Pensionaat St.Louis Weert

Beste oud leerlingen van Pensionaat St.Louis Weert,
Meer dan 40 jaar ná dato en nog altijd worstelend met wat mij is overkomen ben ik ná lezing in pers en media weer van slag. Toch heeft de publicaties van pers en media er voor gezorgd dat ik en vele andere lotgenoten het (seksueel) misbruik nu bespreekbaar willen maken. In de periode 1965-1967 ben ik minimaal 2 maal per maand door één broeder ernstig seksueel misbruikt. Dat heeft er voor mij toe geleid dat ik geruime tijd onder behandeling ben geweest van een specialist. Ik heb nooit eerder aangifte willen, durven en kunnen doen. Zonder te generaliseren, het ging bij mij om één broeder die stelselmatig mij seksueel misbruikt heeft.
Ik doe een dringend beroep aan de oud-leerlingen om hierover te praten en melding er van te maken.

97 antwoorden
 1. roos12
  roos12 zegt:

  Ikzelf zat ook op st. Louis. Zou graag ervaringen hierover willen uitwisselen.
  Floris. Mail mij aub

 2. kostlouis
  kostlouis zegt:

  Aan alle oud leerlingen van Pensionaat St. Louis te Weert.
  ik heb 6 jaar op school gezeten, van 1967 t/m 1973. 2 klassen (kleco)lagere school bij Orestus en 4 klassen mavo/havo, op de mico en groco. Orestus was inderdaad een viespeuk maar hij liet mij met rust. Maar broeder Hermano (de neus) was degene die mij heeft misbruikt. Niet in ernstige mate maar wel zodanig dat ik het tot op de dag van vandaag in mijn rugzak meedraag. Ook ik heb er nooit aangifte van gedaan. Heb ’t altijd voor me gehouden tot voor kort.
  Wie zaten er in dezelfde tijd ook op deze school in Weert en wil er over praten, of bijpraten over deze tijd?
  mvg, Hans (bijnaam destijds was Sproetje).

  • John Roos
   John Roos zegt:

   Hi ik heb iets eerder op St Louis gezeten, ben zelf met rust gelaten maar heb wel gemerkt dat er onbetamelijke dingen gebeurden. De , neus, was een van de hoofdrolspelers.

  • Theo
   Theo zegt:

   Hallo Hans,

   Ik zat in die periode ook op st Louis van 67 t/m 1972 . Ik heb deze site pas gisteren ontdekt en schrik van alle reacties. Mijn zoekterm was broeder Hermano dus dan weet je het wel. Ik zou graag met je in contact komen en bijpraten.

  • John Roos
   John Roos zegt:

   hi Hans,
   Ik kan me je niet meer herinneren ( is ook al weer zo lang geleden.)
   Ik heb ook in die periode op St. Louis gezten, dus moeten we elkaar kennen.
   Ik heb gelukkig nooit iets van die pedofilie gemerkt.
   Wel van gehoord.
   De Neus is toen ik destijds weer terug van vakantie kwam, naar Amersfoort overgeplaatst, waar hij ook waar aan de jongetjes zat.
   Groeten John

 3. lotgenoot
  lotgenoot zegt:

  Beste Hans,

  Ik ben tussen 1964-1966 op pensionaat St.Louis misbruikt door br.Eliseüs, ook wel broeder schilder genoemd. Uit nader onderzoek blijkt dat voornoemde broeder ook werkzaam te zijn geweest op pensionaat St.Louis in Amersfoort, ook daar heeft seksueel misbruik veelvuldig plaatgevonden.Graag zou ik met je in contact willen komen. Ik ga er vanuit dat de redactie van seksueel misbruik deze reactie je zal toesturen incl. mijn mailadres.

 4. Jan van Eechoud
  Jan van Eechoud zegt:

  Hi, medeleerlingen van pensionaat st. LOUIS.
  Jammer dat jullie deze gebeurtenissen met jullie meedragen.
  ikzelf heb het in geringe mate meegemaakt en een geliefd persoon in mijn leven heeft het zonder kostschool ondergaan.
  Gelukkig heeft hij van mij aangenomen dat je een keuze hebt hoe er mee om te gaan…: hij maakte de goede keuze.
  .
  ikzelf denk desondanks met veel plezier terug aan deze tijd en hoop dat jullie ook de juiste keuze, alsnog, zullen maken.
  Mvg, Jan (toenmalig JanPiet)van Eechoud

  • karel frische
   karel frische zegt:

   Jan Piet, dit is Karel Frische, wij hebben elkaar zeer goed gekend op St. Louis maar kan me niet herinneren op welke cour, ik dacht de grote…

   Persoonlijk heb ik dit gedrag niet waargenomen; wel herinner ik me veel slaag o.m. van Wendel die ik adoreerde en die mij de liefde voor de klassieke muziek
   bijbracht. Ik speelde viool…
   En dan was er nog Coppi (een beul van een man) en de nogal driftige prefect die mij niet alleen goede opdoffers verkocht als ik weer in de stad achter de meiden aanliep. Hij reed altijd op een mobilet door de stad om ons te schaduwen.

   Maar misbruiken? Absoluut niet….

   De Neus was wel een bizarre figuur, ik herinner me hem wel maar heb persoonlijk niets van hem ondervonden.

   Een fantastische tijd was het, kan me alleen niet herinneren waarom ik bijna nooit naar huis mocht! Zwarte Kaart.

   • John Roos
    John Roos zegt:

    Hi Karel,
    Broeder Wendel ( Jordans) was een strenge maar fijne vent. Zat absoluut niet in dat , complot.
    Broeder Corbinianius was inderdaad een beul, gaf natuurkunde. Ik was altijd een beetje bang voor hem

    • karel frische
     karel frische zegt:

     hi john, ik kan me jou helaas niet herinneren, wel nog frank schaap “de electricien” die de chambrettes met van die mini-lampjes bevoorrade zo dat we ’s ’s avonds laat konden lezen….

    • René Jansen
     René Jansen zegt:

     Hallo st Louis vrienden ik heb van 1956 tot 1960 ook op st Louis gezeten heb alleen meegemaakt dat er een pater ( söntgens of zoiets)) voorlichting gaf en dat er het e.e.a gebeurde dat niet in de haak was en dat de bewuste persoon later verwijderd is van st Louis ik heb zelf niets ondervonden en heb alleen maar positieve herinneringen aan die tijd.
     René Jansen

     • Hans Ronchetti
      Hans Ronchetti zegt:

      First time for me to get in touch with the old school I attended from 1952 to 1958.
      From grade 3 to 2 sd Mulo.
      Left for Aust thereafter. Visited weert in 84 and in my disbelieve it was being demolished then. Lucky just got there in time to see prior.
      Please make contact and I can join in with my experiences.
      Cheers

  • van Rooij Anton
   van Rooij Anton zegt:

   Is dit Jan Piet die destijds in de klas op St Louis te horen kreeg dat zijn vader in Nieuw Guinea was overleden?

 5. rieks witte
  rieks witte zegt:

  Ik zat van ’59 t.m. ’63 op St. Louis in Weert. Toen al die beroerde verhalen over misbruik op kostscholen naar buiten kwamen heb ik me vaak afgevraagd wie van de broeders ik (achteraf) in staat achtte zich zo te buiten te gaan. Zelf heb ik in die periode nooit iets gehoord of gemerkt van onoirbare zaken. Ik was puber, en daar durfden de “heren” kenneljk niets mee.
  Broeder Hermano – hij gaf boekhouden en bedrijfsrekenen- is de enige waarvan ik me (nogmaals: achteraf) kan voorstellen dat die zich zou vergrijpen aan jongens. Ik vond hem een vreemde, wat verwijfde, maar vooral onaangename man. Ik voelde me slecht op mijn gemak bij hem.
  Van Eleuterius ben ik echt geschrokken: nooit kunnen denken dat ook hij tot die foute categorie behoorde.

  Jammer, er liepen wel degelijk goede kerels rond. Ik denk aan Theolinus en Corbinianus. Topdocenten, bevlogen en kundig!

  De woede komt later pas. Als je zelf kinderen hebt realiseer je pas goed wat hen is aangedaan.

