st.Nicolaas Internaat Nijmegen

Wie weet de naam van de broeder die bij de kleintjes /(pimmen)
op de slaapzaal werkte en de naam van de ziekenbroeder? ik zat op het internaat van 61 tot 64
Ik heb wel een idee maar wil niemand aan de schandpaal nagelen voordat ik het zeker weet.

25 antwoorden
 1. Raymond
  Raymond zegt:

  Dag Schipperszoon,
  Waren dat ook niet de broeders van Maastricht die daar aan het St.Nicolaas Internaat verbonden waren?
  gr
  Raymond

 2. woedend
  woedend zegt:

  Hallo
  het waren de broeder van de Beijaart.
  dit waren echter in mijn tijd (’79-’91) niet de viezerikken op het internaat dat destijds op de locatie “oude mollenhutseweg” in Nijmegen was gelegen.
  Er bestaat een hyves pagina over een reunie uit 2005, hopelijk vindt je tussen de berichten wat namen waar je naar op zoek naar bent.

  Cees Dietvoorst en “frans” uit de Vecht-groep daar moet je naar op zoek gaan.
  Alhoewel die laatste onder geheimzinnigheid verwijdert (ontslagen) was.
  Ik kan niet vergeten dat ik het raar vond dat hij met jongetjes wou douchen..
  Cees nam weleens een groepje kinderen mee naar zijn huis, mij ook maar ik stelde te slimme vragen en mocht toen nooit meer mee.
  De opname apparatuur stond klaar..
  Nu ik ouder ben en het besef heb gekregen door de jaren door schrik ik vaker en vaker snachts wakker.
  Ik heb verdriet en het gevoel dat ik pas de afgelopen 20 ben gaan leven.
  Het internaat was tereur!
  (voor half 6 je eten niet op, extra schep erbij…)

  Ook al ben ik zelf nooit daadwerkelijk aangerand of misbruikt, een relatie volhouden is me tot nu toe nooit gelukt door de strijd die in me woedt, het onrecht.
  Ouders stuur uw kinderen nooit naar een internaat als u uw kinderen lief heeft!

  Succes met het pakken van de kl**tzakken!

 3. bewoner
  bewoner zegt:

  Beste iedereen,

  Frans is op staande voet ontslagen omdat een jongen zijn verhaal heeft gedaan over seksueel misbruik door Frans, ik weet ook welke jongen.

  Succes

 4. Bewoner
  Bewoner zegt:

  Van Frans van Kuil klopt helemaal 2 jongens dicht rond mij heen hebben dit mee moeten maken . en geloof dat er nog vele meer volgen .
  Frans van Kuil bereide alles goed voor wist precies wie zijn slachtoffertjes zou worden .
  Ik kan dit nu helemaal plaatsen . we kregen koffie van hem mochten mee op zn motor gelukkig bleven we niet over .
  nu we ouder zijn komen dingen boven zoals we een groepsleidster een dikke nachtzoen moesten geven (tong) en ze je streelde .toen je 14 was vondt je dat wel stoer achteraf is het ook gewoon kinder porno

 5. Anoniem vecht groep
  Anoniem vecht groep zegt:

  Ik ben ook “slachtoffer” van Frans geworden (ik dacht dat hij Verkuil of zoiets heten, maar dat weet ik niet zeker). In die tijd (ik denk zo rond 1983) is hij ook op staande voet ontslagen. Ik was toen een jaar of 7. Er staat mij bij dat hij via zijn broer of zo gewoon weer ergens anders met kinderen is gaan werken, maar hoe ik aan die wijsheid ben gekomen weet ik ook niet meer.

  Ik heb veder trouwens een hele leuke tijd op het internaat gehad, en eigenlijk geen problemen o.d. aan deze ervaring overgehouden.

  Wat ik achteraf het kwalijkst vind is dat (zover ik weet) door de toenmalige directie alles zo stil mogelijk is gehouden (bang voor reputatie schade), en hier geen veder onderzoek en aangifte bij de politie is gedaan. Mij is in iedergeval door niemand ooit iets gevraagd.

