Paus betrokken bij systematisch verbergen misbruik

Uitgegeven: 2 oktober 2006 05:57
hb-pope1a.jpg LONDEN – Paus Benedictus XVI was nauw betrokken bij het systematisch verbergen van kindermisbruik door katholieke priesters. Die beschuldiging uitte zondagavond het BBC-actualiteitenprogramma Panorama. De toenmalige kardinaal Joseph Ratzinger was gedurende twintig jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van een document, waarin bisschoppen instructies krijgen over de manier waarop ze klachten over misbruik moeten afhandelen. Daarmee zouden ze strafvervolging hebben vermeden, beschuldigde Panorama. Volgens critici is het document uitsluitend bedoeld om de misstanden te verhullen en komen de slachtoffers niet ter sprake.

Het betreffende document is de Crimen Sollicitationis uit 1962. Daarin staat hoe de kerk moet omgaan met priesters die “een boeteling benaderen of provoceren tot oneerbare en obscene zaken”.

Geheimhouding
Alle betrokkenen, ook het slachtoffer, zouden een eed tot geheimhouding moeten zweren. Wie de geheimhouding verbreekt, hangt volgens het document excommunicatie boven het hoofd.

De katholieke kerk heeft de uitzending betiteld als een “sterk bevooroordeelde aanval” op de paus en “volkomen misleidend”, meldde de BBC. Een document uit 2001 zou onderzoek naar misbruik niet in de weg staan. De Crimen Sollicitationis zou niet betrekking hebben op misbruik van kinderen, maar op misbruik van de biecht.