  • Wil Louwers
   Wil Louwers zegt:

   Hallo Rieks,

   Zat met jou op St. Louis begin zestiger jaren, heb wel vervelende ervaringen opgedaan.
   Kun jij je nog herinneren dat wij samen een keer weg gelopen zijn in de winter er lag volop sneeuw en wij hebben geprobeerd te slapen bij de paardenstallen
   van mijn oom in Leende.
   Uiteindelijk hebben wij overmand van de koude ’s morgens bij mijn ouders aangebeld

   • Rieks Witte
    Rieks Witte zegt:

    Beste Wil,

    Natuurlijk herinner ik me onze “ontsnapping” en ook de voor jou zo pijnlijke nasleep daarvan. Ik ben benieuwd hoe het met je gaat. Maar voor zo’n bilateraaltje is dit forum niet bedoeld. Geef me je mailadres en ik praat je bij. riekswitte@hotmail.com

 6. Michel Horde
  Michel Horde zegt:

  In de jaren ’64 tot 70 zat ook ik op pensionaat St.Louis en heb daar zeer tegengestelde ervaringen opgedaan. In het begin plaste ik nog in bed. Voor de ene broeder Rudolfo ‘Ruudje’ was dit een prima gegeven om me mee te chanteren “Horde, ik kan jou zo klein krijgen als ik wil” zei hij dan in de klas. Broeder Theolinus ging heel anders met dit gegeven om. Als ik in bed geplast had kon ik hem wakker maken en waste hij mij en gaf me schone lakens. Binnen de kortste keren was ik van het bedplassen af. Wat betreft broeder Hermano: ik kan mij herinneren hem een keer overdag gezien te hebben op de slaapzaal waar hij een aparte kamertje had, staand in zijn onderbroek en voor hem een leerling zittend achter zijn bureau. Lange tijd heb ik aan mij zelf getwijfeld of ik dit werkelijk gezien had maar nu vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

  • Ton Kersten
   Ton Kersten zegt:

   Ja Michel, die Rudolfo was een smeerlap. Die kon het hele studie-uur gebruiken om je klassikaal af te breken om je duidelijk te maken wat voor dweil je eigenlijk wel was en je vader en opa. Bij De Neus in bed heb ik een jongetje zien liggen. Ik bracht toen de sleutel terug van de ruimte waar we ons krantje “Ajourd’hui” hadden gestencild. Ik klopte en duwde meteen de deur open.

 7. Ben
  Ben zegt:

  Ik ben op zoek naar mensen die misbruikt zijn door broeder portier. Hij was werkzaam in sint louis in Weert van 1949 tot 1960. Zijn naam was broeder Gratianus. Stuurt u mij uw reactie?

 8. Ton Leerschool
  Ton Leerschool zegt:

  Ik ben in contact met iemand die begin jaren zestig op St. Louis in Weert gewoond heeft in misbruikt is.
  Deze persoon kan slecht lezen en schrijven (is zwaar dislectisch) maar wil toch graag in contact komen met mensen die ook op St. Louis hebben gezeten.
  Het zou fijn zijn als hij bijv. telefonisch eens met iemand zou kunnen praten. Voor contactgegevens kan je gebruik maken van het contactformulier hier op de website; ik stuur die dan op.
  Hartelijk dank voor de hulp!
  Ton Leerschool
  webmaster

  • guy vaessen
   guy vaessen zegt:

   beste ton leerschool, heb van 1963 tot 1964 op st louis gezeten en daar in dat jaar van alles meegemaakt op het gebied van misbruik
   wacht op jou bericht i.v.m. deze dislectische persoon

 9. Wim Schinkel
  Wim Schinkel zegt:

  Van 1963 tot 1968 verbleef ik op St.Louis in Weert.
  Ik deed er de zesde klas nog een keer en daarna Mulo A en B.
  In die tijd heb ik wel iets gemerkt van een bovenmatige belangstelling van sommige broeders in de puberale sexualiteit. Zo werd ik ‘s-nachts betrapt met zelfbevrediging. Ik werd direct uitgenodigd op de slaapkamer van een van de broeders (zij hadden een slaapkamer op de slaapzaal) en werd ik uitgevraagd. Achteraf denk ik dat dit de betreffende broeder opwond.
  Op de zesde klas was het broeder Electus die ons regelmatig over de blote rug vreef als teken dat hij tevreden was over onze schoolprestaties. Wanneer je buikpijn had ging hij met je naar het toilet en moest je je bovenlijf ontbloten waarna hij over je buik vreef. Er kwam een moment dat iemand dit thuis vertelde en broeder Electus werd overgeplaatst naar Amersfoort.
  Met broeder Hermano (de Neus) heb ik geen negatieve ervaringen. Hij was de klassenbroeder van de tweede klas Mulo en tevens filmoperator. Wanneer er in het weekend een film werd gedraaid mocht je hem helpen. Erop letten dat het licht tussen twee streepjes op de muur bleef. Hoewel je nog te jong was, kreeg je een sigaret van hem (luckystrike) en zat je in de projectieruimte te roken. Nooit is hij te ver gegaan. Ik heb hem zo’n 20 jaar geleden opgezocht in Brunssum waar ze een rusthuis hadden. Als ik me niet vergis was hij toen 50 jaar in klooster. Het was inderdaad een ietwat verwijfde man, een echte homo, denk ik.
  Van misbruik is in mijn geval geen sprake, waarbij ik denk dat deze heren feilloos de slachtoffers konden selecteren.
  Volgende maand wordt ik 61 jaar en ik kan alleen maar met veel plezier terugdenken aan de jaren op St.Louis.

  • guy vaessen
   guy vaessen zegt:

   hallo wim schinkel, ik zat in 1963 op st louis in klas 6 A bij broeder electus
   in mijn ogen een sadist en een pedofiel
   ik probeer me jou te herinneren, gelukkig heb ik een foto waar iedereen van de jaargang 63-64 opstaat
   jongens die ik nog van naam ken: harrie eyck, odekerken, haj clabbers, jo pappers, roger spitz, martijn verwimp, harrie stevens, harrie vaessen, eddy van korstanje, willem winters, die was van 7 up uit maarheeze, paul van de laar
   ( ben ik al vijftig jaar bevriend mee, wij hebben samen getafeltennist in club in heerlen ) woon momenteel in zeeuws vlaanderen in schoondijke
   heb vrouw en twee kinderen maar die wonen in heerlen, wij hebben l.a.t. relatie
   heb mijn verhaal gedaan aan meldpunt seksueel misbruik, heb daarvoor gisteren iemand aan huis gehad
   hoop wat van je te horen, guy.

   • Willem Winters
    Willem Winters zegt:

    Beste Guy
    Ik zit op internet en lees jouw brief aan Wim Schinkel
    Je schrijft dat je nog een foto hebt van jaargang 63-64.
    Zou het mogelijk zijn om hier een afdruk van te maken en die mij te mailen.
    Ik heb geen fijne herinering aan st Louis maar zou het toch heel leuk vinden om nog een foto te hebben met alle jongens erop.
    hoop op een reactie
    Groeten en hoop dat alles goed met je gaat
    Willem

 10. Paul Edelhauser
  Paul Edelhauser zegt:

  Hallo allemaal.
  Ik zat tussen 64 / 66 op SL te Weert. Ik heb alles vanaf de eerste dag weggestopt en alles gedaan om dit te vergeten. Maar ja het verleden haalt je altijd in. Begin 2011 vond ik mijn oude doos met de postzegel verzameling terug op zolder. Daar zaten enkele kaarten in die in vanaf SL naar huis stuurde. Toen kwam alles in een keer weer terug. Wendel herinner ik me nog zeer goed. Het was een smeerlap die zware klappen uitdeelde en z’n slachtoffers zorgvuldig uitkoos. Hij heeft het een paar keer bij mij geprobeerd maar toen ik zei dat ik het aan mijn vader zou vertellen is hij gestopt. Wel werd ik regelmatig afgeklopt en tegen mijn ouders werd gezegd dat ik een rebel was.
  Als ik het er thuis over had werd ik gewoon door iedereen uitgelachen. Toch heb ik het jaren geprobeerd, maar niemand neemt je “au sérieux”. Mijn ouders waren zakenmensen. Die hadden er geen tijd voor en volgens mij hadden ze ook weinig interesse. ik zat op kostschool omdat ze van me af wouden zijn. Mijn tweeling zus is haar hele leven zo druk met zich zelf geweest te beklagen dat ook zij er geen enkel oor voor had. Zelfs toen ik het haar uitgebreid heb geschreven na het vinden van de kaart wenste ze er niets van te horen. Vijf jaar na het verlaten van SL ben ik terug gegaan. ik was jong, sterk en wou de rekening vereffenen. Ik ben binnen gekomen maar ook weer even snel naar buiten gegaan want zo iets doe je niet.
  Het zijn niet alleen de broeders die fout zijn. Ik klaag ook onze ouders en familieleden aan die hun ogen dicht deden wetende dat er iets fout was. Ik ben toch niet de enige geweest die het thuis gezegd heeft !!! Tot op heden zitten er mensen in hoge functies die weten wat er gebeurd is en toch draaien ze hun hoofd om. Ik ben mijn familie en Nederland op 18 jarige leeftijd ontvlucht. Op jonge leeftijd wist ik dat als je familie je zo iets aandoet dat het dan eigelijk geen familie is, maar uitsluitend kennissen. Ik ben nu bijna 59 en er alleen toch doorgekomen. Eindelijk kan ik er over praten.

