Onderzoek zaak seksueel misbruik in bisdom Florence

ROME – Het Vaticaan heeft een prelaat naar het bisdom Florence gestuurd om een zaak van seksueel misbruik – die in de lente aan het licht kwam en voor polemieken blijft zorgen – uit te klaren. Dat heeft de Italiaanse pers vandaag gemeld. Het bisdom ontkent evenwel dat de prelaat die de zaak onderzoekt door het Vaticaan werd gestuurd. Het zegt zelf een prelaat met een onderzoeksopdracht te hebben gelast.

tonuse.jpg
In april gaf kardinaal Antonello, aartsbisschop van Florence, openlijk toe dat een zaak van seksueel misbruik door een priester van zijn bisdom in het geheim door de Kerk geregeld werd. Na beschuldigingen van oud parochianen die eerst aan het bisdom maar later ook aan het Vaticaan werden overgemaakt blijkt dat de priester tussen 1973 en 1987 seksueel misbruik maakte van jonge vrouwen. De priester werd voor vijf jaar uit zijn kerkelijke functie ontzet en moest vijf jaar lang zijn casueel overmaken aan een liefdadigheidswerk. Hij moest ook elke dag een psalm bidden om vergeving af te smeken over zijn gedane zonden.

De zaak kwam in de pers waarop het parket van Florence een onderzoek opende wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Sommige slachtoffers zouden nog niet meerderjarig zijn geweest op het ogenblik van de feiten.

Volgens La Reppublica heeft de Congregatie voor de Geloofsleer vandaag een prelaat naar Florence gestuurd om in een gesprek met de slachtoffers na te gaan of er nog andere delicten zijn maar dat heeft het bisdom dus ontkend. (tb)