St.Louis Oudenbosch

Waar kan ik mijn klacht kwijt. Eigenlijk alleen mijn verhaal.
In begin jaren zestig zat ik op kostschool in Oudenbosch (St. Louis, Markt 34) Daar viel ik op doordat ik redelijk goed kon zingen. Ik mocht meedoen met een soort musical en kreeg daarvoor zangles bij broeder Otger. ’s Avonds, na de laatste studie bleef ik naast zijn katheder staan en leerde de stukken die we moesten zingen. Ik droeg in die tijd als 11, 12 jarige nog een korte broek. Broeder Otger streelde tijdens het zingen mijn billen en verdween regelmatig met zijn hand in mijn broekspijp. Ik had geen idee wat hij wilde, maar vond het vervelend. Toen ik het tijdens een weekeind thuis aan mijn moeder vertelde reageerde zij geschokt. Ze heeft vervlgens gebeld met broeder Sigebertus, de prefect van de afdeling waar ik verbleef. De handtastelijkheden verdwenen onmiddellijk. Ik bleef in de gunst van broeder Otger, maar tot handtastelijkheden is het nooit meer gekomen. Mijn moeder vroeg me haar te vertellen als het nog een keer zou gebeuren. Ze heeft me niet verteld wat er nu zo schokkend aan was; dat heb ik later zelf ontdekt. Ik heb aan het hele gebeuren niets ernstigs over gehouden. Desalniettemin wil ik dat het uitgesproken wordt en dat ik er nu vrede mee heb. Gedane zaken nemen geen keer en broeder Otger zowel als broeder Sigebertus zijn al lang geleden gestorven. Ik kan er dus ook niets meer mee dan het hier melden.

96 antwoorden
 1. hent
  hent zegt:

  Best Appie,
  beide broeders ken ik. Broeder Otger was toch leraar Duits? Ik wist niet dat hij kon zingen. Toen ik al wat ouder was (17 of zo), merkte mijn 2 vrienden en ik dat hij een wel erg warme belangstelling had voor een hele mooie jongen die wat jonger was (15 of zo) en hebben hem toen duidelijk gewaarschuwd. Woorden als “flikker” en als je met je poten aan hem komt zul je nog wat meemaken” zijn gevallen. Wij waren inmiddels flink uit de kluiten gewassen en hadden een pact, dat we niet meer voor die broeders uit de weg gingen.
  Sigebertus was de prefect van de “Kleine kant”, een baasje. Hij kon er soms behoorlijk op meppen.
  Ik weet van andere gevallen van misbruik in die rijd (60-er jaren).
  Weet jij van andere gevallen?
  Misschien goed er eens over te praten / mailen?
  groeten
  hent

  • cwdegreef
   cwdegreef zegt:

   beste hen

   zou je met mij contact op willen nemen via de mail. ik ben op zoek naar namen van broeders die zich op saint louis hebben vergrepen aan pupillen. dit als steunbewijs in een zaak die ik aan het voorbereiden ben tegen op broeder op saint louis.
   gr

   kees de greef

  • kees de greef
   kees de greef zegt:

   hent

   ik ben bezig een lotgenotengroep op te richten om het misbruik in bij de broeders van Saint Louis in kaart te brengen.
   Zou je svp willen reageren op mailen?
   kees

  • Wim
   Wim zegt:

   Beste Appie, Hent en Willem
   Ik zou graag met jullie in contact komen. Graag je reactie.

   Groeten,
   Wim

   • Appie
    Appie zegt:

    Beste Wim,
    Je mag me gerust schrijven en als je dat wilt ben ik ook bereid om erover te praten. Maar eerlijk gezegd heb ik het hele geval afgesloten.
    Ik verbaas me er over dat het misbruik op St Louis zo belangrijk is geweest. Behalve de handtastelijkheden van br. Otger heb ik er geen last van gehad. Natuurlijk had ik mijn oprechte twijfels bij een aantal broeders. Maar die twijfel betrof niet hun sexuele geaardheid maar meer de geniepigheid, en het ongemotiveerd straffen van leerlingen. In ieder geval snapte ik niet waarom er zo’n klappen aan te pas moesten komen. Ik bedoel de manier van straffen door br. Sigebertus (en Vitus en anderen) was niet fris: je kreeg een paar enorme dreunen met de vlakke hand links en rechts op de oren. Otger presteerde het om een leerling die zijn bril (afgeslagen) wilde oprapen, onder zijn achterste te schoppen waardoor hij zich ongelukkig stootte aan de tafel.

    Enige tijd geleden was ik op de begraafplaats van St. Louis. Toen ik daarover vertelde aan een oud-klasgenoot vertelde hij dat hij er ook geweest was en de aarde op het graf van Sigebertus had aangestampt zodat “de man er nooit meer uit zou kunnen komen”. Zo een oprechte haat voor Sigebertus heb ik nooit eerder gezien. Ik begreep dat niet. Nu kijk ik er iets anders tegenaan.

    ik hoor wel als je me wilt spreken.

    • Wim
     Wim zegt:

     Appie,

     Bedankt voor je reactie. Ik zou graag verder met je praten, maar weet alleen niet hoe we met elkaar in contact kunnen komen, zonder dat we persoonlijke gegevens op deze website uit moeten wisselen.

     Groeten,

     Wim

 2. JanK
  JanK zegt:

  Broeder Otger was inderdaad leraar Duits. Eens in de studieklas heeft hij een jongen uitgebreid geknuffeld. Sigebertus kwam regelmatig de studieklas in om een jongen mee naar zijn kamer te nemen “voorlichting”. Vaak dezelfde die op herhaling moesten, een jongen uit Rotterdam, ik ken zijn naam nog. Broeder Vitus ook kleine kant, stond een keer in mijn chambret waarom ik niet in slaap kon komen, heb hem eruit gevloekt.De broeders wisten het van elkaar. Heb er ook grappen over horen maken over zeer vrouwelijke (nichterig zegt men tegenwoordig) broeder Victorianus van de grote kant.

  • Peter Albers
   Peter Albers zegt:

   Ik hoop niet dat ik die jongen uit Rotterdam ben.Was op St louis de vijfde,zesde
   Hbs 1,2 en 3.Van 1958 tot 1963.Broeder Vitus was een smerige gluurder die altijd de gordijntjes op de slaapzaal opentrok.Ook hield hij “voorlichtings gesprekken” dan stond hij heel dicht bij je,want op de slaapzaal kon hij alleen maar fluisteren,god wat stonk die uit zijn bek (mond kan je dat niet noemen).
   Tijdens de studieklas stond hij onverwachts achter me een gaf me een geweldige dreun zodat ik van mijn stoel afviel,maar voor ik op de grond lag kreeg ik een knal op mijn andere oor en zat ik weer recht op.Gek ik ben die slagen nooit vergeten,hij had handen als hooivorken.

   Broeder Sigebertus stond iedere avond als we op weg naar de slaapzaal waren
   midden op de trap.Je moest hem een hand geven en welterusten wensen,tijdens
   dit ritueel zocht hij altijd een jongen uit die hij naar zijn kamer stuurde voor een
   gesprek.Ik werd vaak uitgezocht en hij wilde bijna altijd inlichtingen hebben
   over wat wij in de kleedkamer deden als we voetbalden.Wat we onder de douche
   deden enz.Ik begreep dat nooit want wij gingen alleen maar voetballen,en zei dat
   tegen hem.En hij maar verder vragen: Jullie staan daar toch naakt onder de douche,wat doen jullie dan?.Ik zei altijd wij praten alleen maar over de wedstijd
   en verder niks.Hij werd dan altijd verschrikkelijk kwaad soms kreeg ik ook nog slaag omdat hij vond dat ik loog,en werd dan naar bedgeschreeuwd.

   Ik ben 42 jaar weg uit Nederland dus sorry voor schrijffouten

 3. AndreW
  AndreW zegt:

  Ik heb in 1968-1972 op St.Louis (tegen mijn wil) gezeten en iedere dag naar de Pastoor Hellemons Mavo.
  ’s avonds naar bed en er werd regelmatig achter het gordijn van mijn chambret gegluurd door o.a. Broeder Vitus maar daar bleef het bij.
  Ik wist dat hij dat andere jongens ook deed.
  Ook bij het douchen (onder de kapel) werden we begluurd.
  Het merendeel van de broeders hebben hiervan geweten maar hebben zelf gelukkig niets gedaan. Ze moesten van hogerhand het geheim houden en mijn ouders hebben deze misdragingen nooit geloofd.
  Jammer dat dit alles nu pas in de openbaarheid komt en dat bijna alle broeders nu dood zijn.