  Paul

  • Lambèr Eijkemans
   Lambèr Eijkemans zegt:

   Hallo; ik kom naar aanleiding van een artikel in het Eindhovens Dagblad op deze site terecht. Heb zelf 2 jaar op St. Louis gezeten, volgens mij in 1964/1965 en 1965/1966. Weer er niet veel meer van maar je naam komt me bekend voor.Eigenlijk bijna alleen maar slechte herinneringen,niet op het gebied van misbruik. Wel machtsmisbruik.Van de broeders (of paters) kan ik me niet 1 naam herinneren. Heb wel wat foto’s gezien er daar stond er 1 op die ik kende van gezicht. Volgens mij geen slechte vent. De enigste namen die ik me nog 100% kan herinneren: Arie Hartog (kwam uit Valkenburg) en Kirkels uit Weert. Heb er wel eens terloops over gesproken met m’n kinderen maar die kunnen daar (natuurlijk) niet zoveel mee. Gr. Lambèr Eijkemans.

 11. Martien van der Zanden
  Martien van der Zanden zegt:

  Al jullie verhalen gelezen,klopt er zaten een aantal sadisten bij. Ook dat seksuele misbruik door een aantal in het zwart gehulde heren was bekend. Zoals de douche,ging plotseling de deur open stond daar die Wendel om even je rug te wassen,ik kon er zelf beter bij dan hij. Die deuren werden dan centraal geopend. Ook was een broeder die onder in een kelder knutselde met enkele uitverkoren jongens,gelukkig was ik daar niet bij. Maar wanneer daar werd geknutseld was de kelder deur altijd op slot.7 Jaar heb ik deelgenomen aan het leven op St.Louis.
  Het was niet mijn keus helaas,je had gewoon niks te zeggen en het was tenslotte voor je best wil !!!!!!!! Die Rudolfo die elke avond Winters uit Heeze van de 7 Up helemaal verrot sloeg wanneer de punten tegenvielen. Je hoorde hem in de klas s’avonds bij het huiswerk om hulp roepen. Ook die Corbinianus kon er iets van ook zo’n gefrustreerde “timmerman”. Die kon met een handslag iemand bewusteloos slaan,wat we in het natuurkunde lokaal eens meegemaakt hebben. Ook die van de ziekenzaal zijn naam ken ik niet meer maar wij noemden hem ” Den Aap “,daarvan was ook algemeen bekend dat hij zijn handen niet thuis kon houden. Wanneer je ziek was moest je zorgen dat men met enkele jongens op de ziekenzaal lag,anders was je niet veilig !!!!

  Martien,

  • John Roos
   John Roos zegt:

   Hi Marin,
   Klopt allemaal Rob Winters kan k me ook nog herinneren.
   Ik ben gelukkig gevrijwaard gebleven van sexuele intimidatie en slaag
   Maar ze hadden de handjes losstaan en een kort lontje

  • John
   John zegt:

   Corbinianus (van Ruyven) was een gefrustreerde rotzak. Ik ben (15 jaar toen) in het (afsluitbare) natuurkundelokaal (met van die oplopende bankjes) compleet verrotgeslagen. De koppie speelde cello in hetzelfde Weerter Jeugdorkest waarin ik viool speelde, en Wendel (Jordans) de dirigent was! Daar moet Corbianus van Ruyven’s frustratie hebben gelegen – zelfs in dat orkest kon hij zich niet aan z’n leerlingen onttrekken. “Je hebt een rijkeluiszoontjes-mentaliteit”. Nóg zie ik de man lopen naar de keuken, door die lange gang; een bord aardappelen halend om z’n kolossale lijf mee te vullen. Angelino (de Heinz) was een wereldvent; de Koppie, de Neus (Hermano) en Rudolpho stuk-voor-stuk creeps. Nare ervaringen ? Ze konden geen van allen hun handen thuishouden, in mijn geval om er-op-los te meppen. Over Wendel ben ik wél positief.

   • Nico Arts
    Nico Arts zegt:

    Helemaal mee eens John (welke John?) Ik zat op Sint Louis van eind 1961 tot 1964.
    Ben ik regelmatig afgeranseld door de Neus.(Hermano) een fanatieke flikker.
    Heb wel ooit van de misbruik gehoord (snapte het toen niet), maar zelf nooit meegemaakt.
    Ben uiteindelijk toch goed (in de bouw) terechtgekomen.

  • John van Eck
   John van Eck zegt:

   Corbinianus was een rotzak met voor- en afkeuren; ik hoorde bij de laatste groep omdat ik in zijn ogen een ‘rijkeluiszoontje’ was. Meneer speelde cello in het Weerter Jeugdorkest waarvan Wendel Jordans de dirigent was. “De Koppie” sloeg hard en met de deur van het natuurkundelokaal op slot kon ik geen kant op. De reden van de tuchtstraf herinner ik me met geen mogelijkheid, veel erger was ’t dat de hufter van notabene mijn vader een sigaar kreeg als die op bezoek kwam. Ik hoop dat Corbinianus van Ruyven rot in de hel met z’n cello erbij.

 12. Joost van der Voort
  Joost van der Voort zegt:

  Beste Witte,
  Tijd: 1958/59
  Je was niet de enige die (ontsnapte )aan het gedrag van de broeders.
  Samen met een andere jonge(naam Kwijt)
  Zijn we vertrokken op een avond.Dit haalde de krant van Helmond.zeer vernederende ervaring bij terugkomst, tentoongesteld voor andere van de midden cour als een crimineel.
  Mijn ouders hebben me direct weggehaald.
  Welnu dit verleden met name de beschadiging daarvan blijft altijd meespelen.
  Desondanks ben ik van mening dat niet ik het probleem ben maar zij die er niet meer zijn.
  Weglopen was het beste wat ik ooit heb gedaan,kom op voor jezelf.

 13. karel frische
  karel frische zegt:

  Ben op zoek naar Paul van de Laar, ik weet nog dat hij heel lang was en broze botten had!!!!

 14. karel frische
  karel frische zegt:

  ook ik ben VAAK weggelopen, had een vriedinnetje in Laren. Weet niet meer wie met mij mee is gegaan, in elk geval was het een drama van jewelste. Veel slaag nadien, op school en ook thuis.

