seminarie Beekvliet te Sint Michielsgestel

Ik ben van mijn 12 e jaar tot mijn 16e wekelijks gebruikt door een priester die van Pelt heette.

Later hoorde ik dat hij pedofiel was en dat ik niet zijn enige klant was. Maar waar ik helemaal van schrok, dat ik later hoorde dat de leiding van het seminarie wist wat zich afspeelde. Een van die mensen, die dat wisten is de toenmalige bisschop van Den Bosch mgr. Bluyssen.

Ik zou zo graag dhr van Pelt aangeklaagd hebben en in geuren en kleuren vertellen wat hij mij heeft aangedaan. Maar hij is helaas al lang dood.

Ik heb niet de moed om mgr Bluyssen aan te spreken waarom hij dit mede heeft getoleerd.

Maar na de uitzending van vanavond moet maar eens duidelijk worden hoe schandelijk de Kerk te werk gaat.

14 antwoorden
 1. Krelis
  Krelis zegt:

  Woorden schieten te kort bij alle berichten die je bereiken, pas de laatste jaren, over al die priesters, die het beste met je voor hadden en je dichter bij God wilde brengen maar leerlingen wel sexueel misbruikte. De zwijgzaamheid, met Rome als hoogste gezag, is onbegrijpelijk.

  Ik zat op het Seminarie Beekvliet in 1959-60 en heb daar ook Mgr. Bluyssen leren kennen, naast ook andere professoren die daar lesgeven. Geboers, frans. van Opstal (uit Tilburg) latijn. Knippenberg, geschiedenis. Stevens, ? .
  Bluyssen deed vaak de “ochtendwijding” na het opstaan om 06.00 u. in de studiezaal. Op het einde van het studiejaar bleef ik zitten en heb toen het seminarie verlaten.

  Toch heb ik, in dat jaar, nooit iets bemerkt van intimidatie door medewerkers van het instituut, die belast waren met de begeleiding van studenten, 24 uur lang. Maar wel zijn mij dingen bij gebleven die te maken hadden met de ontwikkeling die je als jongen door maakte. Je eigen lichaam ontdekken, je bewust worden van je eerste sexuele prikkelingen, het krijgen van je eerste zaadlozing krijgen. Het overkwam mij daar in dat eerste studie jaar.
  Als eerstejaars studenten lag je allemaal op een grote slaapzaal op de eerste verdieping, boven de studiezaal. Ieder in een eigen chambrette af te sluiten door een wit gordijn. Bij het naar bed gaan werd na enige tijd het licht gedoofd en zag je het schijnsel van een donkere gedaante van de surveillant op de zaal langs jouw gordijn voorbijgaan. Wanneer iemand in je omgeving zichzelf bevredigde, dat hoorbaar was door trillingen van het ledikant, bleef de surveillant voor die chambrette stilstaan tot het stil werd en liep dan weer verder. Sexualiteit was, naast je studie, deel van je ontwikkeling. Soms hoorde je in de loop van de nacht iemand lopen naar het toilet.

  Het is voor mij onbegrijpelijk dat binnen het instituut als een seminarie alle aandacht slechts was gericht op de opleiding en geheel ontbrak waar het de ontwikkeling betrof van studenten, als mens, die door goed gelovigen ouders aan hen waren toevertrouwd.

  Waarom dit verhaal? Nu pas, na al die jaren komt de waarheid omtrent sexuele intimidaties aan het licht. En dat dank zij al die mensen die de moed hebben verzameld om dat lange zwijgen te door breken en de kracht hebben gevonden om het kerkelijke gezag te reduceren naar menselijke normen. Ze hebben de schaamte, door priesters hen aangedaan, naast zich neergelegd en zijn opgekomen voor hun recht. Het recht op respect voor hun lichaam, het recht op hun eigen leven, het recht op erkenning, het recht op genoegdoening.
  De schade die is aangericht is groot. Wie heeft nog vertrouwen in een instituut, de Kerk en haar priesters, die dit alles laat bestaan?

 2. Nillis
  Nillis zegt:

  Ook ik ben een slachtoffer geweest van Van Pelt, een priester op het klein seminarie Beekvliet.
  Misschien kan ik in contact komen met Leerke.