  • Moon
   Moon zegt:

   Hallo Andre,

   Zou je een beschrijving kunnen geven van die broeder vitus. Omdat ik niet met zekerheid een naam weet, kan ik geen klaagschrift indienen. Heb jij, zijn er foto’s uit die tijd?

   Vr. grt.

   Jos

   • cwdegreef
    cwdegreef zegt:

    Beste Jos

    Broeder Vitus ken ik ook uit mijn st louis tijd.
    hij was serveillancebroeder aan volgens mij de “grote kant” enwas ook wachtbroeder op de slaapzaal aan de voorzijde van saint louis.
    het was een vrije lange vent met strak, vet achter overgekamd haar. Zijn handen zaten vrij los als je je niet aan de regels hield. Hij heeft mij ’s nachts een keer een pak slaag gegeven omdat hij vond dat ik te hard lag te snurken. Een paar avonden later haalde hij me uit bed om zijn excuses te maken.
    Volgens mij leeft hij nog, en ben ik ik hem een jaar of 10 geleden in roosendaal tegen gekomen.

    gr

    kees

    • annoniem
     annoniem zegt:

     tijdens de sloopwerken in het gebouw met het leegzuigen van de sterfput deed ik een vreemde vondst een sterfput driekwart gevult met condooms en gebruikte wel te verstaan dus die gene die zeggen dat daar niks gebeurde van ik schijnheilig

  • rob Bastiaansen
   rob Bastiaansen zegt:

   Hallo Andre , heb jij ook in die tijd gezeten dat Matin Matinot de kelder muren beschildert had met Yougend still tekeningen [hij is later van t internaat geschopt omdat hij sigaartjes stal bij de sigarenwinkel , Die Vitus kan ik mij nog wel herinneren ,gladjakker ,maar hoe heette die lul van een directeur van die MULO nu ook al weer ?zijn er nog fotos ?
   groet Rob Bastiaansen Haarlem

 4. Jan-Hein
  Jan-Hein zegt:

  beste Appie
  ik heb van 1969 tot 1973 op st Louis gezeten, de enige van wie ik last heb gehad in ’69 was Sylvester. ( hij zorgde voor de was )Deze was bij mij regelmatig handtastelijk. ( bij je blote billen pakken, over je blote rug wrijven.) dit alles wel met kleren aan. Als 13 jarige jongen kun je dit niet plaatsen, je weet ook niet wat je ermee moet. Het heeft ongeveer een half jaar geduurd. Hij hield me in de gaten vanuit zijn kamer dat uitkeek over de grote cour, althans zo leek het. Als ik ergens op het internaat liep en ik was alleen, dan kwam hij mij “toevallig” tegen. Het eerste half jaar op het internaat was voor mij moeilijk. Daardoor was ik voor hem een makkelijke prooi. Van de andere broeders, Vitus, Sigebertus, Revocatus, Frans, Burchard en Gerardo die als leiding op de diverse afdelingen stonden heb ik nooit last gehad. Op dat ene half jaar na heb ik een leuke tijd gehad op St. Louis, met vele goede vrienden die ik na 40 jaar ( ! ) nog steeds af en toe spreek, Ik heb het nooit tegen iemand verteld, niet tegen mijn ouders, en ook niet tegen mijn vrouw.
  Ik heb me er overheen kunnen zetten, ben gelukkig getrouwd, en heb kinderen
  De dader is overleden, hij had zijn verstand moeten gebruiken, en zijn handen thuis houden !!

  • Paul
   Paul zegt:

   Beste Jan Hein,

   Een paar dagen geleden heb ik op deze site heel summier iets over mijn ervaringen met broeder Sylvester beschreven. Willem D. wees mij er daarna op dat jij ook onprettige herinneringen aan deze broeder hebt. Jij schrijft echter dat jij 13 jaar was toen een en ander zich afspeelde. Je zal toen al van de lagere school af zijn geweest. Mijn vraag is nu of wij het wel over dezelfde broeder Sylvester hebben. De broeder Sylvester die ik bedoel had in de jaren dat ik op St. Louis zat (1962-1963) de leiding over de slaapzaal waar de kinderen uit e vierde en de vjfde klas van de lagere school sliepen. Hij had ook het beheer over het Zouavenmuseum dat zich op het terrein van St.Louis bevond en, in mijn herinnering, had hij ook iets met de ziekenzaal. Het kan natuurlijk zijn dat het om dezelfde Sylvester gaat en dat hij in jouw tijd een andere functie had. De broeder Sylvester die mij qua uiterlijk bijstaat was een dikke man met een zwarte bril op. Zij haar was redelijk strak naar achteren gekamd en hij was enigszins kalend. Zijn gezicht was bol met veel kwabben en hij had een vriendelijke uitstraling. Maar herinneringen kunnen vervagen en misschien klopt de beschrijving van het uiterlijk niet. Laat via deze site even wat van je horen.

   Met vriendelijke groeten,
   Paul

   • Jan-Hein
    Jan-Hein zegt:

    beste Paul,

    voor zover ik me kan herinneren voldoet Sylvester aan jouw omschrijving, ik zat toen op de middelbare school ( 1e klas)
    Hij stond niet op de afdelingen, en ook niet op de slaapzalen. Hij kwam alleen op de slaapzalen om de vuile was te verzamelen, en de schone was op z’n plaats te leggen. Ik praat dus nu over de jaren ’69-’70 waarin zich dit afspeelde, dat is al wat later dan jouw jaren. Zoals ik al eerder aangaf, ik heb het kunnen verwerken, ondanks de schaamte en het stilzwijgen. Ik heb er nooit met iemand over gepraat. Als jij er heden ten dage nog problemen mee hebt kan ik dat helemaal begrijpen.
    sterkte !!
    Ik hoop dat ik je een beetje heb geholpen.

    vriendelijke groeten
    Jan Hein

    • Paul
     Paul zegt:

     Beste Jan Hein,

     Hartelijk dank voor jouw reactie. Hoewel er een aantal jaren zitten tussen jouw en mijn verblijf op St. Louis in Oudenbosch, zullen we het wel over dezelfde broeder Sylvester hebben. Behalve het toezicht op de slaapzaal, had broeder Sylvester in mijn tijd ook al de taak de vuile was op de slaapzaal te verzamelen. Naar alle waarschijnlijheid zullen we het dus wel over dezelfde Sylvester hebben. We kunnen dus waarschijnlijk voor elkaar van betekenis zijn wanneer het gaat om steunbewijs. Voel jij daarvoor?
     Met vriendelijke groeten,
     Paul B.

     • Rolf vB
      Rolf vB zegt:

      Beste Paul, Jan Hein,
      De periode van begin 70 ligt mij nog in het geheugen….met name broeder Petrus,Sylvester en een andere broeder waar ik bij naam niet op kan komen! een korte wat gezette man, weet wel dat ik op de slaapzaal verschillende keren ben lastig gevallen door genoemde en betast….heb sylvester laatse keer met pispot geslagen…daarna probleem even tijdelijk gestopt…ging wel stelselmatig door….
      Gr,
      Rolf vB

   • Han O.
    Han O. zegt:

    Beste Paul,
    Ik was in de periode 65-68 op Sint Louis, intern, maar extern op de LTS, dus van mijn 12de tot 15e jaar. Wij hadden een broeder die we ‘de bolle’ noemde en die aan jouw beschrijving voldoet. Hij hield ’s nachts toezicht op de slaapzaal aan de ‘kleine kant’, Inderdaad bol, kalend klein en met een vriendelijke uitstraling en een sigaar rokend. Een bril herinner ik mij niet, maar dat zou kunnen.
    Wil je conatct met mij opnemen?
    Groet! Han

 5. Rien Heemskerk
  Rien Heemskerk zegt:

  Ik ben slachtoffer van vele malen seksueel misbruik gedaan door Broeder Sigebertus in de periode 1951-9152 derde klas van de St Franciscusschool in Bergen op Zoom
  Ik heb inmiddels hierover een klaagschrift ingediend bij de stichting Hulp en Recht
  Zijn er misschien klasgenootjes uit deze periode die getuige waren,of slachtoffer waren van misbruik door Br.Sigebertus?
  Help mij dan heel a.u.b.met een berichtje
  Met oprechte danl

 6. Willem
  Willem zegt:

  Ik kan de ervaring van Appie bevestigen. Ik heb als 13/14-jarige iets soortgelijks meegemaakt met boeder Otger, leerjaar Duits op het Thomas More College in Oudenbosch. Het was in de jaren 1961/64. Jammer dat die man al jaren geleden is overleden.