  Geen trauma’s overgehouden, ben op zeeschip aangemonsted en het land ontvlucht. Woon nu op het eiland Barbados……

  • karel frische
   karel frische zegt:

   hallo Kees, karel frische hier,, ik ben niet op facebook helaas. Wel mailingaddress kfrische@chickmontfoods.net. Zou het zo leuk vinden nog een keer met jou te spreken. Heb een slecht geheugen, weet wel nog dat jij in de 3e??klas opeen bank. woon nu al meer dan 35 jaar in Barbados……

 15. erik lintermans Helmond
  erik lintermans Helmond zegt:

  ik klikte toevallig vandaag 10 sept. broeder Electus in en werd meteen geconfronteerd met
  Pensionaat St. Louis te Weert.
  Ik was vroeger bij een jeugdvereniging in Helmond met broeder Electus als hopman.
  Hij drukte me graag tegen hem aan maar ging nooit echt te ver. Hij wilde me graag in zijn zesde klas hebben, maar zowel ik als mijn moeder hield dat zwaar tegen.
  Ik zat op een onderwijzersschool en later op een Ulo met leraren.
  Hij wilde me toen ook al op een broeders ulo hebben, wat dus ook niet lukte.
  Ik weet dat hij, ondanks dat men dat hier enkele jaren tegen heeft gehouden, omdat hij leider van de vereniging was, zo rond 1962 toch moest verhuizen naar ergens in Limburg.
  Ik heb mij altijd afgevraagd of hij nou echt “slecht” was of dat ik me dat inbeeldde.
  ongeveer 10 jaar geleden nog iemand tegen gekomen die er ook leider was, geen broeder,
  en hem daarmee geconfronteerd. Hij zei nog bij zijn sterfbed te hebben gezeten en verder
  nooit in die richting iets gemerkt heeft. Ik dacht nog hij kan het weten, omdat ik ook in die tijd ooit dacht dat er tussen hen verwijdering was ontstaan.
  Het bleek niet zo te zijn.
  Ik weet ook niet of het om dezelfde broeder gaat, maar vond het gek toen ik hem googelde, meteen geconfronteerd werd met bovenstaande brieven.
  Ik heb denk ik nog wel een foto van hem van 1958 of 1959.
  Misschien kan iemand mij vertellen of hij inderdaad voorheen een tijd in Helmond heeft gewoond.
  Dan moet het wel om dezelfde persoon gaan.
  Het heeft mij nooit echt losgelaten, vandaar dat ik vandaag plots googelde, maar het heeft bij mij nooit problemen veroorzaakt, omdat hij niet verder , ik denk, durfde te gaan en dat ik toch afstand hield.
  Graag een reactie hierop van degene die zich betrokken voelt.

 16. berend- jan
  berend- jan zegt:

  Met verbijstering neen ik kennis van de paar publicaties op internet over St.Louis te Weert. Men vergeet kennelijk dat wij over het algemeen in dat internaat geplaatst waren vanwege ons gedrag op school, thuis en elders. Wij waren allen jongens uit zeer elitaire rijke gezinnen. Het is maar goed dat onze ouders ons daar plaatsten, want anders was er helemaal niets van ons terecht gekomen. Met veel geld probeerden onze ouders nog wat van onze toekomst te maken.

  Men vergeet het op de website ook in de tijd te plaatsen. Iedereen in onze milieus was toen onderhevig aan de Katholieke Kerk, die overigens voor wat ons jongens betreft veel goeds heeft gebracht. Men probeerde ons nog wat bij te brengen, wat anders niet gelukt was. In de tegenwoordige tijd waren wij waarschijnlijk beland in het hulpverleningstraject of onder toezicht van de rechter geplaatst.

  Niet alleen de paters maar ook de priesters en nonnen hadden in die tijd hun rol. Maar men liet hen hun gang gaan om ieders moverende reden. De een omdat hij/zij daadwerkelijk dacht dat deze personen de boodschappers van God waren, de andere uit traditie, weer anderen omdat de goe-gemeenschap anders vreemd zou opkijken en weer anderen omdat het anderszins goed uitkwam etc. Het is daarom disproportioneel om e.e.a. naar de normen en waarden van deze tijd te verplaatsen, zoals thans -als ik het goed begrijp- op de website wordt gedaan. Daarmee praat ik handelwijze als daadwerkelijk sexueel misbruik natuurlijk niet goed. Dat kan niet..

  Ik ben zelf ook in die tijd deels opgevoegd door de paters van St.Louis. Maar gelukkig werd bij mij thuis de relativiteit altijd benadrukt en kon ik mijn mannetje staan. Want laten we eerlijk wezen. Ook al ben je een kind, je kon heel makkelijk tegen ze op. Het waren watjes. Je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid.

  Ik begrijp dan ook niet dat er mensen zijn die na 40 of 50 jaar plotseling een kennelijk trauma aan St.Louis hebben overgehouden.

  Niet dat ik het altijd naar mijn zin had op St.Louis. En niet dat ik Wendel en consorten en hun streken niet kende en me daaraan irriteerde. Maar ik heb er toch altijd veel plezier gehad en ben mijn ouders nog altijd dankbaar dat zij mij er plaatste. Anders was er niets van mij terecht gekomen.

  Berend-jan.

  • karel frische
   karel frische zegt:

   nou dat klopt als een bus!!, ik was een heel moeilijk mannetje, en nu nog steeds…….St. Louis heeft mij heel veel goed gedaan,,Het is met name broeder Wendel die mij de passie voor de klassieken,,, bijbracht (Ik speelde namelijk viool in het Weerter Jeugdorkest,. De concertmeester toendertijd was was Huub Matthijsen een wat dikkige, nogal nonchalante jongeman die de sterren van de hemel speelde. .Een jaar nadat ik St. Louis vaarwel moest zeggen. Met pijn in het hart. Wie kan zo een tijd nu ooit vergeten het duo Billie en Biek genaamd, de eerste nozems.,…. onvergetelijke uren in de vestiaire van de grote cour, the rush op zaterdag naar de snoepkast Elvis,, Pau l Anka en niet te vergeten de locomotive twist . Ik wil hier alleen maar bij zeggen. , het was niet allemaal zo somber als men het soms wel beschrijft.

   Ik heb in al die 9 jaar NOOIT sexueel wangedrag door homofiele broeders (De betekenis van dat woord was mij zowiezo totaal onbekend’)) waargenomen. Kennelijk ben ik behoorlijk blind geweest en nadat ik na een felle ruzie met een oud-leerling van St. Louis te kennen gaf .dat ik de discussie beu was ben ik naar de Caribbean teruggekeerd en zeer gefrustreerd en met verwarde herinineringen aan de broeders en wie mij sexueel benaderd zou hebben. Ik heb op St’ Louis heel vaak bronchitis.gehad met als gevolg een lang verblijf in de ziekenzaal onder de auspicien van broeder AAP. De heb ikNeus is mij daar vaker komen opzoeken en zou denken dat zij op zijn
   minst handtastelijk zouden zijn geworden…Dat is in mijn geval dus niet gebeurd, ofwel misschien te naief, niet het juiste slachtoffer? Ik weet het gewoonweg niet. De APP en DE NEUS waren merkwaardige typen, dat zal ik iedereen nageven…….

   Veteraan van St. Louis en “Zwarte Kaarte”n Koning.Karel

   Jullie groetend,

   Karel Frische “Zwarte Kaarten” kampioen op zowel de kleine cour (Morandus) Middekoer. Broeder Wndel-Jordans,

   • karel frische
    karel frische zegt:

    O en ik vergeet nog melding te maken van broeder Theolinus, een heel leuke vlotte prefect. Op vrije dagen als we de stad in mochten!!! peddelde hij altijd op zijn bromfietsje door de stad. Kon ook een enorme driftkikker zijn dat heb ik persoonlijk vaker ondervonden. Maar aan mij geen slecht word voor coppie!!! en Wendel…….

 17. Wim Schinkel
  Wim Schinkel zegt:

  Hallo Guy,

  Niks te doen op de eerste werkdag van het nieuwe jaar, vandaar dat ik St.Louis nog maar eens bekeken heb.
  Wij zaten samen in ieder geval in de 6e klas bij Electus.
  Hij was een echte pedofiel, maar geen sadist.
  Dat was Rudolfo op de eerste klas.
  Hij kon je, ten overstaan van je klasgenoten, helemaal kapot maken.
  Hoe vaak is Paul Pieters uit Maastricht niet onder handen genomen.
  Tien keer achter elkaar opkleden van gymkleding en terug.
  Het was ook bij ons in de klas, dat Electus op een gegeven moment naar Amersfoort werd overgeplaatst, omdat iemand thuis had verteld wat hij bij je deed.
  Hadden jullie niet een juwelierszaak in Heerlen?
  Heel veel groeten,
  Wim

 18. Jan (Piet) van Eechoud
  Jan (Piet) van Eechoud zegt:

  Hi. Kom hier later weer op terug. Kwam na een toevallige zoekopdracht hier verzeild. Tot Later.
  Mvg, Jan van Eechoud van 1954 – ’62 Kleine-, Midden- en grote-cour.