  • Rien Sanders
   Rien Sanders zegt:

   Van de priester H.J.M. van Pelt zijn me onderstaande gegevens bekend ( van zijn bidprentje):
   “Hij werd geboren te Tilburg 21 november 1917, priester gewijd 25 juli 1942, benoemd tot assistent van de Parochie St. Joris te Eindhoven op 28 augustus 1942, tot secretaris van het bisdom ‘s-Hertogenbosch op 3 augustus 1945 en tot pastoor-deken in de parochie H.Maria Presentatie te Asten op 29 januari 1960. Hij stierf gesterkt door het sacrament der zieken in de St. Willibordus Ziekenhuis te Deurne op 3 augustus 1980.”
   Of hij ooit werkte bij het klein seminarie Beekvliet is me nu niet duidelijk. Er waren in Brabant blijkbaar verschillende priesters met de zelfde achternaam van Pelt.
   Ik kreeg onlangs bericht dat van de heer H.J.M. van Pelt geen in memoriam in de Analecta van 1980 is opgenomen. Waarom dat niet is, weet ik niet.
   Er is mij wel in de jaren 60, via vrienden van destijds, bekend geworden dat hij jongetjes misbruikte zoals hier bedoeld. Mij zijn van destijds enige namen van de jongens bekend.

 3. Nillis
  Nillis zegt:

  Ik wil graag in contact komen met Frans van Bussel.
  Mogelijk kunnen we samen wat verder komen.

 4. Rien Sanders
  Rien Sanders zegt:

  Ik wil de jongens die misbruikt zijn, door de heer H van Pelt, in de jaren ’60 en ’70 deken te Asten, laten weten dat zij nog altijd het misbruik kunnen melden. Ik weet dat het lang geleden is, maar het kan je goed doen om het er niet bij te laten zitten. Zoals gezegd hebben de verhalen die ik van mijn vrienden hoorde in de jaren ’60, toch een behoorlijke indruk op mij gemaakt. Hoewel zelf nooit meegemaakt ben ik het blijkbaar nooit vergeten.
  mvgr.Rien Sanders

 5. len
  len zegt:

  Fons van Pelt was de broer van H van Pelt, pastoor van Asten en daarvoor secretaris van de Bisschop. Fons was leraar op Beekvliet

  • ed
   ed zegt:

   De bijnaam van Van Pelt was DE SLIP. Van Miert was veel te goed om ooit bij de douches ingezet te worden. In mijn tijd werd dit surveilleren doorgaans door Van Eijndhoven gedaan, die toen de prefect was.

 6. Ad Agio
  Ad Agio zegt:

  In de jaren 1962-1965 hield juist van Pelt (we noemden hem De Buik) toezicht bij het douchen van de laagste klassen voor zover ik me herinner. Pas nu je 65 geworden bent ga je veel dingen op een rijtje zetten en kom je bij sites terecht die een relatie hebben met belangrijke perioden uit je leven.

 7. Maryse Verbeeck
  Maryse Verbeeck zegt:

  Mijn zoon maakte in Mei een einde aan zijn leven. 42 jaar.
  Vertelde me net daarvoor dat hij is misbruikt in Hoogstraten van z’n 11e tot z’n 17e.
  Hij noemde daarbij 2 namen: het betreft 2 gekende pedofielen.
  De jonge jaren en het hele verdere leven van mijn zoon werden gestolen.
  Zijn kind zal opgroeien zonder haar liefhebbende vader. Zijn ouders missen voor altijd hun zoon.
  Het allerergste is nu te weten WAT ZIJN LEVEN HEEFT VERNIETIGD en WAT ZIJN GROTE ZWARTE GEHEIM IS GEWEEST NOOIT PRIJSGEGEVEN T O T H E T B I T T E R E E I N D!
  Op het bisdom werd ons maar 1 vraag gesteld: of er getuigen zijn geweest?
  IK ZOEK MENSEN DIE VAN 1985 TOT 1992 SLACHTOFFER ZIJN GEWEEST OF WEET HADDEN VAN DERGELIJKE FEITEN.

 8. Diana Goudsmit
  Diana Goudsmit zegt:

  Mijn broer Fons heeft van ca. 1961 tot 1964/1965 op het klein Se,eMarketer gezeten en is op zijn 16e ongeveer terug gekomen in ons gezin. Volgens mijn moeder omdat hij vreselijk in elkaar geslagen is. Maat nu, zoveel jaren later en mijn broer almlang is overleden zou ik toch willen weten wat er met hem gebeurd is, omdat dit zoveel impact heeft gegphadnop zijn zijn. Ik ben/was 9 jaar jonger dan hij was dus weet niet zo veel van die periode. Zijn naam is Fons Goudsmit. Als iemand iets weet dan verneem ik dat graag. Dan.

Reacties zijn gesloten.