Oud-bisschop Bluyssen met Deetman om tafel

DEN BOSCH – Emeritus-bisschop Jan Bluyssen gaat „op korte termijn“ met oud-minister Wim Deetman om de tafel zitten. De oud-bisschop heeft verklaard dat hij volledig zal meewerken aan het onderzoek van de commissie-Deetman en dat hij alle informatie die hij heeft aan de onderzoekers beschikbaar zal stellen.

Dat heeft het bisdom Den Bosch zaterdag laten weten. Het bisdom heeft al eerder contact gehad met medewerkers van de onderzoekscommissie over de vernietiging van een aantal dossiers.

Zaterdag werd bekend dat oud-bisschop Bluyssen in de jaren zeventig een aantal spraakmakende dossiers heeft vernietigd waarin bruikbare informatie over seksueel misbruik staat. Ook een archief uit de jaren negentig met belastende informatie is verdwenen. Dat was onder gezag van oud-bisschop Jan ter Schure.

Om hoeveel dossiers het gaat, is onduidelijk. Het bisdom was zaterdag verder niet bereikbaar voor commentaar. Ook is het niet duidelijk of het bisdom überhaupt nog beschikt over archieven met eventueel belastend materiaal.

Voormalig bisschoppelijk archivaris Jan Peijnenburg heeft zaterdag in NRC Handelsblad gezegd dat de commissie-Deetman „mag komen, maar hij krijgt niets. En in het archief vindt hij niks meer”.

Oud-bisschop Bluyssen zegt in het dagblad dat hij de archieven heeft weggegooid omdat „er weinig interessants” bij zat. „Het was voorbij, de zaken waren afgewerkt. Dat er nog een vraag over zou komen, daar heb ik toen niet bij stil gestaan.” In NRC zei hij ook dat hij niet bereid was om met Deetman over de zaak te spreken. „Ik zal niet op zo’n verzoek ingaan. Ik weet er verder ook weinig meer van.”