Sexueel misbruik op Eymard Ville in Stevensbeek in 1960

Zeer geachte L.S.

Ik wil even ook iets kwijt zeker nu alle wonden weer worden opengereten door de berichten die er de laatste tijd in de kranten verschijnen, Ik heet Hans en ben 61 jaar jong , heb in 1960 op de DSS gezeten en woonde toen op het internaat intern. OOK ik ben een slachtoffer van sexueel misbruik en ik denk nog veel meer studenten.

Ik vind het erg moeilijk ook al heb ik veel therapie gehad omtrent het gebeurde. Het gebeurde al meteen de eerst avond tijdens het naar bed gaan in die chambrettes met oranje of rode gordijntjes, een broeder had zijn supervisie op ons , ik beschrijf hem als klein en een gezet persoon hij was geen pater maar een frater met weinig haar en hij reed een brommer. Ik denk dat ik heel duidelijk ben , hij had ook een kantoortje onder in de kelder tegenover het winkeltje.

Maar het begon dus al op de slaapzaal meteen de eerste avond, hij kwam me een nachtkus geven want zo zei hij , hij was nu mijn verzorger en had de taak van mijn ouders overgenomen en dan hoorde dat erbij, ja hij had een scherpe neus voor jonge ventjes die erg onzeker en verlegen waren., dat kwam hem goed uit kon hij zijn lusten botvieren. Verschillende keren mocht ik op zijn kantoor komen dat was een privilege en dat moest ik koesteren. Ik moet bijna overgeven nu ik eraan denk maar ik ga verder, hij kuste me en streelde me, hij aaide en wreef zijn lid tegen me aan en zo kan ik nog wel meer kwijt, maar vind het na jaren nog erg genant dus stop ik maar , het roept teveel kwaadheid op , ik wil best erover praten maar hier niet meer. Schamen en verdriet is mijn diep geheim. Een huwelijk kapot , mijn tweede vrouw overleden, ben vader van 5 kinderen en een opa van bijna twee keinkinderen. Je wilt rust maar nu dit weer opgerakeld wordt voel ik de pijn weer opkomen en wil ik genoegdoening voor wat mij is aangedaan,

Gegroet en ook voor die velen anderen die dit meegemaakt hebben sterkte. Hans

10 antwoorden
 1. Brandaris
  Brandaris zegt:

  Hoi Hans,
  Heel herkenbaar natuurlijk…want je bent niet alleen…misschien is dat nu ook wel een geruststelling, dat er anderen zijn die hetzelfde overkomen zijn en misschien de weg kunnen wijzen.
  Ik ben ook misbruikt op het zelfde internaat en ben een lange weg gegaan om het een plaats te kunnen geven en tevreden te kunnen zijn met mijzelf, zoals ik nu ben, want dat is het allerbelangrijkste. Kijk maar eens op http://netwerk.tv/node/1010 je zult e.e.a. wel herkennen. Als je behoefte hebt om 1-op-1 te praten kan je me gerust mailen.
  Veel sterkte! Je bent niet alleen.

 2. 1RA2DIUS
  1RA2DIUS zegt:

  <p>Hoi Hans. Ik ben in 1965 op dss internaat aan de beek gekomen en daarna 2 jaar op Eymardville. Er zijn bij mij wel dingen gebeurt, maar ernstig misbruik gelukkig niet. Ik heb wel mijn lidtekens en vele vragen. Mijn ontuchtpleger was pat. vd an.<br />
  Ik heb na een reunie 25 jarig bestaan school gehoord dat het internaat gesloten was doordat iemand misbruik naar buiten heeft weten te brengen. Ik heb veel last gehad dat mijn ouders niets van wat ik thuis vertelde geloofden, reactie was paters doen zoiets niet. Ik hoop dat er meerdere mensen durven te reageren, ik heb toendertijd verhalen gehoord maar ik kon daar niets mee, ik leefde in mijn eigen wereldje, afgesloten van alles om me heen om te overleven. Het was een hel voor mij, veel angst en een minderwaardigheids gevoel. Een broer van mij heeeft mensen in zijn praktijk gehad, die mij kenden. Uit beroepsgeheim heeft hij niets verteld maar dat hoefd ook niet. Hans heel veel sterkte en ik hoop voor ons allen dat we dit af kunnen sluiten en elkaar kunnen steunen. Hopenlijk breekt er lente aan voor jou en de rest van de gdupeerden gegroet.</p>

 3. drifter56
  drifter56 zegt:

  Hallo Beste Gedupeerden,

  Hierbij wil ik iedereen oproepen die sexueel misbruikt zijn op internaat Eymard Ville, meld je aan ook al is het zo moeilijk , die eerste stap , terug in je verleden is verschrikkelijk zeker nu alles zo in de publiciteit is gekomen, Ik heb me ook aangesloten bij de aktiegroep Mea Culpa onder leiding van de Hr . Bert Smeets , bij deze wil ik u allen verzoeken dit ook te doen dit is zijn emailadres dat je kunt gebruiken info@bertsmeets.nl . Meld je aan het is van het grootste belang dat we samen actie ondernemen.
  Hierbij wens ik iedereen veel sterkte toe in deze rumoerige en pijnlijke tijd. Gr. Hans