  • René Jansen
   René Jansen zegt:

   Hallo jan Pieter mij moet je ook kennen René Jansen ik was we niet de braafste maar heb een fijne tijd gehad en niet veel meegekregen van al dat sexueel misbruik gedoe wel is er een goede basis gelegd voor mijn later succesvolle carrière
   Ik herinner mij nog Peter lafeber, meesters en Vic vac vos.

 19. Franklin D. Hirschfeld
  Franklin D. Hirschfeld zegt:

  Ben maar kort op St. Louis in Weert geweest vanaf 1 september 1958 t/m december 1958. ik heb gelukkig niets gemerkt van misbruik door wie dan ook. Ik ben er van overtuigt dat de verhalen betreft misbruik waar zijn. Ik kon niet tegen de sfeer en onvrijheid en werd na aandringen bij mijn vader(die in Curacao bij Shell werkte) weggehaald en naar de Mulo in Voorburg gegaan en in Don Bosco te Rijswijk gewoond. Mijn jongere broers zijn in St. Louis gebleven in de kleine en midden court. Ik zou graag weer contact krijgen met een mede leerling uit die tijd ik meen dat zijn naam Hans Ennik was en zijn ouders en zus woonden in Aerdenhout(bij Zandvoort).

  • Rieks Witte
   Rieks Witte zegt:

   Dag Franklin,
   Jou heb ik niet gekend -ik zat van ’59 tot ”63 op St. Louis. Maar Hans Ennink, waar je over schrijft, heb ik wel gekend. Hij was weliswaar ouder dan ik, en zat ook in een hogere klas, maar wij woonden bij elkaar in de buurt. Zodoende…
   Ik had hem sinds ’63 niet meer gezien, totdat ik hem in 2007 bij toeval ontmoette in zijn woonplaats Huizinge, in Groningen. Hij was toen ernstig hartpatiënt. Enkele jaren geleden is hij overleden…. Hij was getrouwd en had vier kinderen. Zijn vrouw, ooit een beeldschoon fotomodel, zat in de Provinciale Staten van Groningen voor de PvdA.

  • Roy v O.
   Roy v O. zegt:

   Hallo Franklin, jouw naam herinner ik mij nog.
   Ik (Roy van O) kwam ook uit Curacao.
   Ben benieuwd of je mij nog kent.
   Groet R.

  • rieks witte
   rieks witte zegt:

   Dag Franklin,

   Bij toeval lees ik dat je op zoek bent naar Hans Ennink. Ik zat op St louis van 1959 tot 1963.
   Hans Ennink zat in een ëén jaar hogere klas dan ik op de Mulo. Als klasgenoot heb ik hem dus niet meegemaakt, maar wel als reisgenoot als we naar huis mochten. Hij woonde inderdaad in Aerdenhout; ik in een ander dorp van de gemeente Bloemendaal. Ik was die hele Hans vergeten totdat ik hem door stom toeval -het gaat te ver om het hele verhaal te vertellen-ontmoette in Huizinge, in Groningen. Hij woonde daar al jaren, trouwde, kreeg vier zonen.Zijn vrouw Loekie, een schoonheid en ex-fotomodel zat in de Provinciale Staten van Groningen.
   Hans was ernstig hartpatiënt en kreeg later kanker, waar hij een jaar of tien geleden aan is overleden. Ik denk dat je wel informatie vindt als je googlelt met de term ” Hans Ennink Huizinge” Zijn weduwe Loekie woont nog steeds in Huizinge.

  • Hans Ronchetti
   Hans Ronchetti zegt:

   I was there 52-58 Had a friend ” Roy Kappel”. his father also came from the West Indies. Did you know him?

 20. John Hendrik
  John Hendrik zegt:

  In 1964 zat ik bij broeder Electus in de 6e klas.
  Ik wist al dat er misbruik bestond, maar toen ik op internet ook de naam van broeder Electus tegen kwam, schrok ik.
  Ik kan het haast niet geloven, want ik ken hem alleen als goede leraar en aardige man.
  Ook van broeder Wendel, die altijd liep te zingen, kan ik geen kwaad woord zeggen.
  Die waste onder de douche altijd mijn rug…nooit iets vervelends gebeurt.
  Ik wens mijn klasgenoten van toen allemaal het beste, en vooral zij die slachtoffer zijn geweest.
  Met vriendelijke groeten,
  John

 21. Lisette Cohen
  Lisette Cohen zegt:

  Hi Karel,
  Dat vriendinnetje was ik. En jij bent met niemand meegegaan maar helemaal alleen naar Laren gegaan. Heel dapper trouwens mijn moeder en ik hebben jou de volgende dag terug gebracht. Wat vreselijk dat je zo op je donder hebt gekregen. Dat wist ik niet.
  Lieve groet, Lisette en groeten van mijn super moeder. (94jaar) . Zij herinnert zich jou heel goed en vond je een schat.

 22. Nico Arts
  Nico Arts zegt:

  Hallo Allemaal,
  Ik zat op St. Louis vanaf oktober 1962 op de Ulo.
  Ik heb van misbruik weinig meegemaakt. Wel was broeder ZIEK erg geïnteresseerd in ons.
  Van broeder hermano heb ik nog nachtmerries, omdat ik door hem veel geslagen ben.
  Jan van Eechoud kan ik me nog goed herinneren, dat was een wilde.
  Misschien iets voor een reünie?

  • John Roos
   John Roos zegt:

   Hi Jan, Ik zat ook op dit pensionaat vanaf 1964. Ik kan me jouw naam niet herinneren, maar is ook alweer lang geleden.
   Een reunie zou ik super vinden
   Hermano was een rotzak.

   • Henk Vinken
    Henk Vinken zegt:

    hallo beste mannen, ik heb op st. louis , ik zou graag eens contact maken met de jongens van toen ,ik ben daar drie jaar geweest , 1968,1969 en 1970. in de vierde vijfde en zesde klas.

   • Nico Arts
    Nico Arts zegt:

    Hallo John,

    Zover als ik mij jou kan herinneren, was je een schipperszoon en klein
    van stuk. Misschien samen iets organiseren, maar dan dienen we
    \alle adressen te achterhalen!
    gr.
    Nico Arts, Boekel.

 23. M v Loon
  M v Loon zegt:

  Hallo. Mijn vader is oudleerling van Saint Louis in Weert. Omstreeks 1926-1928. Hij heeft over deze tijd nooit met ons kinderen gesproken totdat ik hem heb geïnterviewd. Hij was toen de 90 jaar al gepasseerd. Dat moet ongeveer in 2005-2006 geweest zijn. Van seksueel misbruik in de rk kerk was toen nog geen sprake. Hij heeft me niet veel verteld maar hij vond het vreselijk dat het onderwerp pensionaat saint Louis ter sprake kwam. Hij werd onrustig en keek telkens naar de deur of er toch maar niemand binnen zou komen. Ik had meteen een heel vervelend en naar gevoel van daar moet iets gebeurt zijn waar hij niet over durft te praten. Maar wat? Nu lees ik vanmorgen het schikkingsbericht van Saint Louis met enkele slachtoffers. Dus in het pensionaat is het ook voorgekomen. Voor mij is nu duidelijk met wat voor groot geheim hij door het leven is moeten gaan. Hij is 95 jaar geworden maar het is erg zuur dat hij zo vroeg gestorven is en we het met hem hier niet echt over hebben kunnen praten. Wat zal hij zich alleen hebben gevoeld met zijn geheim.
  Hebben jullie meer berichten gekregen van leerlingen van rond 1925-1930?
  Bij plaatsing aub geen mailadres vermelden.
  Met vriendelijke groet
  Maria v Loon

 24. Bart Conen
  Bart Conen zegt:

  Van 1962 tot 1967 zat ik op St. Louis in Weert, grote cour. Ik heb wel enkele vervelende situaties meegemaakt. Als je dagen ziek was, moest je naar de ziekenzaal, waar broeder “de aap” de leiding had. Maar deze man kon niet van de jongetjes afblijven. Broeder Theolinus was ook niet zo’n brave. Toen ik een keer ’s nachts niet kon slapen omdat ik me ziek voelde, ben ik naar zijn kamer op de slaapzaal gegaan. ik moest mijn pyjama en ondergoed uitdoen en op zijn bed gaan liggen. Daar heeft hij me helemaal ingewreven met eau de cologne, wat volgens hem een paardenmiddel zou zijn. Achteraf neem ik aan dat hij er behoorlijk opgewonden van werd. Hij kwam bij het douchen ook altijd de cabine in om je rug te wassen. Ook vervelend. Broeder Hermano “de neus” was een verwijfde man. maar daar heb ik geen verkeerde ervaring mee gehad. Broeder Rudolfo was een enge man. Hij kon in de klas. in het bijzijn van alle jongens, je ontzettend kleineren. Vreselijk.Al met al heb ik van deze ervaringen geen trauma overgehouden, dus ook geen aangifte gedaan.

