Priesters beschermd door aartsbisdom

Priesters beschermd door aartsbisdom
LOS ANGELES, 13 OKT. Het aartsbisdom Los Angeles heeft decennia lang Amerikaanse rooms-katholieke priesters die van seksueel misbruik van kinderen werden verdacht, de hand boven het hoofd gehouden. De priesters kregen therapie of werden naar andere parochies overgeplaatst.

Dat blijkt na openbaarmaking van de personeelsdossiers van de rooms-katholieke kerk in de Californische stad. Uittreksels van de dossiers verschenen gisteravond op de website van het aartsbisdom, nadat een uitspraak van een Hof van Beroep vorige maand openbaarmaking had bevolen.

Het aartsbisdom is het grootste in de VS, met meer dan drie miljoen, veelal uit Latijns-Amerika afkomstige gelovigen. Meer dan 560 slachtoffers hebben inmiddels een aanklacht tegen het aartsbisdom ingediend. Een financiële schikking zal miljoenen dollar kosten, zo zei de verzekeraar van het aartsbisdom. Twee jaar geleden betaalde het aartsbisdom Boston 85 miljoen dollar aan de ruim 500 slachtoffers van misbruikende priesters, een schikking met 90 slachtoffers in Californië resulteerde in een schadevergoeding van 100 miljoen dollar.

Kardinaal Roger Mahony zei gisteren dat 126 priesters in de afgelopen 70 jaar van kindermisbruik zijn beschuldigd. Het aartsbisdom geloofde dat de verdachten door overplaatsing of therapie konden genezen. In veel gevallen leidde dit echter tot recidivisme. Een priester heeft bekend zeker 10 kinderen te hebben misbruikt. Hij kreeg meerdere malen therapie en werd uiteindelijk pas na twintig jaar uit zijn functie ontheven. (AP)