OM wil meer informatie van slachtoffers RK-kerk

door Ward Wijndelts – NRC

Het Openbaar Ministerie wil via zedenrechercheurs in contact komen met slachtoffers van misbruik binnen de katholieke kerk. Het gaat om zeker zes van de zeven zaken die de commissie-Deetman bij het OM onder de aandacht heeft gebracht.

Het OM kan op grond van de verstrekte informatie niet beoordelen of er tot vervolging over kan worden gegaan, meldt een woordvoerder van het Generaal Parket. “In een gesprek met een zedenrechercheur kan er aanvullende informatie worden vergaard, zodat het OM beter kan inschatten of we justitieel kunnen optreden, of dat de zaak bijvoorbeeld verjaard is.”

De geanonimiseerde casussen die de commissie-Deetman aan het OM verstrekte bevatten te weinig informatie, maar dat komt volgens de woordvoerder van die commissie niet doordat er selectie op is toegepast bij de overdracht aan het OM. “We hebben de casussen geanonimiseerd, maar we hebben verder alle informatie die wij beschikbaar hadden doorgegeven. Het is vervolgens aan het OM, en niet aan de commissie-Deetman, om verder recherche werk te doen.”

Het is nu aan de slachtoffers om te besluiten of ze in contact willen treden met een zedenrechercheur.

NRC-redacteur Joep Dohmen, die de zaak vorig jaar aan het licht bracht, vermoedt dat veel zaken bij de commissie Deetman verjaard zijn. “Wat betreft potentiële vervolging is het interessanter om de rapportage van de commissie-Samson af te wachten. Dat zijn recentere zaken.

3 antwoorden
 1. herman
  herman zegt:

  jammer dat ik op de bijeenkomst in april aanstaande niet aanwezig kan zijn.
  ik heb brieven gestuurd naar beide commissies over wat mij is overkomen toen ik 9 jaar oud was 1952.
  ben tot twee maal toe seksueel verkracht door kapelaan donkers parochie Broekhoven 1 te tilburg en door een frater rudolfo parochie Trouwlaan ook in Tilburg.
  dit resuteerde voor mij dat ik drie maal ben geopereerd aan mijn achterste om het weer een beetje goed te krijgen.
  de daders zijn allang dood verhaal halen kan ik niet meer.
  heb tot twee maal toe een zelfmoordpoging gedaan wat niet lukte.
  hoe maar op wordt weer te emotioneel zie het nog steeds niet zitten met mijn leven den nu bijna 68 jaar

Reacties zijn gesloten.