Pastoor Bert Sturkenboom – Driebergen

Hallo,
Ik wil graag mijn verhaal kwijt over wat mij ruim 32 jaar geleden is overkomen en nu erg actueel is. Ik ben 1 van de 2 melders inzake Bert Sturkenboom. Ik heb mij ook bij KLOKK aangemeld.

Het is mijn verhaal, mijn manier om mijn gevoel te uiten zoals ik mij nog steeds voel.
Ja sorry, nu ik mij heb gemeld lopen de tranen de hele dag over mijn wangen en zoek ik troost bij mijn zoon van elf, die overigens nergens van af weet.

Mijn ouders, zussen en vriendin weten nu wat er is gebeurd. Ik maak mij ernstig zorgen over mijn ouders. Mijn vader, 79 jaar oud zit er helemaal doorheen en is in staat om de bewuste man alsnog eigenhandig in stukken te knippen met een heggenschaar, zoals hij zelf zegt.

In het dorp worden ze aangesproken over het feit. En ze weten zich geen houding te geven. Niet dat het bekend is wat mij is overkomen, laat staan dat men in het dorp weet om wie het gaan.

Ik voel hun verdriet en machteloosheid in deze. In hun positie verplaatsend zou ik ook niet goed weten wat ik in een dergelijk geval moet zeggen. En dan moet je ook nog eens tegen je tranen vechten….
Als het goed is gaat er in ieder geval iemand van de parochie een gesprek met ze aan. Maar of dit ook soelaas biedt weet ik niet.
Afijn dit is mijn verhaal:

De Schande van de Banden

21 December 2011
Is de dag voor mij in deze Winter dat de Lente begint….
Ik huil….
Zijn dit de tranen die de schande en angst van mij afspoelen…???
Mag ik nu vannacht een keer gewoon slapen….???
Mogen vreemden handen mij nu echt aanraken…???

Het is zondag en mijn moeder staat aan mijn bed in haar badstoffen peignoir.
“Schiet nou toch eens op!” zegt ze “je komt zo te laat!”
Ze heeft mij inmiddels nu al drie keer geroepen en ik moet er nu ook echt uit. Want als mijn vader naar boven komt is het niet te best. Die zet zo het bed op zijn kant en dan moet je er wel uit.

In mijn pyjama stommel ik naar de douche. Vanuit de keuken hoor ik mijn moeder weer roepen.
“Opschieten, en niet te lang douchen hoor anders is de boiler veel te snel leeg!”
Ja ja, denk ik met mijn slaperige hoofd. Douchen staat voor mij synoniem voor ontwaken onder de heerlijke warme stralen. Nog even wegdromen. De laatste maanden begint mijn jongenslichaam te transformeren naar dat van een man. Ik inspecteer het haar onder mijn oksels en kijk verwondert naar het bosje schaamhaar bij mijn piemel. Na vijf minuten de eerste koude water stroom. Het signaal van mijn moeder uit de keuken dat ik eronder uit moet. Ik doe de kraan uit en droog mij snel af. Mijn hemd kleeft aan mijn rug omdat ik die niet goed heb afgedroogd. Eigenlijk nog een beetje suf van de slaap en warme douche eet ik aan het aanrecht de boterhammen die mijn moeder heeft klaargemaakt. De grote happen spoel ik weg met lauwe thee.

“Schiet nou toch eens op, het is al tien uur” zegt mijn moeder.
Jaahaa, zeur niet zo denk ik.
“Je moet je haar nog kammen en je tanden poetsen.”
Altijd dat rot haar kammen, in een scheiding. Vreselijk vind ik het. Ik pak mijn jas en loop de tuin in naar mijn fiets. Het is een heerlijke najaarsochtend en ik haast mij naar de kerk. Het dorp slaapt nog. Als ik bij de kerk de deur van de sacristie open, wordt ik direct overvallen door de penetrante geur van oude wierook.