 6. frans vd berg
  frans vd berg zegt:

  ben rond ongeveer 1957 tot in de jaren 60 daar geweest. Ben niet misbruikt maar wel psychisch en lichamelijk mishandeld. Hoe ouder je wordt, des meer ga je erover nadenken. Heb achteraf heel wat verhalen gehoord, Zeker over broeder Orestes. Hij is inmiddels overleden, maar zit zeker niet in de hemel. Dat was volgens mij de grootste viespeuk die ik in mijn leven ben tegengekomen. Was een super-pedo en daarbij zeer sadistisch. Als schipperskind en uiteraard altijd bang en voorzichtig voor water moesten wij in het ondiepe altijd onder zijn zwembroekje doorzwemmen. Heb klappen gekregen ,psychisch afgeblaft, mijn eigen braaksel moeten opeten, ik ga maar niet verder, te erg voor woorden. Het enige goede daar was: goed onderwijs. Vond het zonde dat veel leerlingen niet verder gingen studeren. De meesten moesten gewoon verder aan boord werken. Wat ik ook wel positief vond: is de Spartaanse opvoeding die we kregen. Die was echt keihard. Daar heb ik later wel profijt van gehad.
  De ellende is: HOE OUDER JE WORDT, HOE MEER JE TERUGDENKT, heeft dit mijn levenspad beïnvloedt? .
  met vriendelijke groet frans vd berg

 7. robin
  robin zegt:

  hallo, ik heb ook op t internaat gezeten shippersinternaat, toen nog oude mollenhutseweg 23, heb er alleen maar vervelende ervaringen mee geen sexueel misbruik maar ben er na drie jaar door mn ouders vanaf gehaald omdat ik wel lichamelijk werd mishandeld, de toen nog broeders en zusters waren erg hardhandig, doordat mn ouders ons niet altijd konden halen zaten we daar gevangen, dat vond en vind ik nog steeds 2 weken aan een stuk dan weekend weg en weer terug naar die hel, had vaker tegen familie gezegd dat ik werd geslagen etc, maar mn ouders dachten eerst die overdrijft beetje totdat ze een keer er waren en ze mij bont en blauw zagen en toen was ik binnen t weekend weg, buiten t feit dat je erg vaak moest bidden, heeft de strenge discipline me wel gevormd, alles moest recht en strak, en alles opeten, bv soep niet snel genoeg op dan traanlever erin, nee sorry heb geen leuke tijd daar gehad en zou mijn dochter nooit naar een internaat sturen, tralies voor de ramen, poort die zondagavond als iedereen er weer was dicht ging, ketting erop, nee sorry kinderen horen niet in n gevangenis, met broeders en zusters die sloegen en schoppen of het hun lieve leven en lust was, nu genoeg over dit internaat, t was bad, groet robin, n schipperszoon

 8. wanders hp
  wanders hp zegt:

  Goede middag Ik lees nu pas je verhaal en ook ik kan me er iets bij voorstellen. Ik was er van 1958 tot 1963 . Helaas is er voor mij in mijn geheugen een heel groot gat ,bewust of onbewust weet ik niet ,Indien je foto s of andere verhalen of website s met me wil delen en uiteraard informatie dan zou ik dat heel erg op prijs stellen.
  Ik ben wel na de laatste reünie geweest maar door de spanning en de confrontatie heb ik helaas niet alles kunnen doen om informatie te verkrijgen over deze zwarte bladzijde in mijn toen nog jonge leven.
  Met vriende lijke groet Herman nummer 62 vergeet ik nooit !!

  • 43
   43 zegt:

   Hoi Ton!
   Heb ik je ooit verteld dat broeder Orestes veruit mijn favoriet was? Als het ging om persoonlijke hygiëne, broeder Orestes kende alle kneepjes van het vak. Hij overzag ons wekelijkse douchritueel met vaste hand en altijd zeer bevredigend resultaat. Het is dankzij Orestes dat ik met veel plezier terugdenk aan het Sint Nicolaas internaat elke keer dat ik douche en gebruik maak van zijn handleiding. 🙂

 9. marius
  marius zegt:

  Ik heb van 1950 tot 1953 op het internaat gezeten. Het was toen nog in Zevenaar, net voor de verhuizing naar Nijmegen. Voor mij een verademing na de terreur van de zusters in Amsterdam.
  Voor broeder Herricus moes je oppassen, maar mij is niets overkomen. Ze waren streng, maar volgens mij wel rechtvaardig.

 10. eduard hammer
  eduard hammer zegt:

  kan iemand mij vertellen of wij ook honden op het internaat hadden 1954-1960 ?
  groeten aan iedereen die er nog zijn de slechte dingen vergeten de goede onthouden is misschien makkelijk gezegd maar kijk naar de jeugd in de mindere buurten in onze steden hebben die het na 50.jaar beter??? eduard n. 157. ja vergeet je nooit alleen gestreept pakkie

 11. Femme
  Femme zegt:

  Beste mensen,

  Ik Google gewoon maar wat naar mijn familie en kom berichten tegen over seksueel misbruik door Frans (Franz?) van Kuil.. Dit gaat vermoedt ik over mijn oom..

  Ik ken hem slecht, heb hem nu 15 jaar geleden voor het laatst gezien en mijn vader heeft ook geen contact met hem.
  Ik wil graag reageren en degene wie dit kunnen gebruiken heel veel sterkte toewensen en zeggen dat het vreselijk is dat dit onbestraft is gebleven. Ik denk erover hem ernaar te vragen..