  • Nico Arts
   Nico Arts zegt:

   Hallo Bart,

   Ik zat van eind 1962 tot 1964 op St. Louis te Weert. Ik ken de neus en broeder ziek ook wel, maar heb weinig van misbruik
   meegekregen. Wel heb ik ooit het een en ander gehoord op de chambrettes.
   In mijn klas zaten bijv. Jan van Eeckhout uit den haag, gebr. beekman en lennaerts uit limburg etc.
   Ik wilde eigenlijk een reünie organiseren? Ken je Bijv. Jan van Eeckhout nog en waar hij nu woont?
   Nog de beste wensen voor 2017 en ook allen die wel een trauma overgehouden hebben aan St. Louis.
   gr. Nico Arts, Boekel.

 25. Jos van Bree
  Jos van Bree zegt:

  Ik zat op St Louis van 1959 tot 1962.
  Maakte deel uit van Broeder Wendel’s Weerter Jeugd Orkest samen met Hub Mathijsen en Hans Broekmans uit Neerkant. Herinner me Wim Winters, Gieke Rutten, Rob van Thoorn, John Deneke (Belgie) en Jos van Genuchte.
  Ontmoette Br Ignatius jaren later met zijn vrouw jaren later.
  Heb nooit zelf misbruik ervaren, maar vind het niet vreemd, dat de ervaringen van sommigen ver van correct gedrag waren.
  Woon sinds 1980 in Australia.

   • Joop van Zwieten
    Joop van Zwieten zegt:

    Jammer dat er geen reacties zijn gekomen tot nu toe op mijn oproep. Toen ik eens in Weert was,-van het oude pensionaat staat er geen steen meer op de andere ! -herinnerde ik mij mijn naamgenoot JOOP Paquay. Hij was extern leerling van de MULO en was een zoon van een ondernemer aan de overzijde van het pensionaat. Ik hoorde dat hij zelf ook ondernemer was geworden van een kledingzaak in zijn geboortestad. Ik zocht de zaak op maar helaas was Joop afwezig.
    Door mijn leeftijd ( 82) ben ik me ervan bewust dat een aantal toenmalige klasgenoten kunnen zijn overleden. Van onze leraren bevindt zich uiteraard niemand meer onder de levenden. Onze prefect, Br. Avellino, een Maarstrichtenaar,heb ik ooit nog wel eens ontmoet in Schiedam, waar ik als beginnend onderwijzer op een school voor Buitengewoon Onderwijs werkte. Dus niet meer als leerling…maar als collega. STALEN CHRISTUS noemden wij hem. Een bijzondere man. Dat was ie !

    • Hans Ronchetti
     Hans Ronchetti zegt:

     En veel bedankt om the reply.
     Gelukkig dat ik kan hollands verstaan en een beetje praten met fouten, na 50 jaar
     Als je english verstaan, is dat meer gemakkelijk for my.
     Ik praat nooit hollands here in Aust for all that time

     Can ik that doon the volgende keer in english?
     Ik heb vele vragen dat kan misschien beantwoord by St Louis ex studenten.
     Many thanks for getting back to me, it as a total surprise.
     Cheers Hans

 26. Theo
  Theo zegt:

  Hallo,

  Ik zat in de periode van 1967 t/m 1972 op st Louis . Ik heb deze site pas gisteren ontdekt en schrik van alle reacties. Mijn zoekterm was broeder Hermano dus dan weet je het wel. Ik zou graag met lotgenoten in contact komen en bijpraten.

 27. Gerard van Nimwegen
  Gerard van Nimwegen zegt:

  Hier een reactie van iemand die niet op St. Louis heeft gezeten maar op de Determineer Schakelschool in Stevensbeek. Ook over deze school circuleren inmiddels de geruchten over sexueel misbruik door broeders en paters. Bij mij ging dat nooit verder dan dat broeder Ortan ’s avonds mijn chambrette inkwam en dan de dekens oplichtte ‘om te zien of het goed was’. Ik was zo naïef om daar niets achter te zoeken.
  Later ben ik wel eens benaderd door een man die op diezelfde school veel verder gaande nare ervaringen heeft gehad. Daar had hij nog steeds last van, maar zijn vrouw erkende zijn probleem niet voldoende: reden waarom hij mij vroeg te beschrijven wat er was gebeurd. Dit om zijn vrouw te helpen overtuigen! Dat was in de tijd dat het meldpunt sexueel misbruik was opgericht, geloof ik. Hij had zijn vroegere misbruikers daar aangegeven.

  Maar nu een ander geluid. Ik heb het fenomeen ‘sexueel misbruik door religieuzen’ altijd gekoppeld aan de waanzin van het celibaat in de katholieke kerk. Immers, gedwongen sexloos moeten leven vergroot het risico op misstanden natuurlijk enorm. Het zou dan ook een goed ding zijn als er een beweging ontstond, gericht op het afschaffen van het celibaat door de RK Kerk: de paus voorop natuurlijk.
  Zelf heb ik nog nooit gehoord van sexueel misbruik van kinderen door dominees: áls het al voor is gekomen moet het een probleem van veel geringere orde zijn geweest. Zegt dat al niet genoeg? Paus, bisschoppen, priesters: kom in actie tegen het celibaat en bespaar daarmee vele kinderen en tieners een trauma! De meeste priesters en priesters in opleiding zullen jullie dankbaar zijn. Misschien verdwijnt zelfs het probleem van het groeiend tekort aan priesters…

  • rieks witte
   rieks witte zegt:

   Dag Franklin,

   Bij toeval lees ik dat je op zoek bent naar Hans Ennink. Ik zat op St louis van 1959 tot 1963.
   Hans Ennink zat in een ëén jaar hogere klas dan ik op de Mulo. Als klasgenoot heb ik hem dus niet meegemaakt, maar wel als reisgenoot als we naar huis mochten. Hij woonde inderdaad in Aerdenhout; ik in een ander dorp van de gemeente Bloemendaal. Ik was die hele Hans vergeten totdat ik hem door stom toeval -het gaat te ver om het hele verhaal te vertellen-ontmoette in Huizinge, in Groningen. Hij woonde daar al jaren, trouwde, kreeg vier zonen.Zijn vrouw Loekie, een schoonheid en ex-fotomodel zat in de Provinciale Staten van Groningen.
   Hans was ernstig hartpatiënt en kreeg later kanker, waar hij een jaar of tien geleden aan is overleden. Ik denk dat je wel informatie vindt als je googlelt met de term ” Hans Ennink Huizinge” Zijn weduwe Loekie woont nog steeds in Huizinge.

  • rieks witte
   rieks witte zegt:

   Beste Gerard, waarde neef,

   Je schrijft steeds “sexueel”, en met die vieze “x” vind ik het zo’n ranzige betekenis krijgen. Weliswaar geheel in de context van het probleem waar dit forum over gaat. Het is daarom goed dat je het Groene Boekje even gelaten hebt voor wat het is!

 28. gerard koopman
  gerard koopman zegt:

  In de jaren 50/60 heeft pater Jozef Strik op het seminarie in Weert minimaal 14 jongens misbruikt. Hij gaf godsdienstles op St. Louis,
  Het kan niet anders of hij heeft daar ook een en ander uitgespookt.
  Mijn mail : glkoopman@hotmail.nl

 29. Leo Mertens
  Leo Mertens zegt:

  Hallo Saint Louisgangers,
  Op vakantie zijnde in Oostenrijk had ik een boek gedownload om de tijd een beetje te doden getiteld:
  “Uw wil geschiede” van Truska Bast; een aanrader voor alle oud-kostschoolgangers ! Na voltooiing van het boek ben ik eens gaan googlen op Saint Louis en gisteravond kwam ik op deze site terecht.