 7. Jan Ki...om
  Jan Ki...om zegt:

  Ik heb 1.5 jaar op de ulo gezeten op Saint Louis en ook dingen meegemaakt die niet zo erg fris waren .
  Allereerst de gymbroeder Gabriel ,heeft met de hand in mijn broekje gezeten en mijn billen gestreken ,en gevraagd of ik zo-meteen op de gang wou gaan dan zou hij mij het broekje uitdoen en op de billen slaan ,als ik de volgende oefening fout deed . Ik deed de volgende oefening express fout en ging niet op de gang .
  Hij heeft mij toen niet meer benaderd , gelukkig ,of hij begreep dat ik er niet van gediend was ,maar ik stond wel voor schut ten opzichte van mijn collega-leerlingen . Ook br Appolonius en br Renatus waren ook fout op dat gebied ,de verhalen van mijn vriendjes gehoord te hebben .

  • Willem D.
   Willem D. zegt:

   Beste Jan Ki…,

   We hebben dus hetzelfde meegemaakt bij dezelfde smeerlap Broeder Gabriël.
   Ik moet verschijnen voor een commissie voor klacht ontvankelijkheid.
   In het verweer van de huidige woordvoerder van de broeders word ik afgeschilderd als een kind waar de waarneming uit die tijd van verwrongen zou zijn. Ongelooflijk en onbeschrijflijk grof na mijn door die broeder en nog een andere verziekte leven.
   Wil je a.j.b. zo goed zijn om jouw ervaring op schrift toe te sturen naar cwdegreef? Zijn mailadres is van deze web eigenaar, denk ik.
   Hij coördineert voor de slachtoffers van de broeders van Oudenbosch.
   Ik zou je zeer dankbaar zijn want ik heb wel wat steun in deze zaak nodig.

   Met hartelijke groet,
   Willem D.

 8. Herman
  Herman zegt:

  Zijn er misschien mensen die kapelaan Donkers gekend hebben hij was kapelaan van de parochie Broekhoven 1 te Tilburg 1952.
  Hij heeft mij seksueel verkracht.
  Wie kende frater Rodolfo hij was leraar op de school Wassenaarlaan 1952 te Tilburg.
  Ook hij heeft mij seksueel verkracht.
  Graag zou ik met jullie die hem gekend hebben in kontakt komen.
  013-5344542

 9. Willem D
  Willem D zegt:

  Reden tot grote vreugde. Eindelijk heeft een mede slachtoffer van broeder Gabriël zich bij mij gemeld en zich bereid verklaard te getuigen wanneer mijn zaak wordt ongegrond verklaard wegens geen steungetuigen. Hiermee zal tevens bewezen worden wat deze commissie in onze gevallen voorstelt. Tevens zal zeer uitvoerig onderzocht gaan worden welke samenhang er bestaat en bestond tussen de commissieleden, hun opdrachtgevers, de provinciaal broeder van Dam etc. etc.
  Is het allemaal maar een hoop flauwekul voor de mensen, die geen steungetuigen hadden maar wel degelijk zwaar zijn getroffen door de pedoseksuele religieuzen op dat internaat of zou het toch een serieus oordeel zijn wanneer de commissie de ervaringen gehoord heeft van de betrokkenen. Geen mens verzint toch zoiets gruwelijks en al helemaal niet over zijn eigen jeugdervaringen. Nog een enorme trap na? Laat Nederland daar maar getuigen van zijn!

  • kees
   kees zegt:

   beste willem

   waarom neem je je medeslachtoffer niet mee naar de hoorzitting, je mag 1 persoon ter zitting meenemen. kan hij direct zijn getuigenis afleggen!

 10. ray
  ray zegt:

  Hey Willem D.
  Da’s geweldig nieuws voor jou. Hiermee kunnen we nogmaals het belang aantonen van het verkrijgen van steunbewijs via lotgenoten. Prima nieuws en ik hoop dat jullie als groep ook nog wat voor elkaar kunnen betekenen.
  Raymond
  (KLOKK)

 11. Willem D
  Willem D zegt:

  Beste mensen,
  Ik geef de voorkeur om te zien en te horen wat de meest verantwoordelijke van die order, van broeder van Dam, voor persoon is als het om fair play gaat. Gezien zijn weerwoord, vol onjuistheden, waarin hij zijn beleid van zijn broeders order in mijn tijd voortdurend belachelijk de hemel in prijst en mijn weergave van mijn levensschokkende ervaringen met dat beleid, op de persoon gespeeld in twijfels trekt, getuigt van een fanatisme, welk de waarheidsvinding nooit kan/wil zelfs maar benaderen. Ik heb hem na zijn weerwoord gebeld om hem te zeggen, hoe hij mij nog een doodsschop na geeft, nadat hij zijn geprezen internaat beleid tégen de keiharde feiten in nog verdedigt alsof er niets met o.a. mij gebeurd is. Hij zal van mij, wanneer de commissie de aanklacht ongegrond verklaart, nog niet af zijn. Daarom gebruik ik mijn steungetuige als troef, welke helaas enkele mede slachtoffers misten in hun terechte aanklacht, als breekijzer om zijn deelname als betrouwbare onderzoeker in deze gruwelijke seksuele misdaden van zijn religieuze ordergenoten landelijk in twijfel te trekken.
  Kees de Greef, ik vecht ook voor jouw rechtvaardige beoordeling van hetgeen jou daar is overkomen en wat mede door broeder van Dam zijn schaamteloze optreden is afgewezen. Ik kan deze ontkenning niet nog eens verwerken na wat de directe gevolgen voor mijn hele leven geweest zijn van die door broeder van Dam in bescherming genomen religieuze misdadigers, ten koste van de zuivere waarheid.
  Kees, blijf strijdbaar!!! We vechten voor recht en geen onzinnige erkenning met een pro forma excuus via een oneerlijke beoordeling, gebaseerd op “Als het waar is wat de aanklager beweert!” Dat zal ik nooit accepteren.
  Op slag, na de brute verkrachtingen door die 2 broeders, werd ik plotseling ook onhandelbaar extra voor het mannelijk gezag. Daar werd ik iedere dag weer voor afgerekend door broeder Sjors, die mij vertelde mij te zullen breken om mij daarna opnieuw op te bouwen. Ik werd door hem dagelijks gruwelijk gestraft gedurende mijn eerste 3 jaar op zijn kleine cour. Ik heb hem dat vergeven, want dat was zijn foute invalshoek in zijn opvoedingskunde. Maar de oorzaak waren die verkrachters en na Oudenbosch heeft mijn anti gehoorzaamheids gedrag tot veel blokkades geleid. Mijn leven lang. En dan even in Utrecht door van Dam laten wegwaaien? Ik denk het niet!!!

 12. Paul
  Paul zegt:

  Bij Hulp en Recht heb ik een melding gedaan van seksueel misbruik door broeder Sylvester op het internaat St. Louis in Oudenbosch in de jaren 1962-1964. Ik plaste in die periode nog in bed en dat was voor deze broeder aanleiding om mij ’s nachts op de pot te zetten. Omdat de man heel andere interesses had, kwam het daar zelden van. Omdat ik de indruk heb dat er op dat internaat nog een andere broeder Sylvester rondliep die Duits gaf, wil ik melden dat het in mijn geval gaat om een broeder Sylvester die hoofd van de slaapzaal was waar de kinderen uit de vierde en vijfde klas van de lagere school sliepen. Hij had ook het beheer over het Zouavenmuseum dat zich op het terrein van St. Louis bevond en hij werkte als ik mij niet vergis, ook in de ziekenzaal.
  Van de algemene overste van de congegratie ontving ik onlangs een brief waarin mij er onder andere op gewezen wordt dat: ‘Br. Sylvester heeft bijna zijn gehele werkzame leven op het internaat St. Louis doorgebracht, vooral met betrekking dot de jongste leerlingen, en wordt door vele van zijn oud-leerlingen tot op heden in hoge ere gehouden’. Dat was natuurlijk in nieuwe klap in mijn gelaat. De overste lijkt erop uit het blazoen van broeder Sylvester ongeschonden te houden. Wie zijn die oud leerlingen en wie heeft er soortgelijke ervaringen met broeder Sylvester als ik?
  Paul

  • Willem D
   Willem D zegt:

