Persbericht van onze stichting

PERSBERICHT
Utrecht, 23 maart 2010

Gezocht: Vijftig mannen met seksueel misbruik binnen RKkerk

De Stichting Mannenhulpverlening na Seksueel Misbruik (MSM) organiseert op maandag 5 april 2010 (tweede paasdag) een bijeenkomst in de Geertekerk te Utrecht voor mannen die in hun jeugd te maken hebben gehad met seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk.

De laatste weken worden overal in de media door slachtoffers individuele getuigenissen afgelegd over misbruik in pastorale relaties. In tegenstelling tot deze op zich zelf staande verhalen, biedt deze bijeenkomst de gelegenheid de ervaringen met elkaar te verbinden en zodoende het eenzame aspect van seksueel misbruik te doorbreken. Door het maken van verbindingen zal duidelijk worden welke impact seksueel misbruik heeft op een leven en welke ingrijpende gevolgen er het resultaat van zijn.

WE ZOEKEN 50 MANNEN die hun verhaal voor de microfoon willen vertellen. Wij willen zo een ketting van verhalen maken die indruk maakt en de waarde en aandacht krijgt die het verdient.

Bekennen, herkennen, erkennen:
Wij vinden het nu noodzakelijk dat alle individuele verhalen worden gebundeld zodat het een collectief en maatschappelijk probleem wordt. Voor heling van slachtoffers is het nodig om de ervaringen met veel anderen te delen. Als je dat niet doet dan blijf je er zelf mee zitten.

De Rooms Katholieke Kerk begint inmiddels te vragen om vergeving. Vergeving is echter alleen zinvol als ten volle in kaart is gebracht wat er vergeven moet worden. Op deze dag maken we daartoe een begin.

De bijeenkomst is niet bedoeld om claims of aanklachten naar de
Rooms Katholieke Kerk te formuleren, wel zullen de getuigenissen op video worden vastgelegd om zo een documentatie te vormen over de gebeurtenissen en de gevolgen daarvan.

Voor verdere informatie en inschrijving zie de website van de Stichting op www.seksueelmisbruik.info

3 antwoorden
 1. Anouk Tulner
  Anouk Tulner zegt:

  Gekke vraag misschien, maar zijn er ook vrouwen bij jullie bekend die geleden hebben onder sexueel misbruik van nonnen? In afwachting van uw reactie,

  vriendelijke groet,

 2. Cees van Gils
  Cees van Gils zegt:

  Wanneer is het seksueel misbruik en wanneer gaat het om ongewenste intimiteiten bij kinderen van omstreeks 14 jaar, die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw geen enkele ervaring hadden op seksueel gebied en zo groen waren als gras.
  Intimiteiten, waar die kinderen geen benul van hadden maar die nu zeker als ongewenst zouden worden aangemerkt.

 3. Henk Frensch
  Henk Frensch zegt:

  Het aanranden van kinderen van 12 jaar is een misdaad en de daders dienen vervolgd en bestraft te worden. Slachtoffers worden hun verder leven achtervolgd door deze ervaringen.

Reacties zijn gesloten.