Oproep Slachtoffers Canisius College Nijmegen/ + Slachtoffers overige Jezuieten

Wij zijn als Groep Slachtoffers Misbruik Canisius College Nijmegen op zoek naar mede slachtoffers en/of getuigen van seksueel Misbruik door Jezuieten op het Canisius College te Nijmegen maar ook op andere colleges zoals het Aloysius College in den Haag, Stanislas College in Delft, de Breul Katwijk en het Studiecentrum Sittard. Wij vinden het erg belangrijk om de krachten te bundelen en slachtoffers de mogelijkheid te bieden om hun verhaal/ervaring te delen .

Reacties worden uiteraard vertrouwelijk behandeld!

21 antwoorden
 1. leerling canisius
  leerling canisius zegt:

  Ik heb een jaar op het internaat Canisius College gezeten in de jaren 60. Ik hoorde van klasgenoten over de verhalen over handtastelijkheden van de paters. Berucht was de prefect van de internen, pater O. Mijn moeder vertelde me veel later, dat hij voor dergelijke misbruiken tot zes maanden veroordeeld was. Ik denk dat dat uitzonderlijk was want het meeste werd wel geschikt. Mijn vader was advocaat en herinnerde zich nog dat veel van dergelijke smerige zaken door het OM geschikt werden met het bisdom of de orde.
  Ik heb er persoonlijk geen last van gehad, omdat ik meer als derde dit hoorde en meemaakte.

 2. leerling canisius 1955
  leerling canisius 1955 zegt:

  Ik heb de jaren 1955-1957 als extern op het canisius college gezeten. Ik ben niet misbruikt, maar ik herinner me het volgende.

  Het vrij kwartier werd door de externen doorgebracht op de kleine cour, waar we min of meer rondjes liepen; een of enkele paters hielden toezicht. Op een gegeven moment werd ik door een klasgenoot gevraagd om mee te gaan naar boven, in het patersverblijf, daar was iets interessants, daar mocht je spelen in het missiemuseum van de paters. Met enkele jongens zijn we naar boven gegaan. Heel raar, want dat betekende dat we gangen ingingen waar we niet in mochten, terwijl de toezichthoudende paters ons wel moeten hebben zien lopen.
  Trap op in de grote hal, en daar boven gingen we naar de kamer van een oude jezuiet, ik meen een vroegere leraar biologie. Die nam ons inderdaad mee naar het missiemuseumpje daar, en, verrassing, we mochten daar echt spelen met maskers en schilden, pijl en bogen, blaaspijpen. Alleen de gifpijlen in een glazen stolp mochten we niet aanraken.
  Dat is een paar keer zo gegaan, en daarna mocht ik niet meer meekomen. Wat er wel gebeurde is dat andere jongens wel naar boven bleven gaan, ik zag ze vanaf de kleine cour door de gang naar de grote hal lopen, waar de trap was.
  Ik heb in ieder geval vanaf het moment waarop ik begreep wat sex was gedacht, dat die oude pater het museum gebruikte om jongens naar boven te halen, om een keuze uit te maken, en later de gekozen jongens alleen naar zich toe liet komen.

   • C.Kahmann
    C.Kahmann zegt:

    Die toen al oude pater biologie moet Gijs de Leeuw geweest zijn. Ik zat op het hok in de jaren 1953-’54, Wij noemden hem Gore Gijs. Ik ging bij hem uithuilen en dan streek hij mij over mijn hand hetgeen ik als een soort troosten opvatte. Verder is hij nooit gegaan en ook heb ik nooit iets van andere jongens over sexueel misbruik gehoord.
    Pater Oomen (bijgenaamd rooie Dirk) heb ik zelf (overigens zonder enig bewijs) wel altijd verdacht.

 3. krisz
  krisz zegt:

  Ik heb eind jaren 70 en begin 80 ook in een van de internaten gezeten.
  Na alle ophef over misbruik in katholieke instellingen zijn veel herinneringen naar boven gekomen. Als zeer onzeker jongetje van 11 werd ik door mijn “pleegouders” gedumpt op het immense terrein van deze kostschool.
  Wat ik me kan herinneren werd ik via een huisgenoot in contact gebracht met een van de paters die een kamer bewoonde in het Patershuis dat ook op het terrein stond. We werden uitgenodigd gezellig langs te komen en mee te spelen met biljarten. Zwaar onder de indruk van zo’n groot tafel, verwarmd en wel met enorme grote lampen erboven was dit een welkome verandering. De uitnodigingen werden in een later stadium omgezet in een dwang met de dreiging van een “eventuele verwijdering” van het internaat. Tevens werd er onder het mom van bijlessen verplichtingen gelegd het Patershuis te gaan bezoeken.