   Beste Paul,
   Ik kende broeder Sylvester ook en ondanks dat ik nooit iets van dien aard van hem ondervonden heb, geloof ik jou 100%. Hij was al minstens 10 jaar eerder de broeder van de slaapzaal van de kleine cour alwaar ik 3 jaar op gezeten heb. Hij zorgde voor de linnenkamer en al onze kleren kortom, alles wat met de slaapzaal te maken had. Onder die broeders van deze order krijg ik de indruk, dat er tot mijn stomme verbazing veel meer slechteriken zaten dan ik ooit geweten heb. Ook wordt hier broeder Ligorius genoemd. En vele anderen die ik ook gekend heb maar waar ik mogelijk door, na het 1ste jaar verkracht te zijn, mijn inmiddels assertieve houding nooit last van gehad heb. Ik sta verbaasd hoeveel smeerlappen daar de leiding over ons hadden.
   Een van de slachtoffers van broeder Gabriël woont nu met zijn 2de vrouw op Aruba om van zijn onbezorgde pensioentijd te genieten. Ruim een jaar naar gespeurd om zijn adres uiteindelijk daar te vinden. Hij vertelde mij nu spontaan exacte ervaringen met die broeder Gabriël te hebben meegemaakt. Ik vroeg hem de vorige week, of hij bereid was te getuigen en tevens aan te klagen? Hij piekerde er niet over om zijn laatste gezonde jaren van zijn leven nog te vergiftigen met die herinneringen aan die broeder uitvoerig met commissies en rechters te gaan bespreken. Hij vertelde dat zijn 2 kinderen er geen notie van hadden en ook zijn 1ste en 2de vrouw niet. Zelfs voor zijn familie, broer en zus wilde hij hierover niet in de openbaarheid treden.
   Zo kijken er helaas heel veel slachtoffers tegenaan. Hij wilde ook nooit aan een reünie van Saint Louis Oudenbosch meedoen, om diezelfde reden. Hij heeft er 5 jaar gezeten waarvan 2 bij mij in de klas. Jammer dat zij die moed niet hebben, echter ik begrijp ook heel goed hun standpunt om die narigheid niet weer uitvoerig boven water te willen halen.
   Paul, heb je al contact gezocht met Jan-Hein? Hij bevestigt eerder op deze pagina jouw ervaringen met broeder Sylvester. Ga ervoor en laat het er niet bij zitten!

 13. Jan-Hein
  Jan-Hein zegt:

  Hallo Paul,

  Ik voel er niet veel voor om er nu nog mee in de openbaarheid te komen, temeer omdat het al zo lang geleden is. Ik praat nu alleen puur voor mezelf, want het was, en is nog steeds walgelijk wat er toen binnen de muren gebeurde van de vele internaten die Nederland destijds telde. Onze ouders hebben ons toevertrouwd aan een katholieke religieuze instelling, in de rotsvaste overtuiging dat het dan zéker goed was. Intussen weten we wel beter. Als Sylvester door oudleerlingen nog steeds in hoge eer wordt gehouden, ( althans volgens br. van Dam,) dan valt hij wat mij betreft van zijn voetstuk. Ik heb het alleen gemeld zodat iedereen het kan lezen, en als steunbetuiging aan de vele slachtoffers, waartoe wij ook behoren. Ik hoop dat je begrip hebt voor mijn situatie. Ik wens jou en iedereen alle sterkte.

  groeten
  Jan-Hein

 14. ray
  ray zegt:

  Hey Jan-Hein en Paul,

  Dat is bijna een standaard reactie die iedere keer naar voren wordt gebracht al het goede werk dat de paters/fraters en broeders gedaan hebben (ook zij die verkeerd waren)Uiteraard respecteer ik jouw mening en besluit om het te laten rusten. Misschien wil je het toch in overweging nemen als het je niet teveel belast om wellciht wat voor je mede-lotgenoten te betekenen in de vorm van het leveren van steunbewijs zodat het hen ook kan helpen om het ( een beetje) af te sluiten voor zover dat mogelijk is.
  gr
  Ray

 15. Willem D.
  Willem D. zegt:

  Wat onverteerbaar is bij de aandacht voor de misdaden van de machthebbers binnen de Rooms Katholieke kerk op kinderen het feit dat het lichamelijke en geestelijke letsel welk met getuigenverklaringen onderbouwd kan worden, als niet relevant weggewuifd wordt. Wat is het verschil volgens hen tussen het emotioneel letsel als gevolg van seksueel te worden misbruikt en het stelselmatig met stokken in elkaar geslagen te worden en regelmatig voor 4 a 5 uur in een 1m bij 1m kast gestopt te worden, zonder eruit te kunnen? Hoe bestaat dit nou weer dat zij zich hier niet voor openstellen? Wie weet dat?

 16. Olga Majeau
  Olga Majeau zegt:

  Beste mensen,

  Is er iemand die de Hongaarse Peter Eperjesy gekend heeft? Peter zat als ik goed geïnformeerd ben tussen sept 1961 en jan 1964 op het St Louis. Hij was toen tussen de 17 – 20 jaar, sprak waarschijnlijk nauwelijks Nederlands.
  Peter is een familielid van mij, maar ik heb hem nooit gekend. Sterker nog, ik ben net pas achter zijn bestaan gekomen. Peter is helaas overleden in 1997, maar ik ben op zoek naar alle mogelijke informatie over hem in het kader van een boek dat ik schrijf.
  Al googlend kwam ik op deze site terecht. Natuurlijk heb ik de kranten het laatste jaar gelezen, maar ik ben nu toch weer extra geschokt door wat ik lees, omdat ik eerlijk gezegd verwacht dat Peter ook misbruikt kan zijn. Het is misschien maar een vooronderstelling, maar Peter was in zijn latere leven een stevige drinker. Ik zou zo graag weten of de oorzaak daarvan eventueel samenhangt met dingen die hij op het St Louis heeft moeten ondergaan.
  Ik hoop van iemand te horen!
  Vriendelijke groet, Olga Majeau

 17. jos
  jos zegt:

  ik en een vriendje bleven altijd na en de concierge op school (op de veluwe) hield ons in de gaten en soms mochten we binnen komen en deden we een spelletje, de concierge was altijd de baas en gaf mijn vriend wel eens een pak op zijn broek (niet hard) toen op een x deden we net of we niet lekker waren en deed hij ons allebei een thermometer tussen onze billen oms de beurt, dat was niet goed

 18. sjon
  sjon zegt:

  vervelend is dat ik ongeveer het zelfde mee heb gemaakt als de reaktie hiervoor, als ik na moest blijven moest die broek altijd uit en kreeg een paar aaitjes, zo vond ik dat en dan de koortsmeter, ja die moest en zal anaal genomen worden, en later had ik een stiefzusje en toen ze 11 was heb ik haar temperatuur anaal genomen met veel tegenzin maar dat moest dacht ik en heb er spijt van, want zij vond het echt niet leuk

 19. Rolf vB
  Rolf vB zegt:

  Hoi,
  Zijn er nog personen periode 1970-1973 (St.Louis) die mij kunnen mailen, ik herinner mij nog Rob Verwas alsmede Ben (zijn vader had een sigarettenzaak in Brabant)
  Gaarne contact!!

  Gr,
  Rolf vB

 20. Rolf vB
  Rolf vB zegt:

  Nog aanvulling mbt zoektocht naar andere mensen die net als ik periode
  1970-1973 op St.Louis alsmede Hellemons Mavo hebben gezeten….

  Gr,
  Rolf vB

 21. Han O.
  Han O. zegt:

  Ik zat van 1965 tot 1968 op St Louis intern, en op de Technische School buiten het internaat in Oudenbosch. Namen van broeders e.d. herinner ik mij niet of nauwelijks, maar 1 broeder, die wij ‘de bolle’ noemde omdat hij klein was en dik, heeft mij meerdere malen ’s nachts op de slaapzaal misbruikt. Was zijn naam broeder Sylvester? Wie was ook op die periode intern, eerst aan de ‘kleine cour’, en later aan de ‘grote kant’ en kan mij helpen?
  Han.O

  • mathildus de groot
   mathildus de groot zegt:

   Klopt Han wat jij zegt,Zijn naam was Sylvester alias de Bolle,een dikke kop en dubbele glazen in zijn bril.Alhoewel ik gelukkig,persoonlijk, nooit niks meegemaakt heb weet ik dat die viezerik s·nachts meerdere malen op de slaapzaal binnen kwam sluipen en er altijd wel iemand de duppe was,enfin je bent 11 of 12 jaar en je wist toen niet wat dat was. Ook ik zat op de technische school en ik herrinner me nog dat de leraar engels(een lange magere kerel) je altijd voor het minste of geringste met zijn vlakke hand in je gezicht sloeg. Enfin de slechtste tijd van mijn leven gedurende 2 jaar. P.S. Han, ik heb altijd in de kleine court geslapen en ik was daar voor jouw tijd, ik schat rond 1962 en 1963.