“Goedemorgen” zeg ik tegen de pastoor.
Hij staat met zijn haast gebochelde kromme rug naar mij toe een sigaret te roken. Hij begroet mij vriendelijk, haast vrolijk. Jacob de andere misdienaar komt ook binnen (in verband met de privacy is de naam Jacob fictief). Wij zijn vandaag samen de misdienaars.

Ik zet het mechaniek aan wat er voor zorgt dat de klokken luiden. In mijn hoofd zing ik een liedje.
“Komt allen naar dit huis en hoort het woord van Liefde”.
Een zelf verzonnen wijsje wat lekker meezingt op de cadans van het klokgelui.
Nog even snel mijn lezing doornemen, een laatste inspectie of alles goed zit aan onze toog. Anders corrigeert de pastoor dit maar al te graag even.

De mis begint en alles gaat zoals het hoort te gaan. Zoals gewoonlijk val ik bijna in slaap tijdens de preek.
Na de mis loopt de sacristie vol met allerlei mensen die zichzelf heel belangrijk vinden in de parochie. Het is pastoor voor en na. Het is haast een ballet zoals de mensen om hem heen dansen. Jacob en ik zijn druk aan het opruimen en willen graag naar huis. Als de laatste dansers zijn verdwenen kunnen we ons werk afmaken. En als we klaar zijn staat de pastoor achteloos een sigaret te roken en leunt tegen het oude houten altaar aan wat in de sacristie staat. Als ik mijn jas aantrek vraag hij mij nog even te blijven en biedt mij een sigaret aan. Veertien jaar ben ik en laat mij verleiden door een sigaret.

“De toog die jij vandaag aan had is je te klein” zegt hij, “pas eens even een langere voor me”.
Ik druk de sigaret snel weer uit, want als mijn vader er achter komt dat ik rook krijg ik zo ongenadig op mijn kloten. Ik trek een langere toog aan en laat het hem zien.
“Dat zit niet goed zo” zegt hij en loopt op mij af met een lach.
Hij begint aan mijn toog te trekken om het toonbaarder te maken.
“Ja!” zegt hij zo staat het prachtig, draai je eens om en ik sta met mijn gezicht naar de kledingkast.
“Ja, dat is veel beter. De volgende keer moet je deze maar aantrekken.”

Ik trek de toog over mijn hoofd en plotseling staat hij achter mij. Hij slaat zijn armen om mij heen en houdt mij stevig vast. Ik schrik mij dood en voel zijn rechterhand over mijn tepels glijden terwijl zijn andere hand van mijn billen naar mijn kruis glijdt. De geur van zijn nicotine adem vermengt met koffie hijgt hij als een astma patiënt over mij heen. Ik verstijf volledig en laat hem zijn gang gaan. Mijn hart bonst mijn lichaam uit en ik weet mij geen raad. Hij probeert met zijn tong mijn nek te likken maar ik draai mijn hoofd weg waardoor hij loslaat. Als hij me loslaat kijkt hij mij star en indringend aan. Zo van waag het niet om hier met een ander over te praten.

Zwijgend pak ik mijn jas en loop het trappetje af naar de deur. De frisse najaarswind biedt wat verkoeling. Zo hard als ik kan, fiets ik door het losse grind langs de pastorie en rij naar huis. De motregen spoelt mij schoon. Althans zo voel ik het. Ik voel de vlekken in mijn nek. De tranen vermengen zich met de motregen en als ik thuis in de keuken ben veeg ik met de handdoek mijn gezicht droog.

“Hoe was het?” vroeg mijn moeder en “hoe ging je lezing?”
“Ja, goed” zeg ik.
Mijn hart bonst nog steeds en mijn moeder ziet het.
“Heb je hard gefietst?” vraagt ze.
Ik zeg “Ja, ik had zin in koffie.”
Ik probeer zo ontspannen mogelijk over te komen en babbel vrolijk mee met nietszeggende gesprekken. Als de koffie op is spoed ik mij naar mijn kamer. Ik ga huiswerk maken zeg ik.

