Persbericht Doret van der Sloot: Documentaire "Misbruikte mannen"

Uitzending:                     Woensdag 18 februari 2015 om 23.00 uur op NPO 2

Website:                             www.ntr.nl/hetuurvandewolf

 

Na meer dan vijftig jaar doorbreken ze hun zwijgen. In de documentaire Misbruikte Mannen vertelt een groep slachtoffers van seksueel misbruik voor het eerst openhartig over wat hun door leden van de Rooms Katholieke ‘Broeders van Maastricht’ is aangedaan. Gezamenlijk zijn ze begonnen aan een ingewikkelde strijd voor genoegdoening. Regisseur Doret van der Sloot volgde vier jaar lang dit proces met haar camera. Haar verslag wordt woensdag 18 februari om 23.00 uur op NPO2 door de NTR uitgezonden.

 

In hun strijd om erkenning komen pijnlijke details op tafel: “Als ik eenmaal in de donkere kast zat, pakte de broeder me stevig vast en duwde me tegen de muur. Verkrachte me. Die ene keer dat ik me verzette, greep hij me bij de keel en dreigde me te wurgen. De angst die zich van mij meester maakte zit nog steeds in mijn lichaam, na 50 jaar.” In Misbruikte Mannen zoeken de slachtoffers allemaal naar een manier om het leed draaglijk te maken. Eén van hen, nu 61 jaar, besluit terug te keren naar het internaat in Amersfoort waar hij langdurig werd mishandeld.

 

Het waren vrijwel allemaal weerloze jongetjes van 7, 8 en 9 jaar. Vijftig jaar later spreken ze over de gevolgen van hun trauma’s: claustrofobie, mislukte huwelijken, vliegangst en een altijd aanwezig gevoel van waardeloosheid. Gezamenlijk hebben ze zich bij de Broederschap gemeld voor erkenning, vergelding en financiële compensatie. In emotionele gesprekken doen ze uit de doeken hoe de daders gebruik maakten van de hobby’s van de kinderen om hen op onbewaakte momenten te isoleren. De documentaire bevat intieme omschrijvingen van wat heeft plaatsgevonden in schimmige kamertjes en op donkere plaatsen van de Katholieke internaten. Hoe kon dit alles onopgemerkt blijven? En wat was de rol van de ouders?

 

Doret van der Sloot: “Mannen zijn niet snel geneigd hulp te zoeken. Daarom wilde ik deze zoektocht naar erkenning vastleggen. Ik wil ook graag laten zien dat het misbruik niet alleen een enorme impact heeft op het leven van de slachtoffers,  maar ook dat van hun partners.”

8 antwoorden
 1. Ed Spoor
  Ed Spoor zegt:

  Het programma over misbruik van jongens in het radioprogramma kunststof gehoord. Ook hoorde ik van uw plan een programma over misbruikte vrouwen te maken. Ik kan niet nalaten u te wijzen op het verhaal van een vrouw die ik ken en die jarenlang door haar vader is misbruikt. In het kort: een goede zorgzame vader, zijn echtgenote overleed, hij ging drinken en misbruikte jarenlang zijn oudste dochter. Vader hertrouwde maar de kinderen wilde niets meer van hem weten. Zijn nieuwe echtgenote heeft waarschijnlijk nooit iets van dit verleden geweten. Toen de vader in het ziekenhuis lag en duidelijk was dat hij nog maar kort te leven had, wilde zijn dochter hem toch de gelegenheid bieden met zichzelf en haar in het reine te komen. Deze grootmoedig uitgestoken hand heeft hij niet geaccepteerd. Ik ken meer misbruikte vrouwen, maar zo’n zachtmoedigheid en vergevingsgezindheid heb ik nooit eerder ontmoet.

 2. Ed Spoor
  Ed Spoor zegt:

  Heb zoeven een reactie gestuurd n.a.v. uw plan en programma of film te maken over misbruikte vrouwen. Ik betwijfel of mijn bericht u heeft bereikt ?

 3. Frank
  Frank zegt:

  DURF bijna niet te kijken vannavond.ben jaren lang misbruikt door fraters ben 4 jaar bezig geweest met rechtzaak heb smartegel gehad..en excuses van de kerk slaap al meer dan 50 jaar zeer slecht als ik stress heb komt alles weer naar boven ben dan een wrak..en dit is dikwijls de slachtoffers hebben levens lang gekregen wil niet zo oud worden zoek rust …..