 22. tron e.a.
  tron e.a. zegt:

  Hello!
  Hello!

  I study architecture at TU Eindhoven and I am doing a project on St. Louis Institute. I found your email on a discussion forum about oudenbosch, and thought maybe i can find out more. I am very interested in the daily life of students back then, and what was your routine, in what buildings did you study, what happened in the courtyards, how were the brothers, and so on.

  If you have some spare time, I would like to hear your stories, or maybe you can write a building. and if you cannot help me, maybe put me in contact with someone else.

  I am sorry if I interupted you,
  Hope to hear from you soon.

  Regards,
  E.A. Tron

 23. mathildus de groot
  mathildus de groot zegt:

  Bij toeval heb ik in de krant gelezen dat de St. Pieters kerk in Oudenbosch ook wiite rook uitblaast als de kerk in Rome de noeuwe paus kiest.Daarom ben ik in de web terchtgekomen. Ik was intern in Oudenbosch rondstreeks 65, 66, 67.,wat ik me nog herriner is een broeder wiens n aam ik ben vergeten.Hij was handtastelijk . Hij gaf metaalles op de L.T.S.,hij rookte zelfgedraaide sigaretten en was googelaar. Ook de broeder op de slaapzaal was een viezerik alhoewek ik persoonlijk geen last met hem had andere jongens wel.Hij was de verantwoordelijke van de was en vuilgoed.Maar ja je bent 11 of 12 jaar en je wist niet wat tegenwoordig de jeugd weet Hartelijke groeten aan al mijn medeleerlingen Sorry voor de schrijffouten en de opstelling, ik woon al meer dan 35 jaar in het buitenland.

 24. Rob
  Rob zegt:

  Ik heb ook in de periode van 1970 tot 1973 daar gezeten. Ik heb op schoolbank.nl een groepsfoto geplaatst, sta jij daar ook op.

 25. Leo Delhey
  Leo Delhey zegt:

  k heb peter Eperjesy gekend. Hij speelde viool en sprak goed Nederlands. (1962 – 1964
  0497 382659 06 52143029. We waren niet bevriend, ik was metaalbewerker en hij bakker.
  Hij was wel ouder als ik..Mijn bijnaam in die tijd was ‘mummie’. Ik was heel mager en heel gezond.

 26. Olga Majeau
  Olga Majeau zegt:

  Beste Leo,

  Ik had nooit gedacht dat er nog iemand zou antwoorden, maar ben heel blij dat ik net nog een keer op deze site ben gaan kijken. Na 2 jaar verwachtte ik eigenlijk niet meer dat ik ooit nog in contact zou kunnen komen met iemand die Peter gekend heeft. Heel graag bel ik u op, liefst nog deze week. Kan dat?
  Hartelijke groet,
  Olga

 27. Jan
  Jan zegt:

  Hallo Olga,
  Verhaal gelezen over Peter, Deze heb ik gekend want ik zat in de zelfde klas als Peter.
  Ik heb nog een foto van de 4e bakkersklas in Oudenbosch uit die tijd waar Peter opstaat.
  Ik zat er vanaf 1960 t/m 1964
  Veel kan ik van die tijd niet terug halen, maar Leo Delhey ken ik ook.
  Hopelijk kun je hier iets mee.
  met vriendelijke groet
  Jan Teerling

  • Olga Majeau
   Olga Majeau zegt:

   Beste Jan, bedankt voor je reactie. Ik heb Leo onlangs al aan de telefoon gehad. Ik zou het fijn vinden om jou ook te spreken, kunnen we hier over bellen? Mijn nr is 06-29301010. Alle kleine beetjes helpen mij een beeld te vormen van Peter!
   Alvast bedankt!
   Met vriendelijke groet, Olga

 28. willie
  willie zegt:

  appie, ik woon al meer dan 35 jaar in nhet buitenland,volgende maand kom ik naar nederland en zal naar oudenbosch gaan,niet om de aarde aan te trappen maar om op zijn graf te zeiken. sorry voor het vulgair maar ik voel het zo

   • willie
    willie zegt:

    Wim, bedankt voor je reactie,ik kan me echter bijna geen enkele naam meer herrinnren het enige wat ik weet van 2 was er een die op de slaapzaal het ondergoed, washandjes,handdoeken enz.in je kastje legde ,rood opgeblazen gezicht en bril met dikke glazen.De andere was googelaar en gaf les op de L.T.S.geloof ik en savonds in de huiswerktijd hielp hij met problemen, met rekenen enz. enfin 2 viezerikken.

 29. Appie
  Appie zegt:

  bedoel je Sigebertus?Of zijn er andere namen waar je slechte herinneringen aan hebt?

 30. jac thielen
  jac thielen zegt:

  Toen ik las dat je bijnaam mummie was kon ik me weer gelijk herrinneren, aan de grote kant bij de Struis (Hyginus) de gieter(Egidius) en de Reef Revocatus.
  Ben er geweest van 1963 tot 1966 ben van 1948 ik denk dat je een jaar ouder was dan ik.
  Het ga je goed Gr.Jac

 31. jac thielen
  jac thielen zegt:

  Hallo Olga,
  Als het de jongen is die ik me herrinner, dan kon hij ook mooie schilderijen maken, en is later ook zijn jonger broertje naar St.Louis gekomen??? En heeft hij ook in Antwerpen gewoond. Dan heb ik hem gekend als een heel rustige jongen.
  Maar misschien verwissel ik hem wel met iemand anders, was er van 63 tot 66.
  Gr.Jac Thielen

  • Olga Majeau
   Olga Majeau zegt:

   Hallo Jac,
   Dank voor je reactie! Er is voor zover ik weet geen jonger broertje geweest. Peter was alleen, inderdaad een rustige jongen, zoals ik inmiddels van een paar klasgenoten gehoord heb. Zat in de bakkersklas, speelde viool, was vrij gesloten. Tenger, een bril, donker haar met krullen. Ik geloof niet dat hj in Antwerpen heeft gewoond. Misschien ben je in de war met een andere jongen. Peter zat op St Louis tussen 1961 en 1964, dus wel in dezelfde periode als jij. Hij woonde in Den Haag.
   Groeten, Olga

 32. Gerard Gommers
  Gerard Gommers zegt:

  Ik heb op het internaat gezeten vanaf 1958-1962 waarvan 1958-1961 op de kleine cour en had te maken met Br, Sylvester. Kon erg goed met hem opschieten en mocht buiten schooltijd altijd helpen de was in de kastjes te leggen. Had op zijn kamer ook een kanariepiet die ik samen met Frans Knook mocht verzorgen. Heb drie jaar deze klusjes gedaan maar heb nooit iets van toenadering gemerkt. Was echter altijd gezellig.

 33. Gerard Gommers
  Gerard Gommers zegt:

  Heb vanaf 1958-1961 op de kleine cour gezeten 2x in de 4e klas en 1 x in de vijfde klas. Mocht altijd de was opruimen bij br. sylvester had een grote kamer met een kanariepiet. Buiten de schooluren heb ik veel tijd doorgebracht op de slaap zaal. Maar heb nooit last gehad van aantastelijkheden. Was voor mij een aardige gezellige broeder die altijd in was voor een praatje.

 34. Gerard Gommers
  Gerard Gommers zegt:

  Ik kan me niet herinneren dat Br. Sylvester de bolle werd genoemd heb nl. van 1959 tot 1961 op de kleine cour gezetten en br.sylvester was inderdaad de slaapzaal broeder.
  Ik heb veel was in de kastjes gelegd maar ik heb nooit last gehad . Was voor mij een heel aardige broeder.

 35. Gerard Gommers
  Gerard Gommers zegt:

  Ik moest wel regelmatig bij Broeder Leo (klas 6) grote cour en Br.Patricius (klas 6) buiten schooluren in de klas komen, Hebben naar blijkt achter af wel een toenaderings pogingen gezocht zeker de laatste was slaapzaal broeder boven de ziekenzaal (in de tuin) was altijd het gebeten schaap toen het me te gortig werd heb ik de aanwijs stok kapot geslagen op de tafeltjes en heb toen geen last meer gehad. Praat over de periode 1961-1962.

