Ook de partner lijdt door misbruik

Niet alleen het slachtoffer lijdt onder seksueel misbruik, ook zijn of haar partner. Dat zien therapeuten te weinig, betoogt psycholoog Brigitte van Birgelen.

De laatste maanden is er in de media steeds meer aandacht voor slachtoffers van seksueel misbruik. Dat is ook nodig, want de groep is groot en de gevolgen van seksueel misbruik zijn ernstig. Bijna de helft van de vrouwen die nu boven de zeventig zijn, heeft in haar leven een seksueel trauma opgelopen. De cijfers voor mannen liggen lager, maar duidelijk is dat ook deze groep groot is.
Dit betekent dat er veel mannen en wouwen zijn die een partner hebben die ooit misbruikt is. Die partners staan echter niet op de agenda, terwijl zij in het dagelijkse leven vaak enorm lijden onder de gevolgen van het misbruik dat hun geliefde is overkomen.

Driehoeksverhouding
bedAls een kind of jongere misbruikt wordt door een volwassene, ontstaat er een splitsing binnen dat kind. De dader dringt zijn of haar seksualiteit op aan het slachtoffer, dat vaak nog geen eigen seksualiteit heeft ontwikkeld.
Het gevolg daarvan is dat het kind als het ware de seksualiteit van de dader overneemt. Je zou kunnen zeggen dat je als partner van iemand die jong misbruikt is, in een driehoek- verhouding terechtkomt.
Je hebt een relatie met dat binnengedrongen deel van de dader en een relatie met het ‘eigen’ deel, dat onbevangen was tot het moment van het eerste misbruik. Het deel dat de dader vertegenwoordigt, is hard, dwingend en manipulerend. Het eigen deel, zwakker en op de achtergrond, is bang, maar ook speels en nieuws- gierig.
Een relatie met een slachtoffer van seksueel misbruik is moeilijk, omdat die gespletenheid in alles terugkomt. Het slachtoffer verlangt naar intimiteit, maar de dader in hem of haar stoot die af. Het slachtoffer wil het geheim delen, van het daderdeel mag dit niet. Het slachtoffer wil de eigen seksualiteit vormgeven, het daderdeel dringt dat van hem op.
Seksverslaafd
Misbruikte mannen zijn, vanwege dat daderdeel, vaak seksueel overactief of seksverslaafd. Misbruikte mannen gaan vaak vreemd, experimenteren met allerlei vormen van seks en zijn dikwijls verslaafd aan porno..
Misbruikte wouwen zijn vaak frigide: ze verwerpen die opgedrongen seksualiteit, maar hebben geen kans gekregen een eigen seksualiteit te ontwikkelen, dus hebben eigenlijk geen seksualiteit. Voor partners betekent dit dat ze in hun relatie nooit weten waar ze aan toe zijn: heb ik te maken met mijn lief of heb ik te maken met de dader? Ernstige relatieproblemen zijn het gevolg. Er is sprake van ontrouw, jaloezie, twijfel, argwaan, pijn en verdriet.
Therapie
Wat partners willen is die problemen oplossen. Zij gaan samen in relatietherapie, waarin zij hopen handvatten te krijgen om hun partner te helpen. Of ze gaan zelf in therapie met hetzelfde doel: help mij mijn partner te helpen. Maar er zijn nauwelijks (relatie)therapeuten die snappen dat er sprake is van een driehoeksverhouding! In behalve dat therapeuten niet snappen dat ze moeten dealen met die dader, zien ze partners meestal niet als cliënten, omdat ze, ogenschijnlijk, geen eigen diagnose en hulpvraag hebben.
En om het nog erger te maken vinden veel therapeuten het moeilijk en onsmakelijk om met hun cliënten te praten over afwijkende seks. Ze praten liever over koetjes en kalfjes. Geen wonder dat partners snel afknappen in therapie en denken: ik zal dan wel zo gek zijn dat ik niet geholpen kan worden.

Gaat er nu eindelijk eens iemand zorgen dat ook de partners ergens terecht kunnen?