Op mijn kamer val ik in de stilte op mijn bed en rol met mijn hoofd in het kussen.
Wat is er allemaal gebeurt? Ben ik soms homo?
Nee, dat kan niet want ik vind meisjes veel te leuk en weet er ook wel raad mee.
Waarom doet hij dit bij mij? Ik loop naar het raam en staar over de vijver. De treurwilg slaat haar takken in de wind op het water. Ik schrik op als de deur open gaat en mijn moeder in de opening staat….

“Ben je al klaar met je huiswerk? Laat mij eens kijken.”
“Nee, ik ben nog niet klaar” ik ga achter het koude stalen bureau zitten. Ik verdrink in mijn huiswerk en doe mijn best om te vergeten.
“Stop het zover mogelijk weg” is het enige wat ik kan bedenken.
“Het is gewoon niet gebeurd” neem ik mij voor….

In de maanden na dit voorval voel ik mij iedere keer erg opgelaten zodra de pastoor ook maar in de buurt bij mij komt. Hij is dan overdreven aardig en stom als ik ben laat ik mij verleiden en rook achteloos iedere keer een Camel sigaret. Nu besef ik mij pas wat dit inhield voor mij. En ik kon erop wachten dat het voorval zich zou herhalen. Ik kon er niet tegen verzetten. Ik was zo vreselijk bang voor als ik het ook maar aan iemand zou vertellen. Hij probeerde bij elke gelegenheid mij af te zonderen zodat hij zich aan mij kon vergrijpen. Ik voelde zijn opwinding tegen mijn rug. Het duurde gelukkig nooit lang, hooguit een minuut. En ieder keer voel ik de walging, schaamte en angst.

Maar ik kan er nergens mee naar toe. Want wie gelooft mij nou. Een mannetje van veertien.
Ik worstel met mijn gevoel van walging dat ik dit toelaat en ben radeloos omdat het gewoon doorgaat en ik het gelaten onderga.
Het is zomer 1982. Ik ben 16 jaar en voel me een hele bink. Ik richt mijn aandacht volledig op de meisjes zodat ik de vernedering van de pastoor niet voel. Ik zing inmiddels in het koor en voel mij daar beschermd door de groep. Zij weten niet dat ik ze daar voor nodig heb om veilig te zijn.

Niet naar de kerk gaan is natuurlijk het beste maar dat is onbespreekbaar voor mijn ouders. Ik mag ook niet stoppen als misdienaar van ze. Dus dat doe ik er ook nog bij. En ja, nog steeds vergrijpt hij zich, zodra er een gelegenheid is, aan mij. De gedachte dat hij zich aftrekt op mij doet mij walgen….

Ik weet het nog heel goed want op een vrijdag avond na de koor repetitie zaten we boven in ons “honk” te drinken en bood de pastoor mij aan om zijn schuurtje te laten schilderen door mij. Zonder dat ik er iets tegen in kan brengen wordt het voor mij geregeld. Vijf gulden per uur. En ik mag volgende week beginnen. Een klus van een week en ik kan er een goed zakcentje mee verdienen.

Ik schuur en schilder en probeer zo goed mogelijk afstand van de pastoor te houden. Gelukkig is hij veel weg overdag en voel ik mij veilig. Tot die ene dag. De dag dat ik mijn onschuld definitief verloor.

Het is half één en de pastoor loopt er wat sjofel bij. Hij heeft duidelijk geen afspraken vandaag.
“Kom je eten?” roept hij naar mij.
Ik pak mijn broodjes en loop de keuken in.
“Was je wel eerst even je handen”, zegt hij nog.
“Is goed, ja” zeg ik hem.

Ik draai de kraan open en was aandachtig mijn wasbenzine handen met zeep. Plotseling staat hij zwaar hijgend achter mij en duwt mij tegen het aanrecht aan. Ik kan geen kant op en met één snelle beweging trekt hij mijn groen Adidas broekje en eigen broek naar beneden. Ik voel zijn ontblote stijve piemel tegen mijn billen en tegelijkertijd duwt hij een vinger in mij. Dit wil ik niet schreeuwt een stem in mij en ik duw hem naar achteren, draai mij om en geef hem een stomp op zijn borst. De pastoor valt met zijn rug tegen de eiken keukenstoel aan. Zo snel als ik kan rits ik mijn pakje brood van tafel en ren naar buiten, waar ik mij verstop. Ik hoor hem mijn naam roepen maar in de wildernis van zijn eigen tuin kan hij mij niet vinden. Ik sluit mijn ogen en voel de woede branden.