 4. K
  K zegt:

  Hallo

  Ik wil dit ook even kwijt
  Ik ben een vrouw
  Maar ik heb ook meegemaakt (toen ik ongeveer 17 jaar was) om bij pater P langs te komen in zijn houten huisje in stevensbeek.
  Hij wilde ook vanalles maar heb het gelukkig kunnen tegen houden. En zo nog meerdere keren ergens anders me hem waar hij iets wilde proberen
  groetjes k

 5. henkids
  henkids zegt:

  Hallo,
  Ik heb twee jaar op eymard ville gezeten en heb zlef geen problemen gehad. Ik wist wel dat er dingen gaande waren. Ik lees dat Wil heeft gehoord dat broeder Leonardus dood is. Ik weet van een achterneef van hem dat hij nog leeft maar dat zijn gezondheid te wensen overlaat. Margriet leeft ook nog. Volgens mij woner ze ergens in Leende of Heeze. Misschien heb je hier iets aan. Ik heb van een vriend, welke ook op eymard ville heeft gezeten dat Leonardus van het misbruik op de hoogte was. Hij heeft het zelf ervaren met W. en dit gemeld bij L.
  Strerkte allemaal.

 6. Brandaris
  Brandaris zegt:

  Hallo Henk,
  Mogelijk ken je mijn verhaal…
  Ik ga proberen Eymard Ville op de ‘misbruik kaart’ te zetten. Denk je dat jouw vriend zich bekend wil maken om daaraan mee te werken.
  Ik heb nu al een 8-tal mensen bij elkaar met misbruik ervaringen van verschillende paters daar!

  Over Leonardus gaan al een tijdje allerlei verhalen de rondte. In 2007 toen Netwerk mijn verhaal uitzond leefde hij nog en was toen inderdaad ziek.
  Overigens niet te ziek om heel agressief te reageren op de uitzending!

  Zou je me willen mailen m.b.t. tot je vriend?
  Alvast bedankt!

 7. Linda
  Linda zegt:

  Hallo Allemaal,

  Ten eerste wil ik beginnen met zeggen dat alle verhalen die ik gelezen heb van jullie allemaal vreselijk zijn. Ik heb groot respect voor jullie allen die hun verhalen vertellen. Ik ben een 17 jarige HAVO studente en ik doe een onderzoek naar seksueel misbruik in de RKK. Ik ben niet opzoek naar een interview met iemand omdat ik niemand wil pushen hun verhaal te vertellen. Maar mocht je je persoonlijke verhaal kwijt willen zouden jullie je verhaal dan willen mailen?

  Ik wil later Sociaal Maatschappelijk werkster worden en ben ook sociaal contactpersoon op school, en ik vind het gigantisch knap wat jullie allemaal doen. Ik zal jullie verhalen in alle eerlijkheid lezen en je krijgt dan ook een eerlijke reactie van me terug. En als je dat niet wil dan moet je dat zeggen. Ik hoop op een aantal reacties.

  Respect,
  Linda

  lindaalkwin@hotmail.com

 8. Piet
  Piet zegt:

  L.S.

  Kwam op 4-9-1960 na een dolle (levensgevaarlijke, ongeveer 100 km over slingerwegen) rit uit West-Friesland met een VW-busje, dat bestuurd werd door de latere Anti-abortuspater, aan op de Determineer Schakelschool, en werd als jongste van alle internen al heel snel door de directeur aangesteld tot bellenjongen. Dit betekende dat ik, ik denk 6 maal per dag, stipt 5 minuten voor het bepaalde tijdstip op een bel in een kasje moest drukken om mijn klasgenoten op te roepen tot de maaltijd, begin van de les, nachtrust. De bel klonk afschuwelijk en gilde door het internaat en buiten over het hele terrein. Deze taak en de daarbij behorende verantwoordelijkheid en uitzonderingspositie vond ik heel vervelend en ik heb er voor zover ik mij kan herinneren er dan ook nooit gedurende dat hele jaar van kunnen genieten.
  Op het naastliggend klein semen-arie “kreeg”ik pianoles van een pater, kon geen (en nog niet) notenlezen, en moest oefenen op partituren van Bach. Een crime. Ik kreeg heimwee en na 15 weken kwam ik voor het eerst weer thuis voor de Kerstvakantie. Leuk was wel om door de bossen te dwalen. Ontdekte vandaag voor het eerst dat dit hele gedoe Eymard Ville genoemd wordt. Wat betekent dit? Kan me verder van dit alles niet zoveel meer herinneren. Wat zegt dat? Eindelijk na ruim 10 maanden mocht ik weg, en kon in het nieuwe schooljaar naar een ander internaat met Gym. dat veel dichter bij huis lag.

 9. drifter56
  drifter56 zegt:

  Hallo Piet ,

  Goed dat je een verhaal er neer zet hier, Maar wat is jou dan overkomen op het internaat van de DSS , Eymard Ville Stevensbeek.
  Ik was er student in de jaren 60/ 61 , heb er veel meegemaakt , dus als je wilt mag je contact maken. Gegroet Hans

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] een jaar was hij op het jongensinternaat Eymard-Ville in Stevensbeek misbruikt door een pater; hij was dertien. Tot de rector hem op een dag bij zich riep […]

Reacties zijn gesloten.