Oproep: Internaat Don Bosco in Rotterdam

OPROEP: WIE WEET MEER OVER MISBRUIK OP INTERNAAT DON BOSCO IN ROTTERDAM?

Ik ben als kind door een broeder misbruikt in het internaat Don Bosco op de Statenlaan in Rotterdam.
Ik ben op zoek naar mensen die ook iets weten over misbruik bij Don Bosco in Rotterdam in de periode 1952-1957.

33 antwoorden
 1. fred van vliet
  fred van vliet zegt:

  Ik ben in de zestiger jaren ook te grazen door div. broeders etc in donbosco R.dam.
  Allemaal tussen 5—11 jaar oud ,niks wetende wat gebeurde.
  Ik ben nu 58 en ik sleep het nog dagelijks mee vooral door de media en R.K.K.
  Ik nog van verstand dus ik kan alle namen nog verkappen.
  Twee jaar geleden bij plan Deetman gemeld maar NIKS gehoord !
  Ik heb me nu gemeld bij rechts-hulp sexueel misbruik (030-2306900) hopende
  daar iets verder mee te komen.
  De daders zitten allang Bij Petrus maar de zaak (!?!) is niet verjaart.

  vr.gr. Fred van Vliet

 2. E Koning
  E Koning zegt:

  Ik heb op de Statenlaan in Don Bosco gewoond van 1973 t/m 1976. Ik kan me 1 leiding herinneren die zeer zeker pedofiel was en bij ons het een en ander probeerde, iets wat gelukkig nooit is gelukt. Ik heb het over leider Henk Put.
  Als kind moest je je altijd ingezeept laten zien als je onder de douche stond, wanneer je bv hoofdpijn had dan moest je je uit kleden in zijn kamer, dan zat die altijd te frummelen op de geslachtsdelen, ik was mondig genoeg om dat niet toe te staan, dus wimpelde hem altijd af. Ook had hij een boot waarop die kids uit nodigde om een stukje te varen. Wij hadden in het huis een kelder waar ik vaak te vinden was, en waar ik aan een reactie op zijn gedrag aan het broeden was. Denk bv aan het in elkaar rammen van die vent met zelf gemaakte knuppels. Het hoefde nooit toe gepast te worden, omdat hij al nattigheid voelde. Verdere top leiders waren. Tanny van Waarde (lieve vrouw), Rob Smoor (Supertramp fan, Bernard Laperiere (fransman die aan rugby deed)

  • verhoeve
   verhoeve zegt:

   Ik heb daar ook gezeten, zelf heb ik deze ervaring niet. Wel veel in de kelder gezeten had ik weer wat gedaan hup naar beneden en schoenen poetsen.

   • Ben Heuer. (Den Daas)
    Ben Heuer. (Den Daas) zegt:

    Wanneer ben jij hier geweest? Mijn naam is Ben Heuer (den Daas) en zat daar van ongeveer 1956 tot 1960. In de oudste groepjes oa Maurice Simons en Piet v,d, Oever en ene Elschot (uit Curaçao) Graag contact als je ook uit die tijd bent.
    06 51043323. Natteweg 19 te Bergen nh benheuer19@gmail.com

   • Ben heuer
    Ben heuer zegt:

    Welke verhoeve ben jij, zat jij ook bij Remmerswaal, onze leider? En oa maurice simons?
    Ik heette toen; ben den daas

 3. Chris de Roode
  Chris de Roode zegt:

  Ik heb van 1976 tot 1977 op de Straatweg gezeten in Rotterdam…
  Ik weet dat er pedofiele leiders waren….ik liet me altijd zwaar negatief uit over dat soort smeerpijpen en heb ook geen enkele toenadering gelukkig meegemaakt….
  Van sommige jongens wist ik dat ze het lievelingetje waren van sommige groepsleiders!

  • Peter van den Maagdenberg
   Peter van den Maagdenberg zegt:

   Hoi Chris,

   We kennen elkaar niet want ik zat tot eind 1974 op Don Bosco te Rotterdam. Ik ken nog wel een paar namen van groepsleiders: August (een broeder), Binke (een wat dikke, in benadering van pubers, een wat onhandige man, Machielsen (in mijnherinnering een aardige man) en een zeker Joep (boomlange kerel). En natuurlijk het opperhoofd Pantsers die behoorlijk uit zijn slof kon schieten en in deze tijd zeker vast zou worden aangeklaagd wegens mishandeling ….