  Gek idee dat iemand uit je familie zoiets kan doen.
  Heel gek..

 12. Hartog Velleman
  Hartog Velleman zegt:

  Hierr Rob velleman bewoner van de Leostichting vaan 61 tot 68. Wil graag reageren op voorgaande zaken Over frater Thomas kanik duidelijk zijn. Geen problemen mee gehad. Hij rookte graag grote sigaren. Echter het hoofd van de lagere school fr Rudolfus was een echte pedo. Ganiet in details maar heb daar nog heden ten dage problemen mee.Naam van de school was Tarsisius.Groepsnamen ken ikook nog wel Teepee, Branding, cosy corner Wampoen enhet zogenaamde tuinhuis waar ik 2 jaar in verbleef. Heb altijd het idee gehad dat er veel joodsekinderen verbleven net als ik. Ken dde gebr. Krul nog en ene Mes

 13. Hartog Velleman
  Hartog Velleman zegt:

  Iemand vroeg of erhondenwaren. Kan er iets over vertellen.Als er een nieuwe kwam die thuis eenhond had, mocht hij insommige gevallen mee naar de Leostichting. Maar dit kwam sporadisch voor

 14. Toon
  Toon zegt:

  Broeder rudolphus, de dove broeder die altijd ons naar het station bracht was okk een handtastelijk type.

 15. Toon
  Toon zegt:

  Ziekbroeder was brieder efasius, magere kange man met bril. Deze broeder was betrouwbaar en volgens mij niets mee aan de hand

 16. Marc de grasuw
  Marc de grasuw zegt:

  Heel spijtig voor alle die dit hebben moeten doorstaan in lengte van jaren , ik zelf heb er een grandioze tijd gehad het heeft me mede gevormd waarvoor ik de broeders en zusters dankbaaar ben , er waren inderdaad bepaalde zg geestelijke die daar niet thuishoorde dat had ik als kind al door vandaar ook die beroemde kaarten goud,zilver etc tot zwart , ik kreeg zwart misschien is dat wel de reden dat ik er nooit mede in aanraking ben gekomen , ik hoop allen die wel een zeer traumatische ervaring hebben gehad veel sterkte , marc ( ‘67 -72)

 17. Harry van Groezen
  Harry van Groezen zegt:

  heb een jaar in Zevenaar gezeten toen verhuist naar Nijmegen en school afgemaakt geen nare ervaringen meegemaakt vond het wel goed daar

 18. A Carlebur
  A Carlebur zegt:

  Mijn ervaring op het schippers internaat
  Ik werd 8 jaar in maart 1955 dus ik moest naar school heb de laatste drie maanden in Zevenaar op internaat gezeten.
  na 6 weken vakantie moesten weer naar school dat was half augustus van Rotterdam centraal werden op gewacht door een broeder de namen weet ik niet meer. wij hadden in de trein gereserveerd coupe naar Nijmegen met trolley bus naar oude Mollenhutseweg
  Kwamen op hele nieuwe internaat terecht wij hadden alle soorten speelgoed twee grote trap auto’s en schip waarvan 6 tot 8 man behoorlijke gang brengen en groot speelzaal met biljart en werden toneel stukken opgevoerd in het bos voetbalveld in begin hadden oorlog spullen uit het bos gehaald.
  In de eerste klas hadden wij geen broeder als leraar dat was meester uit Nijmegen wij hadden geen schoolbanken tafel stoelen ik mijn nog herinneren dat achter in klas zat dat met stoel tegen kast aan kwam deuk in de deur zat.
  Ik zelf heb hele goede ervaring gehad op het internaat van 1955 t/m 1958

 19. G
  G zegt:

  Even denken, zat van 1980 op het Sint Nicolaas internaat.
  Weet nog dat we met een kamp in mei naar het strand bij vrouwenpolder ( Zeeland )gingen en het warm was en we op een naakt strand “ perongeluk “ waren en we naakt mochten lopen..( en ingegraven worden in het zand ( naakt)
  Toen me ouders wat foto’s na afloop zagen, mocht ik het jaar erop niet mee op kamp . ( Seine groep)
  Vanaf 12 jaar mocht je de poort uit toen was het beter.
  Waren echt 2 werelden , internaat en schip.
  Het eten was echt er slecht , kostte me me echt veel tijd En geestelijke pijn om het te doorstaan , gelukkig was er soms een hond maar die lustte het soms ook niet .. )
  Cees dietvorst mmm nooit zo gezien.. weet wel dat ik een weekend zweefvliegtuigjes bij Groesbeek zijn wezen kijken 🤔. Maar zag er niets achter ofzo.

Reacties zijn gesloten.