 36. Martien van den Oever
  Martien van den Oever zegt:

  Ik heb in de tijd van 1962 tot en met 1964 er een hele leuke tijd gehad en gingen door de week naar de Technische School te Oudenbosch, iedere dag tweemaal aan bij de meiden van de Negerzoenen Fabriek van Buijs, en ’s avonds naar Sint Anna of daar nog wat meiden los rondliepen !!!.
  Aan broeder Edgard, die ik niet op het lijstje vind heb ik speciale goede herinneringen, die fietste met ons de gehele omgeving af, inclusief bezoeken aan mooie Kerken, België en de Suikerfabriek in Dinteloord en diverse havens in de wijde regio..
  Wel hadden wij op de slaapzaal een andere jongere Broeder met een kalende kop en altijd in net pak en niet in een pij gezien, die hebben wij wel eens in bed laten plassen d.m.v. een lauw-warm nat washandje ’s nachts op zijn pols te leggen als hij lag te slapen. Verder kochten wij bij de boekhandel wel eens de LACH, die we dan ergens neerlegden zodat hij die MOEST vinden, want zo’n jonge broeder (=/- 30-40 jaar jong) had natuurlijk ook geen houteren of wel soms?
  Ik zelf maar ook meer andere belhamers uit ons groepje hebben er erg veel plezier gehad met diverse broeders, omdat wij zo’n echte Bourgondische musiekale belhamers waren, en eigenlijk nog zijn.

 37. Winfried van Damme
  Winfried van Damme zegt:

  Ik heb slechts een schooljaar samen met mijn broer (grote cour) op St. Louis gezeten 1957-1958 4e klas bij br. Julius. (kleine cour)
  De naam Gerard Gommers herinner ik mij nog goed als ik mij niet vergis kwam hij uit Zevenbergen.
  Br Sylvester was in die tijd de geen die de slaapzaal beheerde. Ik had daar chambrette nr. 27. Koos Goeveneur en Jack Verduijn Lunel sliepen naast mij. Broeder Gabriel was in mijn tijd al een viespeuk van de eerste orde. Hij nam de kinderen stelsel matig over de knie en trachtte via je gym broek je edele delen te betasten. Dit alles onder het mom van spelen. De jongens Witteveen waren geloof ik familie van hem.
  Verdere namen die ik kan herinneren uit die tijd:
  Br Vincentius (hoofd)en Barnulphus van de timmer broeder weet ik naam niet meer.
  Jongens namen die ik nog weet zijn: de broertjes Albers uit Rotterdam waren toen voor Sparta. Met zijn alle NAC-Sparta geweest op de fiets met Br. Bernulphus.
  Roy Versteeg Indische jonge uit Rotterdam.
  Jos Schrauwen uit Breda, Henk van Loon?
  Voetbalden veel met elkaar op kleine cour.
  Broeder Oswald en br. Maurits waren broeders van de grote cour.
  In zijn geheel heb ik het verblijf op St. Louis niet als traumatisch ervaren.
  Ik hoop dat het recht als nog zijn beloop krijgt.

 38. frans bende
  frans bende zegt:

  kent iemand broeder Germanus (snoepbroeder) uit de periode rond 1962 en de broeder van de 6e klas lagere school Saint louis te Oudenbosch?

  Vr. Groet Frans Bende

  • Wim
   Wim zegt:

   Wat wil je weten over Br. Germanus. Ik heb hem ook meegemaakt in 1960/1961 op de Midden Cour.

  • Jos de swart
   Jos de swart zegt:

   Hier Jos de Swart..vanaf 1968 op st-Louis. Chamberetje linkervleugel van de grote Cour..Broeder Germanius herinner ik me nog heel goed.. Was voor mij een rustige man..een soort vader figuur. Dekte me savonds altijd toe..zonder bijbedoelingen. Heb nog een bidprentje van hem toegestuurd gekregen. Ik was zijn Putti..zijn engeltje.
   Verder weinig nare dingen beleefd. Toen ik op school kwam was net broeder Oswald weggestuurd. (kent iemand deze geschiedenis?) Ik herinner me wel de namen Vitus en een broeder die we knor noemden..Kort en dik. Zijn naam ben ik kwijt
   Heb er nog een klassenfoto van waar hij ook opstaat. Zaklopen op de grote cour. Wat me toen stoorde was dat de broeders wel eens in douches kwamen..zgn even kijken of we ons goed wasten. Of soms in de rij met onderbroekje aan en dan kijken of de knieholten ook goed schoon waren. Vond ik destijds vreemd maar accepteerde het als klein manneke. Ik was ook ongelooflijk naief in die tijd. Het ergste wat ik me kan herinneren is dat een jongen uit Tilburg, de ‘pik ‘ was. Zowel bij de klasgenoten en broeders. Die kreeg klappen tot bloedens toe. Zijn ouders hadden een soort restaurant/cafetaria in Tilburg. Heb vaak moeten denken aan die jongen. Moet voor hem een zeer traumatische tijd zijn geweest. Mijn overlevings strategie was..zoveel mogelijk onzichtbaar blijven. Laveren. Niet opvallen. Beetje de lolbroek uithangen. Mijn warm eten stiekem verkopen voor een kwartje aan de jongen die naast me zat. Die werd steeds dikker en ik steeds magerder. Heb nog een blauw sportbroekje liggen met nummer 295. Ben die kostschool tijd bewust vergeten. Weggestopt. Maar nu wil ik eens gaan kijken in Oudenbosch. Schijnt het broederhuis is nu een restaurant. Weet iemand wat er is gebeurd met het Zouaven museum en al die opgezetten dieren? Groet Jos

 39. Frans van der Gouw
  Frans van der Gouw zegt:

  Vandaag heeft de hoorzitting plaatsgevonden in het kader van mijn aanklacht richting drie broeders: Broeder Frederik, Broeder Ansgar en Broeder Sylvester. De naam van de ziekenzaalbroeder die me heeft aangepakt heb ik nooit geweten.
  Vanmiddag stond ik na 50 jaren weer oog in oog met Broeder Frederik, die man die me regelmatig betastte in bijzin van de hele 5e klas van ’63/’64.
  Ik stond voor een vreemde. een oude man met wit haar, een witte ringbaard op een afgetekend gezicht waarin ik niets herkende van de viespeuk uit ’63. Uit zijn betoog hoorde ik dat hij wel degelijk weet waarover het gaat terwijl hij stelselmatig volhield dat hij zich niets herinnerde. Ik begrijp dat wel want du moment dat hij toegeeft, krijgt zijn wereld ook een andere inhoud.
  Frederik heeft de pech dat ik een ondersteunende verklaring heb van o.a. Tim Hinterding die hem zelfs een keer heeft betrapt, samen met ene Rene Zwaans.
  Naar Rene ben ik nu op zoek. Weet iemand of die jongen nog leeft en zo ja, waar jij te vinden is?
  En in het geval Rene dit bericht leest, zou je met mij in contact willen treden s.v.p.?
  Ik hoor graag van je.

 40. Wim
  Wim zegt:

  Beste Frans,

  Goed dat je deze stap genomen hebt om af te rekenen met dit verleden. Ik heb dezelfde gang doorgemaakt en weet hoe moeilijk dit kan zijn maar ook hoe belangrijke en wat het voor je kan betekenen om een stukje genoegdoening te krijgen. Bij mij was er in dezelfde periode als bij jou een andere Broeder in het spel op de Kleine Kant van de HBS van St. Louis.

  Mocht je iets willen weten over de verdere gang van zaken bij de Compensatie Commissie of anderszins dan kan je me altijd benaderen en anders veel sterkte met de verdere gang van zaken.

  Met vriendelijke groet,
  Wim

 41. p mulder
  p mulder zegt:

  ik heb van 1961 tot 1964 in sint louis gezeten
  ik kan mij herinneren,als ik op het toilet zat,dat elke keer n broeder door het boven raam keek
  en als we op bed lagen,moesten we onze armen boven de dekens houden,en als we de armen onder de dekens lagen,trok n broeder de dekens eraf
  nu ik 68 ben,komen vele herinneringen weer terug
  en gelukkig heb ik geen seksuele handelingen met broeders gehad
  p mulder

  • Jan Teerling
   Jan Teerling zegt:

   Hallo,
   Volgens mij heb jij bij mijn in de klas gezeten in Oudenbosch (Bakkersopleiding)
   is je voornaam is Piet.?

   groetjes,
   Jan

   • Jacques de Kock
    Jacques de Kock zegt:

    Hallo,

    Heb met jou op school gezeten, niet in de klas. Metaalbewerking.