  Zelf heb ik op S.L. gezeten van 1958 t/m 1961 van mijn negende tot mijn twaalfde levensjaar en ik moet zggen dat mij sinds gisteren de ogen geopend zijn; wat een drama en ellende!
  Ik wist wel dat er zich zaken afgespeeld hebben die niet door de beugel konden; zo,
  ’n 25 jaar geleden heb ik deelgenomen aan een reunie bij v.d. Valk in Nuland. Ik had een medereiziger die ook op Saint Louis had vertoeft en me vertelde, dat hij destijds was misbruikt door een pater die aan ons voorlichting kwam geven, kennelijk vonden de broeders dit onderwerp te precair?!?!
  Dit misbruik vond plaats over een langere periode en was dus geen incident; ik kon en kan me deze een op een sessies ook nog herinneren; we stonden in een lange rij voor een kantoortje en kwamen een voor een aan de beurt. Het enige opvallende dat ik me van het gesprek met deze pater herinner is, dat hij me toevoegde dat nu ik ouder werd ik geen strakke broeken meer moest dragen……..!
  Ofschoon ik met “mixed feelings” aan mijn tijd bij S.L. terugdenk, ben ik gelukkig nooit gekonfronteerd met seksueel getinte benaderingen, noch mishandeling van dien aard dat het me is bijgebleven.
  Anders dan natuurlijk de wekelijkse douchepartijen, waar een broeder meende je de rug te moeten komen inzepen, maar dit heb ik steeds als functioneel gezien en ervaren.
  Mijn gemengde gevoelens kwamen vooral vandaan van het feit dat je met negen jaar van thuis weggerukt werd en plompverloren in een onbekende gemeenschap geplaatst werd, de zondagavond dat ik op S.L. “gedropt” werd, kwam als onwerkelijk met gevoelens van ongeloof en eenzaamheid op me over!
  Gaanderweg sloeg de gewenning toe en maakte je vriendjes; namen die me nu spontaan invallen van jaargenoten zijn:
  Aart Veldhoen, ……Janssen (v.Montfort), Theo Velter, Sjra Geraedts, …..Meesters, Rene Dobbelmann,
  …….Winters, Alex (en Chris) Odekerken, ……Crouhgs, Loek Beeren, Joep (en Wiel) Waayen,
  Mijn Neven Rijpkema, de broers Pauli, broers Jochems.

  Graag zou ik van deze tijdgenoten en wellicht vele anderen nog eens, vooralsnog via dit medium, iets horen.

  Wat broeders betreft staan alleen broeder Wendel en broeder Cornelis me duidelijk voor de geest, dit komt natuurlijk ook omdat zij de enige representanten van onze opvoeders waren, die akte de presence
  tijdens die reünie in Nuland gaven.

  Ik ga nu stoppen en hier wat sneeuw ruimen, maar hoop op respons, zodat we nog wat herinneringen kunnen ophalen,

  Leo Mertens, Heythuysen.

  • gerard koopman
   gerard koopman zegt:

   Ik had op deze reactie gereageerd maar zie mijn reactie niet verschijnen.
   Beste Leo, ik ben zeer geinteresseerd in deze pater die vermoedelijk, als het dezelfde is, elders in Weert 14 jongens heeft misbruikt.

   Groet, Gerard Koopman

 30. Leo Mertens
  Leo Mertens zegt:

  Hallo Gerard,
  Zelf kan ik je niet meer, dan hierboven, vertellen over deze pater.
  De jongen die destijds misbruikt werd ken ik bij naam, maar om privacy-redenen kan ik die hier uiteraard niet noemen. Wel kan ik hem proberen te benaderen en vragen of hij wil meedoen aan dit forum, danwel een op een contact met je wil opnemen.
  Groeten Leo

 31. Leo Mertens
  Leo Mertens zegt:

  Zal na de feestdagen proberen in contact te komen met betrokkene en vragen of hij per mail contact wil opnemen met jou,
  gr Leo

  • gerard koopman
   gerard koopman zegt:

   prima, Leo. Ik lees dit overigens nu pas, stond in spam mail.
   En het boek van Truska Bast, ik ben een van de twintig..

 32. Wil Louwers
  Wil Louwers zegt:

  Op St. Louis gezeten van 1957 t/m 1963, de slechtste tijd van mijn leven geweest.
  Broeder ziek was broeder Apolinaris.
  Op alle couren gezeten.
  Ooit weg gelopen met Rieks Wiitte uit Bloemendaal ( zie eerder bericht ).
  Broeder Wendel had losse handjes, menige klap van hem ontvangen.
  Op de grote cour had ik een vriendinnetje n.l. de dochter van de bakker van St. Louis, José Söntjens was haar naam.
  Toen ik op een avond weer de binnenstad van Weert was in gegaan ben ik nadien betrapt door broeder Theolinus, die ging in zijn agenda altijd afvinken wie er wel of niet in de speelzaal aanwezig was.
  Ontsnappen uit het gebouw was altijd makkelijk via de zijdeur, binnen komen heel lastig de deuren waren dan op slot.
  Die avond dacht ik binnen te komen via het kolenluik aan de Singel, in die ruimte stond de verwarmingsinstallatie van het gebouw en de ingang kwam uit net achter de poort naar de Singel op de speelplaats van de grote cour.
  Het is me gelukt om binnen te komen maar ik had niet in de gaten dat mijn gezicht goed zwart was door het kolengruis.
  Ik werd meteen door broeder Theolinus aangeklampt en moest naar mijn chambret.
  Even later kwam hij aan en ik moest op bed gaan liggen hij trok mijn broek naar beneden en bego met een kleerhanger op mijn blote billen te slaan.
  In eerste instantie heb ik geschreeuwd als een varken op een bepaald moment begon het te gloeien en voelde ik niets meer en hield me toen stil.
  Om 21.30 uur was het bedtijd voor iedereen.
  Ik probeerde te gaan slapen en op een bepaald moment stond broeder Theolinus weer aan mijn bed en vroeg mij of ik pijn had, ik ontkende dat omdat ik het niet vertrouwde.
  Ik moest toch met hem mee naar zijn kamer op de slaapzaal waar ik mijn pyamabroek moest laten zakken en toen heeft hij mijn billen behandeld met talkpoeder.

 33. Angela Tinnemans
  Angela Tinnemans zegt:

  Hallo,
  Ik ben geen slachtoffer van de deze broeder maar een exbewoner van Weert en heb daar meerdere jongens gekend die sexueel misbruikt waren ; dit klinkt naar maar ik ben verhuisd en denk nu vaak terug aan Weert als pedofielen hoofdstad omdat ik daar zoveel gevallen ben tegengekomen als nergens anders op plekken in Nederland terwijl ik aardig wat van Nederland heb gezien. Jongens die werden uitgenodigt in bioscoopje van trammuseum voor foute dingen; een jongen die misbruikt werd door de buurman ; en jongens die misbruikt waren door hun vader; een thuiswonend meisje die tot haar 18de werd misbruikt door haar vader . Een pleegdochter die werd misbruikt door haar pleegvader en ik heb een priester in weert gehad die het kennelijk normal vond om in zijn ondergoed tienermeisje in zijn badkamer uit te nodigen. Ik deed mijn mond op en de priester werd overgeplaatst naar de Antillen. Maar door jullie verhalen te lezen begrijp ik beter waar de wortels van dit in Weert liggen .Bedankt voor het delen van jullie verhalen