 4. Tim Hinterding
  Tim Hinterding zegt:

  In de radiogids stond een kort interview met Doret van der Sloot, waarin zei meldde dat de aangifte van sexueel misbruik tot 15 mei 2015 mogelijk is.
  Maar niet alle misbruik is sexueel getint, denk aan geestelijk – en lichamelijk misbruik: slaan en trappen, terwijl je geen kant uit kunt, opsluiten in kast of urenlang voor een muur moeten staan als straf…
  Vernederingen door je in de groep er uit te pakken en ‘en plein public’ te straffen.

  Wat ik bizar vind is dat Doret het in het interview heeft over een staffelmethode, om de vergoeding vast te stellen: je moest tot in detail vertellen wat jou is overkomen en op grond van die verklaring werd een vergoeding vastgesteld.
  Zoiets vind ik onmenselijk. En pervers.

  • Raymond
   Raymond zegt:

   Melden van een klacht is mogelijk t/m 30 april a.s. Je hebt gelijk Tim feitelijk draait het eigenlijk allemaal om machtsmisbruik in een afhankelijkheidsrelatie. Die “staffelmethode” is de zgn. regeling van de commissie Lindenbergh. Die commissie heeft in opdracht van de kerk het misbruik ondergebracht in een 5-tal categorieën. Het is bizar want daarmee wordt “de daad” beoordeeld in plaats van de gevolgen die het voor mensen heeft gehad.

 5. J. Bastings
  J. Bastings zegt:

  Met veel belangstelling de uitzending gevolgd, mede ook omdat ik vroeger zelf op een pensionaat heb gezeten ( van enig misbruik is mij toen overigens niets bekend ) Naast de aangrijpende verhalen wil ik toch 2 kanttekeningen maken:
  1. ik heb enige nuance gemist w.b. de broeders die zich schuldig hebben gemaakt, m.a.w. lang niet iedere broeder/pater was een viezerik.
  2. tijdens de uitzending bekroop me soms het gevoel dat financiele tegemoetkoming de enige drijfveer was om het verhaal te vertellen ; de uitbundige reacties in de laatste ca. 5 minuten ( toen de slachtoffers per mail hoorden wat zij gingen toucheren ) bevestigden genoemd gevoel.
  Los hiervan blijf ik het misbruik uiteraard beschouwen als zeer schokkend.

 6. Tim Hinterding
  Tim Hinterding zegt:

  @J. Bastings,
  Bedankt voor het reageren.
  Voor wat betreft jouw eerste opmerking: Reacties hier hebben het vaak over vervelende en grensoverschrijdende gedragingen van de broeders. Natuurlijk waren er ook ‘goede’ broeders, maar daar gaat het op deze website niet om. Hier gaat het juist om degenen die misbruik maakten van een afhankelijk kind en hun eigen perverse genot voorop stelden.
  Voor wat betreft jouw tweede opmerking: Een geldelijke tegemoetkoming is meer dan geld alleen: het houdt erkenning in, en een genoegdoening voor het leed dat jou is aangedaan
  Niemand kan jouw pijn en vernedering ervaren zoal je dat zelf hebt (meegemaakt).

  Overigens is het niet vreemd dat je toen niets hebt gemerkt: Veelal had je er geen oog voor, omdat je niet eens wist dat het bestond. Hoe zou je het dan kunnen waarnemen?
  Pas als je het (her)kent of zelf aan den lijve hebt ondervonden weet je dat het bestaat.

 7. Raymond
  Raymond zegt:

  @Tim: helemaal mee eens en nog ter aanvulling; Je had er niet alleen geen oog voor en notie van op dat moment maar het gebeurde natuurlijk in het gros van de gevallen in het geniep. Je hoort het zelfs van groepen uit hetzelfde internaat dat iedereen dacht dat hij of zij de enige was

  @ J.Bastings: Ik ben het met je eens dat de laatste 10 minuten de beeldvorming geen goed heeft gedaan. Ik vond het ook een enigszins gênante vertoning dat het vooral om geld leek te gaan. De wijze waarop de genoegdoening werd aangeboden nl. via de mail vond ik ronduit stuitend. Ook niet verstandig om in dit verband bedragen te noemen en ook uit te zenden.

Reacties zijn gesloten.