“Wat moet ik doen?” vraag ik mij iedere keer op keer af.
Ik kan niet naar huis want het is nog niet klaar hier. En mijn ouders zullen zeker vragen waarom ik zo vroeg thuis ben. Ik prop een boterham in mijn mond en probeer het door te slikken. Het lukt niet. Zo snel als ik slik komt het weer terug. Ik heb ongeveer een kwartier in stilte zitten huilen.

“Ik blijf hier niet langer”, denk ik bij mezelf.
Ik pak mijn fiets en rij naar het bos waar ik als kind zo graag was. Ik ga onder de rode beuk zitten en tel de eenden die in de vijver zwemmen. Maar bij het derde eendje ben ik de tel kwijt en begin ik weer opnieuw. Hier voel ik mij veilig en zit mijn tijd uit.

Als ik naar huis fiets moet ik langs de pastorie. Ik durf niet te kijken, want ik ben zo vreselijk bang dat dit uitkomt en dan krijg ik zo ongenadig op mijn kloten en zal ik voor eeuwig in dit dorp getekend blijven.
Dit was het laatste incident. Vanaf dat moment liet hij mij met rust. Maar ik vertoefde veel en vaak in zijn omgeving. En als er een moment was dan keek hij mij op een manier aan dat ik in elkaar kromp van ellende. Ik wendde mijn hoofd af als hij mij met zijn donkere blik aankeek.

Ik weet zeker dat er meer mensen vanaf wisten. Misschien dan wel niet van wat mij is overkomen, maar wel van zijn seksuele afwijking. Ik hoorde de jongens daar vaak genoeg over praten. Blijf bij hem uit de buurt.
En ik dacht altijd “Ja, jullie hebben makkelijk praten!”
Ik zwijg zolang ik zwijgen moet.
Bang voor de gevolgen, de ontkenning, het stempel van de leugenaar wat men mij zeker zou geven als ik er iets over zeg.

Ik stop het weg, zo ver mogelijk. Maar zodra de ogen van autoriteit mij aankijken voel ik de schande, de angst, de walging en roept mijn hart oproer! Sta op tegen het onrecht en strijd tot ik erbij neerval!
En wat bracht het mij tot op de dag van vandaag, geen ene ruk! Ik kijk vanaf de zijlijn hoe de maatschappij verder gaat, zonder mij. Elke nacht slaap ik licht. Want ja stel je eens voor dat hij de slaapkamer inkomt. Mijn Leave Leaf hield ik altijd maar voor dat ik weinig slaap nodig heb en er tegen kan. Niet wetende dat ik bijna elke nacht die droom heb van die man met die kromme bochelrug die mij vasthoud op het bed en mij bevlekt. Ze schrikt soms zo erg van mijn reacties dat ze er wel eens bang van wordt.

En nu ruim 30 jaar later deed ook ik begin dit jaar mijn verhaal bij de commissie. Ik durfde het eindelijk. Veilig uit mijn oude omgeving in een relatieve anonimiteit. Maar ik hoorde niks meer en berustte maar in de gedachte dat er zoveel zijn dat ik tussen wal en schip was geraakt.
Tot ik de Andere trof. Hij is geraakt door mijn ervaring, inspireerde mijn verhaal hem om zijn verhaal ook bekend te maken. En toen raakte alles in een stroomversnelling. Het bisdom kwam in actie en wees hem uit.

Het onderzoek start en ik voel mij voor het eerst gesteund en gehoord. In gedachten zie ik hem vertrekken met een koffer vol bevlekte kazuifels. De mist in van de winter.