Ingezonden bericht in TROUW donderdag 9 april 2015

7 antwoorden
 1. Didier
  Didier zegt:

  Als misbruikte jongen destijds, en dit 18 jaren aan een stuk, kan ik maar beamen wat in het artikel beschreven wordt.
  Ik ben twintig jaar gehuwd geweest en heb twee prachtige kinderen. Toch besef ik meer en meer dat ik nooit had mogen trouwen destijds. Zij heeft, zonder het te weten, daar ik pas op het einde alles gezegd heb, veel geleden door mijn seksueel misbruik. Alcoholmisbruik, slapeloze nachten, weinig zin in seks, psychologisch afwezig al kon ik toen nog goed functioneren in de maatschappij. Nu niet meer. Ben ondertussen werkloos en heb meer en meer last van mijn verleden.
  Toen ik tiener was en jong volwassen, durfde ik niet eens een meisje, vrouw aanspreken daar ik mij abnormaal voelde. Ik heb aan de unief dan toch mijn vrouw, ex leren kennen. Maar was geen passionele liefde.
  Tijdens mijn misbruik, vroeg die man mij telkens: “Zie je mij graag Deetje”, “Heb je het graag”. Ik was zo verschrikt dat ik altijd ja zei.
  Maar toen ik gehuwd was, kon ik nooit aan mijn vrouw zeggen ik zie je graag. Dit waren zinloze woorden die ik niet over mijn lippen kreeg. Ook spontaan knuffelen heb ik nooit kunnen doen met haar en daar leed ze wel onder. Mijn misbruiker zat altijd in de weg.
  Jammer genoeg heeft mijn ex mij nooit echt begrepen. Niemand eigenlijk.
  Nu heb ik wel vaak seks met mannen en knuffel enorm graag. Komt dit door mijn misbruik?
  Ik ben wel blij dat mijn ex al vier jaar een nieuwe stabiele vriend heeft die ook goed voor mij kinderen zorgt.
  Zeven jaar geleden heb ik professionele hulp gezocht: 2 psychiaters, 2 psychologen, één therapeute. Heeft mij absoluut niet geholpen, integendeel. Na het lezen van uw artikel, besef ik nu ook, dat niemand van hen ooit echt over mijn vrouw gesproken heeft of haar uitgenodigd heeft voor een sessie.
  Voor mij is nu alles te laat, maar het zou wel super zijn mochten professionelen ook de partner van seksueel misbruikte mannen of vrouwen bij de therapie betrekken. Zou huwelijken of relaties kunnen redden.
  Didier

 2. Annette
  Annette zegt:

  Hallo John en Didier

  John wat een heel herkenbaar verhaal, het is inderdaad een driehoeksverhouding die alleen verholpen kan worden door therapie. Het klopt dat er vrijwel geen hulp is voor partners. Didier, het is voor slachtoffers heel moeilijk om er over te praten, dat is niet jou schuld. Ik ben blij dat het je beter schijnt te gaan.

  Ik ben een moeder van misbruikte kinderen en mede eigenaar van seksueelgeweld.nl. Iedere dinsdagavond, vanaf 21.30, ben ik op de chat voor ouders en partners. Helaas is het weinig bekend dat deze chat en forum er zijn, dat is heel jammer want ik weet dat er veel behoefte aan is. We doen onze uitsterste best om meer aandacht te vragen voor het lot van partners en ouders. Ook al zijn er weinig partners op de chat toch kan je er veel aan hebben door het praten met slachtoffers. Je bent van harte welkom.

  Heel veel sterkte allebei
  Annette

  • Didier
   Didier zegt:

   Beste,

   Chapeau voor je inzet voor verwoeste mannen.
   Voel ik mij beter, nee hoor, veel nachtmerries. Ik door heel die heisa gescheiden en alleen. Ik zie mijn kids nog amper.
   Ik ben niet echt een vrouwenhater hoor, maar noch mijn vrouw noch anderen die het na dertig jaren vernomen, mijn misbruik, begrepen het. Ik begrijp dat wel, maar niemand durft er eens echt over te spreken. Nu ben ik al drie jaar werkloos, maar op de werkvloer destijds werd ik wel door vooral vrouwen vernederd al wisten ze niets over mijn situatie, maar dit ging niet uitgemaakt hebben.
   Therapie weiger ik, al paar keer gedaan, maar noppes. Vlaanderen staat niet ver op dat vlak.
   Ik beschouw mij nu echt als een gay. Leuk, bof, maar naar seks toe, ok. Maar naar gevoelens toe, niets.
   Vlaanderen moet dringend iets doen hoor en zou willen meewerken. Maar tja.
   Groetjes
   Succes met je stijd.
   Didier

