Onvrede bij justitie over regels pedofielen

Onvrede bij justitie over regels pedofielen

ROTTERDAM – Bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam bestaat onvrede over de regels rond de privacy van kindermisbruikers. Het parket zou in preventieve zin meer willen doen dan de wet nu toestaat. Officier van justitie Bart den Hartigh denkt aan een maatregel die voorkomt dat kindermisbruikers nog werk kunnen krijgen met kinderen.

De politieke leiders in de Rotterdamse gemeenteraad, van Leefbaar Rotterdam tot en met de PvdA, steunen zo’n initiatief.

Aanleiding is de verkrachting en poging tot doodslag op een 11-jarige jongen uit Heenvliet. De jongen werd 1 september gevonden in een zandafgraving in de buurt van Hellevoetsluis. Hij was zo zwaar toegetakeld dat hij pas eind november kon worden verhoord. Hij revalideert nog steeds in een tehuis.

Afgelopen week bekende een 42-jarige man uit Hellevoetsluis deze zaak en drie andere aanrandingen. De politie verdenkt hem van nog vier misdrijven.

De man zou volgens geruchten na een veroordeling wegens misbruik, eind jaren tachtig, via een Melkert-baan op een kinderboerderij zijn terechtgekomen. Daar zou het opnieuw zijn misgegaan. Ook zou de politie de afgelopen jaren meldingen van seksueel wangedrag en aangiftes tegen de man hebben genegeerd.

Volgens het OM is het beeld van laks politieoptreden onjuist. ‘Er liggen voorzover nu bekend geen aangiftes tegen de man’, zegt Den Hartigh. Hij vindt niet dat de politie binnen de regels assertiever had kunnen optreden. ‘Die staan nu eenmaal niet toe dat strafrechtelijke gegevens openbaar worden gemaakt. En overigens: het is de vraag of openbaarmaking hier verschil had gemaakt.’

Den Hartigh zegt dat bij het OM begrip bestaat voor de irritaties over die geheimhoudingsplicht. Zo wordt gespeeld met de gedachte om uitzonderingen toe te staan, als daders een baan krijgen waar met kinderen wordt gewerkt. ‘De leiding van een kinderboerderij zou wellicht over dergelijke informatie moeten kunnen beschikken. Of een schoolleiding bij het aanstellen van een docent lichamelijke opvoeding.’

‘Dat zouden wij omarmen’, zegt LR-voorman Ronald Snnsen. ‘Prima’, aldus Bert Cremers van de PvdA. ‘Je hoeft geen dossier op straat te gooien. Een aantekening dat iemand is uitgesloten van werk met kinderen, volstaat.’

Raadslid Michiel Smit van NieuwRechts heeft vragen gesteld aan burgemeester Opstelten.

—–