  • henk
   henk zegt:

   hallo chris ik heb op in don bosco gezeten in die periode maar ik moet je eerlijk bekennen ik kan mij van die dingen echt niks herinneren de team leiders die ik nog kan herinneren zijn alex die was zo gek als een deur en joep die lange van de administratie onze kok kan ik ook nog wel.verder kan ik nog wel glen dat was een surinamse jongen en piet en mijn voetbal maatje erwin exman.
   ik moet je zeggen ik heb nooit iets gemerkt .

   • rene van
    rene van zegt:

    ik heb daar ook gezeten van 73 tot75 goeie vent paardekam heb nooit iets gemerkt van misbruik glen was trouwens leuke gast trok veel op

 4. William Koorn
  William Koorn zegt:

  Ik heb daar gezeten van plm 1955 tm 1959. Ik niet zien wat je naam is dus of ik je ken.
  Ik heb persoonlijk niets gemerkt van misbruik door groepsleiders, wel vermoedens geruchten.
  We sliepen met zo’n 20 jongens op een zaal en de groepsleider ook maar zijn bed was afgeschermd met een gordijn zoals in een ziekenhuis.
  Dus omdat het vermoedens en geruchten zijn zal ik hier geen namen noemen.
  Stuur maar een email met je bevindingen en namen, wellicht sluiten die aan en laat ik dit wel weten.

  Enkele namen van de leiding die ik mij herinner zijn:
  Overste Pantsers en zijn hond Bobby, groepsleiders Meijer, Remmerswaal en Neve.
  ik heb 2 jaar op de benden verdieping gezeten en 2 op de bovenste, Na school overgeplaatst naar de Westersingel Rotterdam.
  De namen hierboven zeggen mij niets, behalve dan Pantsers.
  Ook herinner ik mij wel enkelen namen van jongens in mijn groep.

  Toevallig reed ik deze week door de statenlaan, op nummer 75 zie je nog de contouren van het Don Bosco beeldje.

  • Jacqueline Vanstaen
   Jacqueline Vanstaen zegt:

   Beste William, mijn vader Henri Vanstaen, heeft on dezelfde periode als jij bij Don Bosco gezeten. Hij is geboren in 1937, inmiddels overleden. Ik ben benieuwd of jij hem gekend hebt? Met vriendelijke groet, Jacqueline Vanstaen

   • Cor Janssen
    Cor Janssen zegt:

    Hallo Jaqueline, ik heb je vader heel goed gekend. We zaten samen in don bosco. ( 1946 -1952 ) Ben nog even bevriend geweest met je vader, was een fijne vriend. Ik ben ook van 1937. In mijn beleving was het een heel slechte tijd. Lijfstraffen waren toen heel normaal, maar wel pijnlijk. Ik moet nog een groepsfoto hebben waar hij ook opstaat. Goh die Henri, jammer dat hij niet meer onder ons is. Ik kan nog genoeg vertellen over die tijd. Groetjes Cor Janssen.

    • Jacqueline Vanstaen
     Jacqueline Vanstaen zegt:

     Beste Cor, wat fijn om een bericht van je te krijgen. Ik zou dolgraag een keer met je praten. Kunnen we elkaar een keer contacten buiten dit forum? Ik laat hieronder mijn naam en emil achter!

    • Jacqueline Vanstaen
     Jacqueline Vanstaen zegt:

     Beste Cor,

     In mijn eerdere reactie zei ik dat ik een email-adres achter laat, maar ik zie nu dat jij dat niet kan zien. Ik zou het fijn vinden een keer contact te hebben buiten dit forum. Wellicht kun je me mailen: jvanstaen.jv@gmail.com ?
     Dank in ieder geval al dat je reageerde, dat vond ik heel fijn!