   • Katrien
    Katrien zegt:

    Beste Didier,
    Ik lees nu pas je getuigenis van 4j geleden. Ik ben de partner die bij mijn vriend – die als kind misbruikt werd- de puzzel mee gelegd heb. Ik voelde dat er iets niet klopte en kwam op deze site terecht, waar ik alles las wat ik bij mijn vriend vaststelde . Hij had het verdrongen. Nu is hij in therapie en dat helpt wel zegt hij. Mss ook iets voor jou? Mannenpraatgroep van Kurt Renders in Antwerpen.

    Ondertussen moet ik idde toegeven dat ik er wat alleen voorsta. Ik kan veel lezen, maar voel mij als partner van ook soms radeloos. Hoe ga je om met de oneindige leugens, het bedrog, de verslaving aan seksueel getinte berichten met andere vrouwen,… zonder er zelf onderdoor te gaan? Ik heb 100% begrip nadat ik hier de gevolgen van seksueel misbruik gelezen heb, maar gevoelsmatig is dat als partner van niet evident. En toch blijf ik hem steunen, ook al zal het mss ten koste van onze relatie gaan.
    Indien iemand ondertussen een plek weet waar partners terecht kunnen voor ondersteuning, dan hoor ik het graag
    Groeten,

    Katrien

 3. Annette
  Annette zegt:

  Didier ik leef echt met je mee maar misschien zou je toch weer eens bij jezelf te raden moeten gaan om eens te kijken waarom therapie niet werkt, misschien heb je nooit een klik gehad met je therapeut en misschien aan de andere kant ben je bang er voor om je echt te laten gaan. Je klinkt zo bitter, zo hopeloos, ik vind het naar dat je het niet kan vinden. Jij bent niet de schuldige van wat er gebeurt is maar je kan wel een gat maken om er uit te ontsnappen. Ik hoop dat je daar eens de druppel voor krijgt die het nodig heeft.

  Veel sterkte
  annette

 4. Annette
  Annette zegt:

  En dit is een vraag voor John

  Ik heb zelden zo’n goed en duidelijk verhaal gelezen. En ik mis zo’n duidelijk verhaal op onze ouders/partner site. Ik zou het graag willen plaatsen bij ons, maar ik doe niets zonder jou toestemming.

  Laat me weten of ik het mag copieren en bij ons op het forum mag zetten. heeeeeeel veel please erbij.

  Dank je wel voor je mooie verhaal
  Hartelijke groet
  annette

 5. Alfons
  Alfons zegt:

  Hallo ,

  Ik ben 20 jaar gelukkig getrouwd met een lieve mooie vrouw en 2 mooie kinderen . Ze is op jonge leeftijd misbruikt.

  Ze heeft een aantal dagen geleden aangegeven uit elkaar te willen gaan . Daar schrok
  Ik van . Waarom? Waarom wij ? Waarom ik?
  Ze gaf aan dat ze moe was en niet wist wie ze was en wat ze daadwerkelijk wil.

  Op de eerste kennismaking van de relatie therapie gaf ze aan da ze boos was omdat ik haar geen ruimte gaf en niet luisterde.

  Ik zelf ben naar de psycholoog gegaaN om te kijken of ik zelf ook kan veranderen in de zin van wat ik eigenlijk fout deed.

  Maar mijn vrouw zelf wil niet geholpen worden

  Wat kan ik doen dat mij partner hulp
  Zoekt . Trouwens mijn psycholoog is ook misbruikt en begrijpt het proces waar ze in zit …..
  Groetjes , Alfons

Reacties zijn gesloten.