    Groet
    e,

    Jacques

  • Jac Thielen
   Jac Thielen zegt:

   Heden bereikte mij het bericht dat Broeder Revocates 26 September 2019 op 92 jarige leeftijd is overleden. Vele internaat jongens zullen deze Broeder nog herinneren, was er zelf vanaf 1963 tot 1965 aan de grote kant.

 42. jan-willem kuipers
  jan-willem kuipers zegt:

  Hallo

  Heb in 1970-71 op het internaat st Louis gezeten. moeilijke periode, omdat ik net uit een kindertehuis was geplaatst in een pleeggezin dat mij niet kon hanteren. was dan ook een uitlaatklep voor de broeders. Veel straf, slaag gehad. Vaak ook de weekenden op internaat doorgebracht. Sommigen waren echte klote broeders, vooral die ene (bril, gitzwart haar, vrij jonge broeder nog) die voor de vijfde klas stond. Viezerik eerste klas: handtastelijk, altijd aan je zitten, altijd gluren tijdens douchen en omkleden . geen fijne periode gehad. Thuis kon je er niet over praten, want jij was die jongen met gedragsproblemen. Uiteindelijk na vele sexuele intimiteiten van school gehaald door pleegvader. het internaatleven heeft wel een diep spoor in mijn leven achtergelaten.

 43. hennmy van der Woude
  hennmy van der Woude zegt:

  ik ben de weduwe van broeder Symphorianus, Ik weet dat hij verschillende van jullie groot verdriet heeft aangedaan. Ikzelf heb dat in de loop der jaren mondjesmaat, van hem vernomen. Na zijn dood vond ik in zijn papieren de plaatsen waar hij als broeder heeft gewerkt.De informatie heb ik twee jaar geleden aan stichtin Klokk de hoop dat ik er nog enigszins aan kan bijdragen jullie leed te verzachten.
  Van harte wil ik jullie, die zoveel hebben doorgemaakt, zeggen dat ik het verschrikkelijk vind en dat ik niet weet wat ik zou moeten doen om jullie leed te verzachten..

 44. Josee van Beek
  Josee van Beek zegt:

  Wie kan mij meer vertellen over het leven van John Schermer Voest in St. Louis? Wie kent hem, hij is inmiddels overleden maar geen van zijn broers weet iets over zijn tijd daar,

  Josee van Beek

 45. Dick van Zanten
  Dick van Zanten zegt:

  De broeders van St. louis gaven ook les in Den Helder op de Aloysius-school aan de Stakman Bosschestraat.Zij hadden een onderkomen aan de Hoofdgracht (afgebroken) Ook in Alkmaar hadden ze een onderkomen; vlak bij de molen van Piet.Ik kan mij niet herinneren dat zij dit soort “stunts” uithaalden, maar ik kan mij vergissen.In ieder geval nooit iets van gemerkt.
  Namen die ik me kan herinneren zijn broeder Beda, broeder Dagobert, broeder Cristiaan, broeder Andreas. Het was zo dat op de lagere school drie broeders waren en drie leraren. Hoofd van de school was een broeder.
  Wat ik vreemd vind is dat er geen enkele reactie is uit Alkmaar of Den Helder. Wat ik me nog herinner van een leraar, Dick Zeijlemaker, is dat deze is ingetreden bij de broeders en later toch weer uitgetreden en getrouwd is.(van Terschelling???)

 46. Ninette
  Ninette zegt:

  Ik heb in 1963 een jaar op St Anna gezeten als 9 jarig meisje en ben er nog altijd niet goed van- wat een gemene, gefrustreerde heksen waren dat, zeg. Niet allemaal, maar de meesten toch. Me voor gek zetten voor de hele klas omdat ik mijn ouders miste was nog het minst erge. Het was geen sexueel misbruik in de letterlijke zin, maar frustratie was denk ik wel de reden. Ik heb het meeste verdrongen, maar word nog steeds misselijk als ik aan dat jaar terug denk. Heb geen namen onthouden, alles verdrongen denk ik. Het doet wel goed het even neer te schrijven hier.

 47. Allan Vance (Bert Vanderhelm)
  Allan Vance (Bert Vanderhelm) zegt:

  1961 St Louis. Heb het nog geen jaar vol gehouden. Ik zat in de 7de klas en had veel last van de broeder die daar les gaf. Een oude kerel die in een fles onder zijn rokken plaste. We konden het allemaal horen. Hij waseen vuile beul. Ik heb nooit last gehad van sexuele mishandeling maar well van psychologise weerheid. Kon het niet aan mijn ouders vertellen want die geloofden het niet. Brieven schrijven kon niet want alles werd gecensureerd. Zou er nog een bom op willen gooien.

 48. MULLAERT K F J
  MULLAERT K F J zegt:

  Ik wilde het archief bekijken en kwam op deze site terecht ,wat ben ik van al die verhalen geschrokken. Ik zat vanaf 1957 tot 1962 63 däar.
  Heb het daar uitstekend naar mijn zin gehad, Behalve de gymleraar die altijd harde klappen gaf. Het kan misschien schelen dat mijn vader daar ook gezeten had. In mijn tijd zat ik met manfred Mampay en de gebroeders York uit Suriname . Wil iemand met mij over die tijd praten sta ik altijd klaar voor jullie.
  VR GR Karel Mullaert

 49. Peter Ernest
  Peter Ernest zegt:

  Ongelooflijk wat ik hier allemaal lees. Ik heb van 1968 tot 1972 op St. Louis gezeten. Met sex was ik niet bezig en de broeders waren niet met mij bezig. Vier jaar na mijn vertrek (26/6/1976) heb ik mijn vriend leren kennen met wie ik al snel ben gaan samenwonen en met wie ik nog steeds samenwoon. Ook van geweld kan ik mij niets herinneren. Mijn enige negatieve herinnering is het gezeur over “precedentwerking”. Oh wee als je iets wilde wat niet precies in hun regeltjes paste. Nee dat konden ze niet toestaan want . . . . . . . . . precies precedentwerking.

 50. TON
  TON zegt:

  waar blijft een reactie van die smeerlappen?
  Tijdje geleden nog met kennissen in Oudenbosch kapel geweest (orgel). met mijn stomme kop nog 40 euro betaald.

 51. René Bosch
  René Bosch zegt:

  Ik denk dat het goed is je te realiseren dat de broeders die de fout zijn ingegaan een kleine minderheid betreft! Het merendeel van de broeders waren integere opvoeders. Heb zelf op de lagere school van de broeders in Den Helder gezeten en op het Juvenaat in Oudenbosch. Nooit enige rare dingen meegemaakt. Scheer ze dus niet allemaal over één kam.

 52. Jos
  Jos zegt:

  In mijn vorige reactie heb ik een type-fout ontdekt. Ik heb dus vanaf 1958 tot 1963 op Saint Louis gezeten. In die tijd speelde het plots verdwijnen/overplaatsing van Hoofd-Broeder Oswald waar zeer geheimzinnig over werd gedaan. Weet daar het fijne niet van maar mijn moeder wist hoe of wat maar wilde dat niet me me delen. Wel vroeg ze me steeds hoe het ging en alles te melden wat mij vreemd overkwam. Sinds die tijd hebben die broeders mij altijd behandeld als een buitenbeentje. Liepen met een grote bocht om mij heen. Werd extra verwend met ander eten. Extra bijlessen en met de ‘gouden kaarten’ en vaak ontheffing om s’morgens de mis bij te wonen. Mijn moeder bezocht mij vaker als anders wat ik vreemd vond en ik mocht vaker naar huis..nu twee keer per maand zelfs. Was getuige van een fikse ruzie ( stond achter de deur ) toen ze in de voorname spreekkamer woorden hadden. Hoorde mijn moeder tekeer gaan over het slechte eten en de hygiëne en toen een broeder mij betrapte terwijl ik stiekem afluisterde en me meenam heb ik de rest van het gesprek gemist. Ik weet haast zeker dat dit het vertrek van broeder Oswald heeft bespoedigd. Jammer dat ik nooit meer heb gevraagd wat er speelde omdat mijn moeder al in 1969 is overleden. Broeder Germanius (mijn ‘bewaker’) heeft me later nog elk jaar een kerstkaart gestuurd terwijl ik allang van internaat was. Ik ben het met voorgaande reactie van Rene eens..ze waren niet allen fout maar dat doet niks af aan alle bovenstaande verhalen. Zo staat nog steeds helder op netvlies van de ene jongen uit Tilburg (cafetaria hadden ze thuis) die letterlijk in elkaar is geslagen tot bloedens toe. Heb zijn kapotte brilletje opgeraapt van de grote Cour en hem het toen later stiekem terug gegeven. Ik hoop dat deze man dit ooit heeft kunnen verwerken want dit is niet eenmalig gebeurd bij deze jongen. Als ik hier aan terugdenk krijg ik nog de tranen in mijn ogen. Ik heb me nooit meer zo eenzaam gevoeld als toen..gelukkig maar.