  De details van deze “bijeenkomsten” zal ik achterwegen laten maar na al die jaren is het een pijnlijke conclusie dat een plek die als “veilig “beschreven werd uiteindelijk een nachtmerrie bleek te zijn.
  Op een gegeven moment werd er zelfs tussen de internaat-genoten onderling misbruik onder dwang gepleegd. Ik kan zeggen dat ik niet het populairste jongetje van de campus was en met mij vele anderen. Hierdoor waren meestal dezelfde jongens het haasje. Op een terrein van een groot aantal hectaren met veel bossen kon dit ongezien plaatsvinden.

 4. han
  han zegt:

  weten jullie ook iets van misbruik in het Bonuventura klooster aan de vermeerstraat in Nijmegen. ik hen daar een ervaring gehad in ca. 1962.

  Han.

 5. Raymond
  Raymond zegt:

  Hey Han,
  Volgens mij waren dat Franciscanen.Voor zover ik weet is er geen melding van het Franciscanen Klooster in Nijmegen. Ik heb ookeven op de interactieve kaart van het NRC gekeken, ook daar is niets te vinden Wel van het Nebo Klooster (Redemptoristen).
  Groet Raymond (wellicht tot de 25e in Utrecht!)

 6. Antoine F.M.Dohmen
  Antoine F.M.Dohmen zegt:

  Beste lezer,

  In het door Joep Dohmen, redacteur bij het NRC, geschreven boek “Vrome zondaars” (ISBN 978 9079985210) wordt een analyse en onthullend overzicht gegeven van de aard en omvang van het misbruik binnen de scholen en internaten waaronder door de Jezuiten in Nijmegen.
  Zo passeren de misdragingen van pater van Johannus van Driel S.J. / Gods hobbelpaard, pater Oomen (veroordeeld tot 9 maanden onvoorwaardelijke gevangenis), pater Ernst S.J. en pater Jan Sanders de revue. Jammerlijk staan er niet de escapades van pater W.Herr S.J. jarenlang de Rector van het befaamde Canisius College vermeld.
  De Jezuiten verborgen jarenlang de misdragingen van leden van hun orde. Zo bevestigde Jan van Deenen de Provinciaal overste in 2010.

 7. C. Meijer
  C. Meijer zegt:

  Kan iemand mij helpen aan een leerlingenlijst van de periode
  1959-1962 van Canisius. Alvast dank.

  Wil graag weten of mijn zwager HGJ Lucassen daar op staat. Hij is inmiddels jaren overleden. Alvast dank. (In de periode 1959-1961 is hij in de nacht
  gevlucht en doorregend thuis gekomen; “heimwee” was zijn verhaal ??!!)

 8. 449161141
  449161141 zegt:

  Ik heb heel veel met pater W. Herr te maken gehad. Zowel tijdens mijn tijd op het internaat C.C. als wel vele jaren nog daarna.

  Jah, hij was heel streng, gaf soms flinke klappen maar nooit voor niets! Maar seksueel misbruik zoals Antoine Dohmen suggereert, heb ik nooit eerder over hem gehoord noch ondervonden. Ook 2 broers van mij hebben op het hok als intern gezeten en eveneens veel met hem te maken gehad en exact dezelfde klappen en strengheid van hem ondervonden, maar absoluut GEEN seksueel misbruik. Ik heb in 2000 tijdens het 100 lustrumjaar daar ook niets over gehoord, hoewel door bijna iedere interne uit mijn tijd wie ik daar gesproken heb sprak ik ook over pater Herr. Heb weer niets in die richting gehoord. Een naam van een nogal impopulaire overleden priester is op die manier gauw besmeurd, zonder dat er bewijzen zijn aangeleverd. Het zou van wijsheid getuigen wanneer we pas beschuldigen na veroordelingen of na steun getuigen verklaringen. Niet zomaar lukraak.

 9. wilfred degens
  wilfred degens zegt:

  Over Pater W. Herr wordt vervolgens niets meer geschreven? Dan zullen het gewoon misselijk makende verdachtmakingen zijn geweest van ’t Hok gefrustreerden ofwel Jezuïetenhaters. Dus was de opmerking van A.F.M.Dohmen:
  “Jammerlijk staan er niet de escapades van pater W.Herr S.J., jarenlang de Rector van het befaamde Canisius College vermeld.” een slag in de lucht om iemand zwaar te kwetsen nog zelfs na zijn dood. Wat zijn escapades precies in dit verband? Zo is het alleen maar grove laster! Of zijn we tegenwoordig te preuts geworden om alles bij naam te noemen bij zulke verdachtmakingen?

  • Frank van der lugt
   Frank van der lugt zegt:

   Ik was op het Canisius College in 1956 of 1957.