     Hartelijke groet,
     Jacqueline Vanstaen

    • Nico Nieuwdorp
     Nico Nieuwdorp zegt:

     Ik Ben Nico Nieuwdorp ik heb er gezeten van 1946 tot 1948 ik ben toen overgeplaatst naar Scheveningen. Overste Grootkop was de directeur en broeder Meijer voor de groten (ik was toen 11 jaar) hij was heel streng en losse handjes. broeder Biemans voor de kleintjes. Volgens mij was er nog een die niet van de kinderen kon afblijven. Het was GEEN fijne tijd.

     • Jacqueline Vanstaen
      Jacqueline Vanstaen zegt:

      Hallo Nico, dank je wel voor je reactie. Ik weet dat het voor mijn vader ook een nare tijd is geweest. Hij heeft uiteindelijk na de tijd op de Statenlaan nog op een andere plek gezeten van Don Bosco in Rotterdam tot zijn 18e. Ik ben met mijn vader in 2013 langs gegaan op de Statenlaan, daar zit nog steeds een kindertehuis, maar nu in een veel prettiger vorm: een gezinshuis met een echt gezin dat enkele kinderen die niet thuis kunnen wonen bij zich opgenomen heeft. Mijn vader heeft flarden verteld van hoe het was op Don Bosco. Ik zag dat het hem erg raakte toen we daar waren. Nu hij er niet meer is, kan ik hem niets meer vragen. Ik kan me voorstellen dat het voor jou en Cor ook niet gemakkelijk is om over te praten. Ik vind het fijn dat jullie reageerden, dat geeft meer achtergrond aan de ervaringen die ik van mijn vader eb gehoord. Dank! En mocht je nog meer willen delen, graag!

   • William Koorn
    William Koorn zegt:

    Sorry Jacqueline een wel hele late reactie…
    Helaas kan ik mij deze naam niet herinneren, ik heb er nog maar een paar in mijn geheugen.
    En nee, het wad niet leuk daar.
    We hadden wel eens geklierd met de groep, konden we midden in de nacht een strafwandeling maken van bijna 2 uur!

  • Ben Heuer. (Den Daas)
   Ben Heuer. (Den Daas) zegt:

   Ik heb daar in dezelfde tijd gezeten, nl 1956. Tot 1960 in de oudste groep onder Toon Remmerswaal. De kok was hr, Biemans, verder overste Pansters, ook neve kan ik mij herinneren. Graag contact, mijn naam is Ben Heuer (1943) toen daar bekend als Ben den Daas, ging naar de Jozef Mulo in de Oostervantstraat.
   Graag contact, woon nu in Bergen nh, tel. 06 51043323 Het mailadres is benheuer19@gmail.com
   Heb overigens zelf nooit iets van seksueel misbruik gemerkt.
   Hoop iets van je te horen.

  • Ben heuer
   Ben heuer zegt:

   Beste Wiliam , wij moeten elkaar kennen want ik zat in precies dezelfde tijd daar, alleen heette ik toen Ben den Daas, misschien wil je eens contact opnemen
   Bergen nh. Natteweg 19
   0651043323
   benheuer19@gmail.com

 5. F.Mulder
  F.Mulder zegt:

  Ik heb daar gezeten van 67 tot 96..altijd naar die schaal waar de directeur HAGELSLAG heette. dan die klote kerk er naast. in inderdaad vele pogingen van sexuele handelingen afgeslagen.Helaas twee keer mislukt want toen had hij me zwaar vast en kon geen kant uit..
  F.Mulder

 6. Nico Nieuwdorp
  Nico Nieuwdorp zegt:

  Ik heb daar gezeten vanaf 1945 en ben in 1948 overgeplaatst naar Scheveningen Overste Pansers had de leiding. Kaal met een donkere bril. Dan hadden we broeder Meijer. Ging over de grote jongens en broeder Bielemans ging over de kleintjes. Voor zo ver ik weet maakten zij geen misbruik van de kinderen maar er was er nog een die deed wel vreemde dingen maar zijn naam weet ik niet.