Zie je wel ik ben niet de enige, er zijn er meer. Die de Schande van de Banden al jaren met zich mee slepen en het allemaal op hun eigen specifieke wijze hebben geparkeerd. Zoals ik het parkeerde, wat mijn Leave Leaf zegt. Ik heb het nooit kunnen plaatsen en verwerken. En ik weet bijna wel zeker dat er meer jongens zijn die het ergens geparkeerd hebben. Allemaal omdat zij daar hun persoonlijke redenen voor hebben. Waarbij het woord “SCHAAMTE” de hele lading dekt, denk ik.

Ik hoop zo dat mijn verhaal een aanleiding mag zijn om je te bevrijden van de Schande van de Banden en nodig je uit om ook je verhaal te doen. Zodat deze man, de als pastoor vermomde pedofiel, voorgoed gestopt wordt en verantwoording gaat afleggen voor zijn walgelijk wangedrag.

En dat jij net als ik vrij mag worden!

10 antwoorden
 1. Frank de Greef
  Frank de Greef zegt:

  Gelukkig is het mij niet zo extreem overkomen als dat mijn “collega misdienaar” hierboven beschrijft. Maar ik herken wel heel veel in dit verhaal.

  Ook ik moest van mijn ouders naar de kerk. En om deze tijd een beetje leuk door te komen, werd ik misdienaar. Dan had je tenminste nog wat te doen.

  Dus ook ik was regelmatig voor en na de dienst bezig in de sacristie. Inderdaad probeerde de pastor regelmatig daar met jou alleen te zijn en verzon altijd wel een reden om dit voor elkaar te krijgen. “Neem even de lezing door” was één van deze smoezen. Hij kwam dan schuin achter je staan en legde zijn hand op plaatsen waar deze niet hoorde te komen! Verder is het bij mij niet gekomen maar je vraagt je als jong jochie wel af of dit normaal gedrag is.

  Mede hierdoor heeft het katholieke geloof voor mij totaal afgedaan en had/heb ik geen goed woord meer over voor deze viezerik!

 2. Ruudv
  Ruudv zegt:

  hallo Frankde greef.ik ben ook door pastoormisbruik.het was pastoor deJong
  die aan mij zat.ik wasook in de sacritiealleen met hem.moest 3 x per week deedhij het met mij.wat kon ik doen als 11 jarige jongen?? van kind naar manheeft het vertelt aan mijn ouders ,maar die geloofde mij niet.het was zeer extreemwat hij deed met mij.heef tot mijn 14 jaar geduurd,,daarna deden de broedersmet mij.ik heef er nu nog steedslast van.
  hier laat ik het even bij,zit vol met stres,moet even bij komen.
  greetz Ruudv

 3. Marita Draaijer
  Marita Draaijer zegt:

  Ik heb van 1982 t/m 1994 bij pastoor Bert Sturkenboom als huishoudelijke hulp gewerkt,
  Deze berichten doen mij heel erg zeer. Ik wens de slachtoffers ook heel veel sterkte toe,
  Kan ik jullie ergens mee van dienst zijn, dan hoor ik dat graag.

  Met vriendelijke groeten,

  Marita

 4. Lenie
  Lenie zegt:

  Hier zijn geen woorden voor……..ik voel mij zo machteloos…..ik heb deze dader (want dat is het) een aantal jaren “gekend” omdat ik als vrijwilligster werkzaam was in een kloosterbibliotheek waar hij ook regelmatig kwam. Zijn persoonlijkheid bracht mij in verwarring ik, een vrouw, voelde op de een of andere manier dat er iets niet klopte…..maar ja wat doe er mee, betreffend persoon had de functie van deken en een ieder in zijn omgeving had veel respect voor hem………maar ik voelde mij zeer ongemakkelijk als hij de bibliotheek binnnen kwam er was iets wat niet te benoemen was, het voelde allemaal zeer beladen…… Wanneer hij op zondag als “gewone” kerkganger aanwezig was bij de vieringen in datzelfde klooster bekroop mij altijd een gevoel dat er ” iets” niet klopte, een soort van verborgen agenda…. Toen hij op een gegeven moment van de aardbodem verdwenen te zijn en na het lezen van deze hartverscheurende verhalen vielen bij mij de puzzelstukjes op zijn plaats……..
  Ik lig er van wakkker…hoe heb ik dit NIET kunnen zien…….ik voel mij voor een deel schuldig naar JULLIE die voor het leven een trauma hebben opgelopen door deze (laten we het woord maar uitschrijven) PEDOFIEL……….. Ik bied mijn oprechte excuses aan voor het niet luisteren naar mijn diepste stem van binnen dat er IETS niet klopte……

