Paus veroordeelt seksueel misbruik krachtig

paus.jpg
ROME – Paus Benedictus XVI heeft seksueel misbruik van kinderen door katholieke priesters vandaag krachtig veroordeeld. Volgens de paus hebben dergelijke misdrijven diepe wonden veroorzaakt en moet de katholieke kerk alles in het werk stellen om herhaling te voorkomen en het vertrouwen te herstellen.

Waarheid vaststellen
Benedictus zei in een gesprek met Ierse bisschoppen die op audiëntie waren: “Het is belangrijk om de waarheid vast te stellen van wat er in het verleden is gebeurd en alle noodzakelijke stappen te nemen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.”

Belang van slachtoffers
De paus, die zelden zo openlijk over het gevoelige onderwerp heeft gepraat, sprak van misdrijven die streng bestraft moeten worden. “Het is vooral belangrijk om genezing voor de slachtoffers te brengen en aan allen die door deze verschrikkelijke misdrijven zijn getroffen”, staat in een kopie van de toespraak die het Vaticaan heeft vrijgegeven.

Ierland en VS
De Ierse bisschoppen waren in het Vaticaan om onder meer te praten over een groot seksschandaal dat in de katholieke kerk in Ierland aan het licht is gekomen. Ook in andere landen, onder meer in de Verenigde Staten, is de katholieke kerk de afgelopen jaren ernstig in verlegenheid gebracht door misbruikzaken.