Omstreden prelaat Krenn afgetreden

WENEN, 30 SEPT. De controversiële Oostenrijkse bisschop Kurt Krenn is afgetreden. Dat hebben Oostenrijkse media gemeld.
krenn.jpgHet aftreden van de extreem conservatieve bisschop van St. Pölten, tachtig kilometer ten westen van Wenen, werd verwacht sinds het recente seksschandaal in het seminarie van St. Pölten en Krenns pogingen dat af te doen als een simpele kwajongensstreek. In de computers van het seminarie werden 40.000 foto’s van seksuele handelingen aangetroffen, inclusief kinderporno, foto’s van seks met dieren en foto’s van homoseksuele handelingen van docenten en studenten. Het schandaal leidde tot een onderzoek door een pauselijke gezant en uiteindelijk, in augustus, tot de sluiting van het seminarie. Het imago van de katholieke kerk werd ernstig beschadigd en ongeveer tienduizend gelovigen traden formeel uit de kerk. Een van de betrokken ex-studenten is vorige maand veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar.

Eerder al was Krenn in opspraak geraakt door zijn vergaande steun voor de Oostenrijkse kardinaal Hans Hermann Gröer toen die in 1998 werd beschuldigd van het seksueel lastigvallen van jongens. Gröer gaf al zijn kerkelijke functies op en verliet Oostenrijk. Hij overleed vorig jaar. Volgens Krenn waren alle beschuldigingen uit de lucht gegrepen. Hij ontsloeg een priester die de beschuldigingen tegen Gröer had geformuleerd.

Krenn was al omstreden toen hij na vier jaar als hulpbisschop van Wenen in 1991 in St. Pölten werd benoemd. Drieduizend katholieken protesteerden tegen de benoeming omdat ze er niet in waren gekend. Twee jaar later gingen twaalfduizend mensen de straat op om zijn vertrek te eisen. In 1995 ontnam Krenn een kritische theoloog de leerbevoegdheid, waarna een deel van de priesters uit zijn diocees aankondigde hem niet langer te gehoorzamen.

De omstreden bisschop zei gisteren dat de paus hem had gevraagd af te treden. (Reuters, AFP)