 53. Mona
  Mona zegt:

  Graag wil ik hier ook een reactie plaatsen. Ik ben de dochter van een man die zijn jeugd doorbracht op Sint Louis in Oudenbosch. Sinds kort weet ik pas dat hij daar gezeten heeft, ik wist alleen dat hij als kind naar een kostschool moest en daar misbruikt was. Mijn vader was zelf echter ook een misbruiker. Ik heb daardoor een moeilijke jeugd gehad en het heeft ertoe geleid dat ik op mijn 16e het ouderlijk huis verlaten heb en alle contact met mijn ouders verbroken heb. Dat is ook zo gebleven. Mijn vader heeft jaren later zelfmoord gepleegd, net zoals zijn broer, die ook op een internaat had gezeten en, naar ik aanneem, ook naar Sint Louis ging. Ik heb overigens geen traan gelaten toen mijn vader overleed en ben uiteraard ook niet naar de begrafenis gegaan. Ik was zelfs opgelucht en blij dat hij van de aardbodem verdwenen was.

  Ik zou een boek over mijn jeugd kunnen schrijven. Mijn vader liep ‘s nachts vaak in ons huis door de gang met een deken om zich heen. Pas nu ik tegen de vijftig aanhuppel, begin ik te beseffen dat hij zo de pij van een broeder nabootste en op mij heeft toegepast waar hij zelf aan onderworpen was geweest. Hij heeft me ook fysiek mishandeld. De straffen die wij kregen waren ondraaglijk en sadistisch. Vingers die voor straf tussen de deur geklemd werden, ik werd tot bloedens toe geslagen, ik ben veel opgesloten in mijn kamer, de kelder en in een kast en regelmatig van de trap gesmeten. Als mijn zusje iets fout deed, werd ik uit mijn kamer aan mijn haren naar haar toe gesleept en dan was haar straf het toekijken hoe ik in elkaar gemept werd.

  In het artikel “Een doodzonde verjaart nooit”, gepubliceerd door Trouw en online te lezen, vertelt een man die tijd op Sint Louis doorbracht, dat hij gedrogeerd werd. Over Sint Louis vermeldt hij ook dat er jongen bewust meededen met de broeders om betere rapportcijfers te krijgen en hoe medeleerlingen andere leerlingen verkracht hebben in het bijzijn van broeders. Ik kan daardoor aspecten van mijn jeugd plaatsen. Het gedrogeerd worden of moeten toekijken paste mijn vader ook op ons toe. Ik denk daardoor dat mijn vader zo’n jongen is geweest die dat deed op Sint Louis. Ik heb me even over wat schroom heen moeten zetten, maar vind dat mijn ervaring ook tussen deze verhalen hoort te staan, om te laten zien dat het misbruik op dit internaat ook grote gevolgen heeft gehad voor een volgende generatie, want ik zal vast niet de enige zijn die het slachtoffer is geworden van een misbruikte jongen die in zijn volwassen leven een dader werd.

  • Peter Ernest
   Peter Ernest zegt:

   Een pij zeg je? Ik heb van 1968 t/m 1972 op St. Louis gezeten. Op een enkel oud broedertje na droeg niemand meer een pij volgens mij.

   Van broeder Otger herinner ik me alleen dat hij leraar Duits was op het Thomas More College.

   Misschien was ik naïef maar ik heb nooit iets gemerkt van misbruik. Of speelde het feit dat een oom van mij broeder was een rol?

   • Mona
    Mona zegt:

    Ik vind dit een wat rare reactie. Mijn vader heeft daar veel eerder gezeten. Hij was van 1940. Lees de andere berichten, ook elders, om te zien wat voor pedo-nest daar zat. Dat is ook aangetoond en bevestigd door allerlei onderzoeken. Door de openheid van mannen die daarover durfden te spreken en die er trots op kunnen zijn dat ze niet zo gestoord zijn geworden als mijn vader was, heb ik mogelijke verklaringen gevonden voor wat mij in mijn jeugd is overkomen. Ik heb erg veel gehad aan die openheid. Dus wat wil je nou zeggen? Dat dat van die mannen die openbaarden wat ze overkwam niet waar is? Of dat wat mij overkomen is niet klopt?
    Vanwaar deze reactie?

    • Peter Ernest
     Peter Ernest zegt:

     Beste Mona,

     Ik zeg niet dat niemand iets is overkomen. Ik zeg dat mij niets is overkomen. Ook van mijn neef (die daar toen ook woonde) of mijn vrienden heb ik ooit gehoord over iets wat zweemt naar misbruik.

     Dat er misbruik is geweest kan. Maar van een pedo-nest was zeer beslist géén sprake. Kwalificaties als door jou geuit zijn pure laster en ik ben blij dat ik een tegengeluid kan laten horen.

     Heb jij er gewoond? Nee. Je bent zoals jezelf schrijft misbruikslachtoffer van je eigen vader. Hij is misbruikt zeg je , maar wat zegt dat over al die andere jongens die daar woonden? Zijn die gemakshalve ook maar (vrijwel) allemaal misbruikt? Kom nou! Ooit bedacht dat hij wel eens de uitzondering kon zijn en niet de regel? Dat jij uit een pedo-nest komt betekent nog niet dat St. Louis een pedo-nest was.

     Sterkte met de verwerking van het jou aangedane misbruik.

     • Mona
      Mona zegt:

      Jij schrijft: “Dat er misbruik is geweest kan.” → Nee, dat is een feit! En als ik al die ervaringen lees op dit forum, ook in artikelen, dan kun je zeer zeker spreken van een nest. Dat is ook niet uitzonderlijk geweest op die internaten, zo blijkt.
      Jij schrijft: “Ooit bedacht dat hij wel eens de uitzondering kon zijn en niet de regel?”→ Dat blijkt dus dat hij dat niet was. Als zij die daar hebben gezeten daar niet zo moedig over hadden gesproken dan had ik dat niet geweten en ook nooit deze verbanden gelegd.
      Ik heb mijn zegje gedaan. Er zullen er vast meer zijn zoals ik, daarom heb ik me over mijn schroom heen gezet en het hier gemeld.
      Maar enfin, laat jij je tegengeluid maar horen, hoor. Ik moet dus inzien dat mijn vader een pure is uitzondering geweest. Ik heb nooit op die school gezeten dus mag daarom niks zeggen. De broeders daar droegen geen pij. En dat ik uit een pedo-nest kom, maakt dat e.e.a. allemaal niets met elkaar te maken heeft. Nou oké, dan zijn wij toch uitgepraat?
      Ik dacht overigens dat dit een forum was dat juist bedoeld was om ervaringen mbt seksueel misbruik te delen, maar heb dat verkeerd ingeschat.

     • Peter Ernest
      Peter Ernest zegt:

      Hallo Mona, Is dit een forum bedoeld om ervaring mbt seksueel misbruik te delen? Ja, zie de naam. Het gaat echter te ver om alle broeders van St. Louis maar meteen voor misbruikplegers uit te maken. Ongetwijfeld is er -zoals op zoveel plaatsen en in zoveel gezinnen- misbruik geweest. Maar structureel en een pedo-nest? Kom nou even!

 54. Jos
  Jos zegt:

  Beste,
  Is er ook hier een mogelijkheid om foto’s te plaatsen. Ik heb nog een paar klassenfoto’s uit die tijd gemaakt op de grote cour en
  spelmiddagen zoals zakkenlopen.
  Vele namen van broeders komen me bekend voor maar kan er geen beeld meer bij plakken na al die jaren.
  Misschien is er nog eens ergens een archief?
  Zijn er nog meer mensen die foto’s hebben? Denk dan gaat er hier en daar een lichtje branden van herkenning.
  Wellicht kan het onze ‘zaak’ ten goede komen.
  Graag reactie

Reacties zijn gesloten.