Non die seksueel misbruik bestreed heilig verklaard

Rome, 17 oktober 2010. Paus Benedictus XVI verklaart zondag zes mensen heilig. Een van de nieuwe heiligen is de Australische non Mary MacKillop (1842-1909). Haar strijd tegen seksueel misbruik binnen de kerk leidde tot haar tijdelijke excommunicatie.

MacKillop had rond 1870 ontdekt dat een priester zich vergreep aan kinderen. Ze kaartte het aan bij de kerkleiding, die probeerde het misbruik met de mantel der liefde te bedekken. Vrienden van de priester zorgden er vervolgens uit wraak voor dat MacKillop uit de geloofsgemeenschap werd gezet, zo werd onlangs onthuld.

Het Vaticaan benadrukt dat de heiligverklaring van MacKillop niets te maken heeft met het misbruikschandaal dat de Rooms-Katholieke Kerk de laatste tijd in zijn greep houdt. Op voorspraak van MacKillop zouden twee wonderen zijn verricht.

Desalniettemin grijpen belangenorganisaties voor misbruikte kinderen de heiligverklaring aan. Ze willen dat MacKillop de beschermheilige van de slachtoffers wordt. (Copyright NU.nl)

3 antwoorden
 1. kind van een slachtoffer seksueelmisbruik
  kind van een slachtoffer seksueelmisbruik zegt:

  Eindelijk gerechtigheid voor Mary Mackillop dat zij heilig verklaard wordt. Vooral omdat zij in die tijd aangedurfd heeft het misbruik te melden van de priester. Misdadig gewoon dat deze vrouw toen uit de geloofgemeenschap is gezet.Ook ik ben ervoor dat de non Mary MacKillop de beschermheilige van de slachtoffers wordt.

 2. Janita
  Janita zegt:

  Dat lijkt mij een mooi idee, Mary MacKillop als beschermheilige.
  ( al geloof ik niet in heiligen).
  Ik ben er wel voor. Ik zou haar dan beschermvrouwe noemen.

 3. Geus
  Geus zegt:

  Paus Benedictus XVI heeft ook het document Crimen sollicitationis opgesteld, toen die nog kardinaal was. Maar interessant om te weten, dat voordat dit een officiële gang van zaken was in het Vaticaan, je ook al geëxcommuniceerd kon worden voor lekken over de perverse perikelen van van de clerici. Nonnen verkrachten, weeskinderen verkrachten, weeskinderen maken met “heilige” Inquisitie.

  Jammer dat die non die hellig verklaard is, niet wat andere nonnen geholpen had. In plaats van een politiek correct plaatje om de naam te zuiveren met leugens.

Reacties zijn gesloten.