 7. Theo van duijvenbode
  Theo van duijvenbode zegt:

  Ik zat tot 1967 aan de statenlaan en daarna tot 1971 aan de Straatweg met de uberoverste panters die helemaal gek werd als je bij een hete nacht op zijn grasveld ging slapen. 40 jongens woonden daar maar t grasveld was van hem en voor ons verboden terrein. Knuffelde hij zijn plantjes. En avonds naast onze slaapzaal giga sherry drinken.
  Was 1 toffe vrijgezelle Broeder. Heette geloof ik Augustijn. Die dofte zich in t weekend mooi op. Ging ie vast lekker naar de hoeren.
  Wat ie gelijk had. Niks van misbruik gemerkt. Wel achter je staan als je met een man of 6 je tanden stond te poetsen.
  Maar ik weet t niet hoor.
  In het eerste internaat Beukenrode Doorn was t wel heftig.Als je daar iets had gedaan wat niet mocht moest je met broeder Vanus (alleen die naam al) mee naar zijn kamer, broek omlaag en over zijn knieën kreeg je 20 of al naar gelang de middaad 30 petsen op je blote kont. Dan mocht jij naar beneden en bleef hij nog een kwartiertje op zijn kamertje. Vast wat administratie doen. Moet er nu om lachen, maar ben dan ook nooit echt op de klappen op mijn komt nan verder fysiek mishandeld
  Triest als sommige van mijn jaargenoten worstelt of pijn ervan heeft.

 8. Marielle Molhoek
  Marielle Molhoek zegt:

  Mijn vader Henk Molhoek heeft daar ook gezeten en heeft het nooit als prettig ervaren is er iemand die hem nog gekend heeft

 9. F.remmerswaal
  F.remmerswaal zegt:

  Ik heb er ook gezeten van 1949 tot 1957 op statenlaan in de 2 de klas die maan kon niet van mijn afblijven alleen wet ik niet hoe hij heten.ik heb wel foto’s uit die tijd

  • Sjaak van dijk
   Sjaak van dijk zegt:

   Hoi Frits met SJAAK van dijk ik kwam daar in 1956 tot 1960 daarna westersingel huize arcella geen gefriemel maar wel knokken in de garage van pansters mocht trouwens wel voor een dubbeltje onder de voeten kietelen van een van de broeders naam ben ik vergeten maar kon wel een ijsje kopen bij jamin om de hoek

   • William Koorn
    William Koorn zegt:

    Hi, we moeten wel in dezelfde groep hebben gezeten, maar ook jou naam komt mij niet bekent voor..
    Weet jij nog het nummer van huize arcella op de westersingel?
    De namen die ik wel ken zal ik maar niet noemen, ik weet niet of ze dat wel willen

  • William Koorn
   William Koorn zegt:

   Hoi, jou ken ik wel Frits toch? Het ging wel rond dat er sprake was van misbruik, maar verder niets van gemerkt.

  • Henk Koetsveld
   Henk Koetsveld zegt:

   Ik ben een boek aan het schrijven over het Kleiwegkwartier. In het hoofdstuk welzijn en gezondheid schrijf ik oa over 3 kinderhuizen. Een daarvan is Don Bosco. Ik kom graag in contact met mensen die daar hebben gewoond. Op deze site zie ik allerlei mensen. Ik hoop dat iemand reageert. Het gaat mij niet alleen over seksueel misbruik maar ook over het leven in het internaat.

   • Theo Duijvenbode
    Theo Duijvenbode zegt:

    Is het boek er nog gekomen?
    Als je nog info wil over het leven in internaten kun je me mailen

 10. Hannah
  Hannah zegt:

  Goedemorgen,

  Ik ben opzoek naar informatie over mijn vader: Johannes hendricus Verbrugge ‘Joop’. Hij is in 1999 overleden en het enige wat ik weet is dat hij bij don Bosco heeft gezeten in scheveningen. Tussen de Periode Van 1945-1948. Een zus van hem zat hier ook. Hij was rond de 7 jaar oud gedurende de tijd hier. Ben erg benieuwd of iemand hem gekend heeft.

 11. Linssen
  Linssen zegt:

  Hallo,

  Mijn moeder, Ricky Vorstenbosch, heeft van 1952-1956 in Don bosco Scheveningen gewoond. Is er iemand die haar gekend heeft?
  Mijn moeder is in 1993 overleden.

  Groet Caroline

Reacties zijn gesloten.