   Pater Herr was de rector. Hij heeft interviews met me gehad op verschillende occasions.

   Hij had een lang rietje dat hij gebruikte om mij te slaan over mijn vingers om me te straffen.

   Maar helemaal geen sexuele dingen.

   Dan zag ik Pater Van Driel op het Canisius College.

   Pater Van Driel met de hobbelvoet had ik het jaar van te voren ontmoet als leraar bij het Aloysius College in Den Haag. Hij probeerde mij en de student naast me in de klas te beschuldigen van elkaar the grijpen onder de bank. Hij deed dit om ons in zijn kamer te krijgen, Ik ging naar zijn kamer waar hij praatte over sex maar niks gebeurde.

 10. wilfred degens
  wilfred degens zegt:

  Ik heb A.F.M Dohmen gisteravond gebeld om hem een eerlijke weergave te geven van zijn bevindingen en wat hij onder escapades van pater W. Herr sj verstaat.
  Uit zijn diverse ondervindingen met pater Herr als extern leerling van het Hok blijkt geen enkele aanleiding te bestaan om de naam van pater Herr in zijn rijtje seksueel misbruikers te noemen. Gewoon een pesthekel aan een pater op je 12 jarige leeftijd rechtvaardigt n.m.m. niet om dit onderscheid niet te maken. Pater Herr was dus geen seksueel misbruiker! Hij beweerde dat hij dat ook nooit geschreven noch gezegd zou hebben. De man pater Herr is dood en ik zal hem naar redelijkheid verdedigen tegen zulke onterechte schande.

 11. Anthony Bijnen
  Anthony Bijnen zegt:

  Ik was intern in de periode 1961-1965. Ben in 1962 bijna van school gestuurd door pater Oomen omdat ik in een brief aan mijn ouders over hem had geschreven. Ben niet sexueel misbruikt door hem. Ben echter wel zeer geinterresseerd in zijn geschiedenis daarna en zijn veroordeling. Kan iemand mij daarover nog wat meer vertellen? Waar kan ik informatie vinden over het proces? Heb de bewuste brief nog in mijn bezit alsmede de brief van oomen aan mijn ouders.

 12. Daan
  Daan zegt:

  Is er iets bekend over mogelijk misbruik door de paters Jezuieten op het Aloysius College in Den Haag? Mijn vader heeft daar gezeten rond 1960. Mocht iemand informatie hebben hoor ik dat graag. Bij voorbaat dank.
  Hartelijke groet,
  Daan

 13. Ed
  Ed zegt:

  Ok ik heb als extern op de HBS A van het HOK gezeten en ben nooit betast noch is daar ooit een poging daartoe ondernomen. Wel ging het verhaal rond dat pater T. De (mede) oprichter van de hockeyclub Union aspirant leden naar zijn kamer zou hebben gehaald voor een sportkeuring, waarbij je met je broek op de knieën door deze pater betast werd op zoek naar een mogelijke liesbreuk. Ook ik heb gehockeyd op Union, maar ben nooit op een dergelijke wijze gekeurd. Wellicht broodje AAP dus, of was ik niet voldoende aantrekkelijk, ik zal het wel nooit te weten komen

 14. Paul van Dun
  Paul van Dun zegt:

  Mijn oom, Peter van Dun woonde er in 1948 tot 1952.
  Wij vermoeden dat er toen al jongens werden misbruikt en wellicht ook bij hem.
  Hij zwijgt daarover maar als het ter sprake komt schiet hij helemaal vol.
  Wie kent hem nog en weet wat meer te vertellen?

 15. Anthony bijnen
  Anthony bijnen zegt:

  Ik was intern in de periode 1961-1965. Ben in 1962 bijna van school gestuurd door pater Oomen omdat ik in een brief aan mijn ouders over hem had geschreven. Ben niet sexueel misbruikt door hem. Ben echter wel zeer geïnteresseerd in zijn geschiedenis daarna en zijn veroordeling. Kan iemand mij daarover nog wat meer vertellen? Waar kan ik informatie vinden over het proces? Heb de bewuste brief nog in mijn bezit alsmede de brief van Oomen aan mijn ouders.
  Ik heb deze reactie al eerder geplaatst en er tot nog toe nog niets op gehoord. Ben zeer geïnteresseerd in de aanklacht, het proces, de opheffing van het internaat in 1967 EN hoe men er in geslaagd is in die tijd dit hele proces uit de publiciteit te houden. Nog in 1978 was er niets bekend over zijn veroordeling. Ik hoorde er pas van in 2010 na lezing van het boek “Vrome Zondaars”. Kan iemand mij er iets meer over vertellen?

Reacties zijn gesloten.