Salesianen stemmen in met bemiddelingsronde

ANP – 17 maart 2011
Een aantal (ex-)salesianen die als dader van seksueel misbruik worden genoemd in de meldingen aan de commissie-Deetman, heeft ingestemd met een professionele bemiddelingsronde ten bate van de slachtoffers. Ook zullen ze desgewenst gesprekken aangaan met hun slachtoffers. Dat heeft de overste van de salesiaanse congregratie, Herman Spronck, dinsdag laten weten.

Spronck woonde afgelopen weekend een bijeenkomst bij van een groep slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken die zich de Jongens van Don Rua noemen. De groep bestaat uit 24 slachtoffers, onder wie een vrouw. Een extern team van mediationdeskundigen zal bemiddelen voor de slachtoffers, met name op financieel gebied. Spronck sprak de afgelopen weken daders van seksueel misbruik. Het gaat om paters en broeders die in de aangiften worden genoemd.

“Pater Spronck heeft in goed overleg met de commissie-Deetman voor onafhankelijke bemiddelaars gekozen”, aldus Janne Geraets van de Jongens van Don Rua. Volgens Geraets mist Hulp & Recht, het meldpunt van seksueel misbruik binnen katholieke instellingen te veel van het noodzakelijk vertrouwen van de slachtoffers. Een aantal slachtoffers, onder wie Geraets zelf, ontving een brief van ‘hun’ dader met daarin onder meer excuus.

De bemiddelingrondes zullen zeer waarschijnlijk rond augustus beginnen. “Ook zullen de salesianen zich op een later moment met de Jongens van Don Rua verstaan over de aanklachten tegen (ex-)salesianen die inmiddels zijn overleden”, aldus Geraets.

De Jongens van Don Rua noemen het bijzonder dat ze als slachtoffergroep zo nauw kunnen samenwerken met de congregatie. “Dat is bij andere religieuze instellingen wel anders. Ik hoor wel eens dat gesprekken worden afgekapt door oversten. “Heel veel mensen, onder wie ook Spronck in eerste instantie, kunnen zich niet voorstellen hoe diep het verdriet zit.” (ANP)

3 antwoorden
 1. De Roover
  De Roover zegt:

  Ik ben jaren misbruikt geweest in het kindertehuis van don bosco vremde in de jaren 70 ik kan daar ongelooflijke walgelijke dingen over vertellen maar blijkbaar wil niemand er over vertellen weet zeker dat ik niet de enige was maar al mijn opsporing ten spijt is daar niets over terug te vinden

 2. don bosco vremde
  don bosco vremde zegt:

  mijn zoon zit in Don Bosco Vremde en ik vrees dat ook hij daar word misbruikt kunnen alle slachtoffers zich aub een mail sturen met hun verhaal en evt gegevens zodat ik er een zaak van kan maken?

  -Isabelle

Reacties zijn gesloten.