 5. Bart
  Bart zegt:

  Wat goed dat er na zes jaar weer een keer een reactie komt.
  Komt dat ook omdat er veel aandacht in de krant voor dit onderwerp is ?
  Ook vandaag weer een artikel in de krant (Trouw) over het misbruik in Frankrijk: “Een beetje friemelen dacht men”
  Verteld wordt dat de meest prominente kardinaal Philippe Barbarin is veroordeeld voor het stilhouden van misbruik door priester Bernard Preynat. Het slachtoffer Francois Devaux heeft deze affaire aangejaagd, er werd een film gemaakt: “Grace á Dieu”.
  Er zijn elementen in het verhaal die mij aan Sturkenboom doen denken.
  Het laatste wat ik van hem hoorde was dat hij in de vernieling zat en dat de reclassering zich over hem had ontfermd.
  Omdat het niet alleen over Bert Sturkenboom gaat maar misbruik een algemeen probleem is, attendeer ik op het boek: “Sodoma”, Gaat over het wereldwijde misbruik in de katholieke kerk. Het boek is wereldwijd in zes talen op dezelfde dag – 21 februari jl. – uitgegeven. https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/sodoma/
  Verkrijgbaar bij de boekhandel en bij bol.com
  Ik hoop dat dit boek mag bijdragen aan het reinigen van deze Augiusstal doordat er maatregelen komen.

 6. Anne
  Anne zegt:

  Ik las vanavond een bericht over zijn overlijden in de Nieuwsbrief van het Aartsbisdom:
  https://www.aartsbisdom.nl/emeritus-pastoor-a-j-m-sturkenboom-overleden/

  Reactie:

  “God, ontferm U over mij in uw barmhartigheid
  delg mijn zondigheid in uw erbarmen.
  Was mijn schuld volkomen van mij af, reinig mij van al mijn zonden.
  Sprenkel mij met hysop dat ik rein word,
  was mij dat ik witter word dan sneeuw.
  Wend uw ogen af van mijn gebreken,
  scheld mij al mijn schulden kwijt !
  (Psalm 51)

 7. Ankoba
  Ankoba zegt:

  Mededeling:
  De Nieuwsbrief van het Aartsbisdom meldde het overlijden van Bert Sturkenboom op 22 november jl.
  Zie: https://www.aartsbisdom.nl/emeritus-pastoor-a-j-m-sturkenboom-overleden/

  Mijn informatie is dat Bert Sturkenboom voor zijn dood het Sacrament van de Ziekenzalving heeft ontvangen.

  Laten we bidden dat hij na een tijd van loutering mag rusten in vrede en dat degenen die door hem lijden te dragen kregen kracht mogen krijgen in de verwerking daarvan.

  • Theo Pel
   Theo Pel zegt:

   Hopelijk is Bert Sturkenboom niet dezelfde als Betty Sturkenboom, mijn medescholier waarmee ik in de zesde klas van de lagere school
   bij meester Vis heb gezeten . Dat was de Gertrudisschool in de Rivierenwijk in 1952. Hij was een van de twee leerlingen die de destijds
   dagelijkse schoolmis bezocht en later Priester is geworden. Wat de betrokkene destijds is aangedaan is nauwelijks voor te stellen . Joep Dohmen heeft een aantal artikelen geschreven in de NRC “De meisjes van de Goede Herder ” waaruit blijkt ,dat in meisjestehuizen tot in 1970 nog situaties voorkwamen waar nauwelijks aandacht aan is besteed tot op heden. Een treffende uitsprak in deze “Men drinkt een glas doet een plas en laat alles wat het was”

Reacties zijn gesloten.