 34. Joop van Zwieten
  Joop van Zwieten zegt:

  Van 1951 -1953 was ik leerling van de MULO-afdeling van Saint Louis. Ik puberde als een bezetene en had het eerste MULO-schooljaar in mijn geboorteplaats verknald. Mijn ouders besloten mij teneinde raad maar naar kostschool te sturen.. Strikt genomen hoorde ik daar niet thuis. Het merendeel der studenten bestond uit rijkeluiszoontjes. ik heb me er zeer ontheemd gevoeld maar heb me er doorheen gewerkt. Twee broeders vanuit Schiedam waren overgeplaatst naar Weert.Br. Theodistus ( hij werd er Broeder-Overste ) en Basilius ( de Bas ) die Duits gaf. Die had enorm de pest aan mij. Ik vond het ook een akelige man. Hij hield er een lievelingetje op na . Of hij met hem dingen uithaalde weet ik niet. Ik kwam toen gewoon niet op het idee. Wel vond ik zo`n kostschool een broedplaats van sexueel getinte contacten. Met jongens onder elkaar. Daar heb ik ook een enkele ervaring mee. Maar geen enkele broeder zou ik verder ervan verdacht hebben met hun leerlingen vunzige contacten te hebben. Misschien was ik daar op die leeftijd wel te naïf voor.
  Achteraf is die periode voor mij heel heilzaam geweest. Er kwam structuur en regelmaat in mijn leven. Met vlag en wimpel behaalde ik mijn einddiploma. . De daar gelegde basis was een goed begin voor de Kweekschool waar ik na weer vijf jaar als volledig bevoegd leerkracht klaar was voor mijn loopbaan in het onderwijs.
  Met zeker een gevoel van dankbaarheid kijk ik terug op die tijd. Met name Br. Nolascus was een bijzonder fijn mens. Ook hij is inmiddels overleden, naar ik heb vernomen. Hij is in zijn latere jaren oa leraar op een opleiding voor onderwijzers geworden..

  Wat zou het mooi zijn als oud-klasgenoten deze tekst onder ogen kregen en mij een levensteken zouden willen sturen.
  Ik woon in Breda.
  Mijn naam : Joop van Zwieten

 35. Paul Wiegerinck
  Paul Wiegerinck zegt:

  Nou Moe,
  Al jaren houd St.Louis mij bezig en vandaag op 66e jarige leeftijd was ik eens zo slim te googelen
  op internet.Tjonge tjonge daar ging dat boek weer open.En eerlijk gezegd een goed boek.
  In 1963 /64 kwam ik bij Br.Ignatius in de 6e klas (midden cour) Mijn ouders hadden een Horeca Bedrijf in Lobith-Tolkamer (Schipperscafe) En ik was er een van 13 kinderen die veel achter de meiden aanzat en veel kattekwaad uithaalde dus St.Louis was een goede uitkomst. Br. Wendel heb ik altijd positief ervaren , kan mij geen agressie van hem herinneren. Oh ja die dikke collie ( Johnny volgens mij) die mijn balkenbrij opat onder de eettafel. Wat ik mij wel herinner Is die zwaarbehaarde zich scherende 6e klasser (Vaessen uit Maastricht ook uit de Horeca) die er uit zag als iemand van 18 die mijn hele jaar zou hebben kunnen verpesten met zij machtsmisbruik wat niet werd tegen gegaan door de broeders. Gelukkig op de Groco was hij er niet meer. Met Tonny Kersten droegen wij zo’n zwarte cape als de Beatles.En bezocht ik met Jos van Dongen ( met wie ik graag weer in contact wil komen) warenhuis Paquee ( Pakmee!) Ruudje (br. Rudolfo was onze klassebroeder in de 1e MULO. Echt een sadist van het zuiverste water die mij door de piano kamertjes heen en weer sloeg omdat ik uit mijn lessenaarstoeltje was gevallen bij een nogal paranoïde burgerleraar uit Weert ,die de klas niet aankon en ieder twee seconden zich plotseling omdraaide om te zien wie er zta te klieren. ( op zich onvergetelijk hilarische momenten) Hermano de Neus was overduidelijk een verwijfd type Homo of zo. Van wie ik mij kan voorstellen dat hij zich aan zwakkere jongens kon vergrijpen. Edoch nog bij de broeders op de lagere school noch op het pensionaat ooit iets van meegekregen. Op de MULO behaalde ik 8en en negens voor Frans en Duits en een 8 voorwellevendheid. Toen mijn ouders het niet meer konden betalen en ik weer op de gewone Mulo kwam,bleef ik meteen zitten en ging het volgende jaar voorwaardelijk over.Dus alle lof voor de studielessen een aandacht op St. :Louis. Ooit wel eens lastig gevallen (sexueel) door een ex pater als hoofd van de Arbeidstherapie in de psychiatrie ,waar ik werkzaam was.Heb dat alleen niet als traumatisch ervaren,meer een dokters onderzoek. Kreeg later nog eens een lift van hem , toen ikdaar allang niet meer werkte en hoorde dat hij directeur van een bejaardenhuis was.Die lui komen toch vaak weer goed terecht. Trouwens wat Ruudje betreft ( met zijn Old Mac sigaretjes ,klop klop klop) had ik vernomen dat hij zijn leven lang Engels studeerde om in Engeland les te gaan geven.
  En hij uiteindelijk naar Africa gestuurd werd om blinden les te gaan geven. Als dat zo is dan bestaat er gelukkig nog zoiets als gerechtigheid .Tot slot zou ik willen zeggen om in contact te komen met Jos van Dongen uit Brunsum ( zijn vader had een overhemdenfabriek in Arnhem.Lincoln genaamd en wou afritsbare manchetten en kragen introduceren en met Br.Ignatius ( gelukkig getrouwd) want dat celibataire is mede een hoofdoorzaak van sexueel misbruik. En Tonny Kersten ( dat was die schippersjongen)
  Spijtig te horen over het misbruik.Ik echter heb alleen hele goede herinneringen aan St.Louis
  Groet Paul Wiegerinck

 36. Martien van der Zanden
  Martien van der Zanden zegt:

  Er wordt nog druk gepraat over het Pensionaat. Ik heb hier de erfenis van Paul van den Toorn liggen waarin vele fotos van het verleden van St. Louis Klaase fotos ,lijsten met met leerlingen van klassen etc. Wanneer er mensen zijn die iets zoeken laat het mij horen

  • John Roos
   John Roos zegt:

   Hi Martien.,
   Graag zou ik wat foto,s en info in de casus St. louis willen zi8en, cw kopieren.
   heb er zelf 7 jaar gezeten
   mvg John Roos

   • Martien van der Zanden
    Martien van der Zanden zegt:

    John Roos,het heeft even geduurd maar hier is dan toch een reactie. Wat is je email adres,werkt een stuk gemakkelijker

  • Jos van Bree
   Jos van Bree zegt:

   Hi Martien
   Ik herinner the van Thoorns nog wel , Peter en Paul, als ik me niet vergis.
   Is het mogelijk ok wat foto’s te emailen van Paul’s archief?
   Groeten vanuit Australia waar ik sinds 1980 Woon.

   • Martien van der Zanden
    Martien van der Zanden zegt:

    Hallo Jos,

    Het heeft effe geduurd voordat ik reageer op je bericht.
    Australie ken ik wel al drie keer geweest wonen vele leuke vrienden allemaal in Victoria.
    Wanneer je,je email adres stuurt kan ik je de foto s mailen.

 37. Bert Beltgens
  Bert Beltgens zegt:

  Zit hier nu in spanje en onder het vertellen met mijn vrouw nicole en na het dragenvan twee loodzware strandstoeltjes, kwamen wij op het gesprek dat de pijn in mijn vingers, erop, dat ik terugdacht en het dragen van mijn koffertje nr 245 dat il stees moest dragen van en naar pens. St louis als 8jarig jongetje..
  Op dat ogenblik kreeg ik de ingeving om eens te kijken op internet als er nog fotoos ed. Bestonden. Na enig zoeken kwam ik het forum tegen, waarop ik dan nu opreageer. Dit duurde ff maar de wijfeling werdt omgezet in reageren; de verhalen en reacties kwamen zeer bekend over. Ook namen van medeleerlingen en…. van verschillende viespeuken zoals orestus de neus de ziekebroer. Ooknamen zoals br Wendel. Steng rechtvaardig, br. Servius topper, hetvoetbal, tafeltennis en andere geweldige ogenblikken schietenmij te binnen.
  Ontroerd heb ik de mails doorgenomen, vele hiervan herken ik direkt, steun mn medeleerlingen, waarbij ik hoop dat zij, net als ik, het een plaats hebben kunnen geven, zij hetmet menige flashbacks in mijn leven. Mijn periode was van 8 tm 11 jaar en ben nu 65.

Reacties zijn gesloten.