St Jan in Soesterberg

helaas is John niet alleen

De tegenhanger van St Willibrod in Deurne was St Jan in Soeterberg waar ik in ’58 was en daar waren sommige patertjes al even rusteloos.  13 jaar oud werd ik uitgenodigd te komen kijken bij de zender van pater Lambrechts. Dat was spannend.

De zender stond boven aan de geheel oosterlijke zijde in een slaapzaal van wat nu het “Kontakt der Kontinenten” heet. toen kwam daar geen hond. Langzaam probeerde L vertrouwen te winnen en als dat niet lukte ging die zenden. Toevallig en ongelukkig raakte hij dan eens zo vaak mijn kruis als ik gespannen over zijn schouder keek welke wereldwonderen hij bereiken met zijn zendsleutel.

Steeds vaker troffen wij elkaar waar ik hem nooit eerder zag. Hij was student natuurkunde in Utrecht en zijn doel was 1e graads docent te worden in of Soesterberg of Deurne.

Voorjaar ’59 troffen wij elkaar dagelijks. Iedere ‘recreatie’ was ik bij L en zijn zender. Toevallig had hij een zwembroek gekocht en bleek voor heb te klein. ‘Of ik die niet eens zo kunnen passen’. Dus in een chambrete en zwembroek aangedaan. Nou dat duurde niet lang en die was van mijn lijf getrokken. Ik was sneller dan Lambrechts en zat in geen tijd in de kast van de chambrete waar mijn kleren lagen. Maar helaas de slaapzaal had één uitgang en daar stond naakt L. Die had mij snel uit de kleren. Links en recht scheurde een naat en mijn zorg was: ik wil er straks niet bloot bij lopen. Een bed was op die slaapzaal ook niet zo moeilijk te vinden. Ik werd bloot op mijn buik gelegd. Nu realiser ik mij dat hij zijn penis in mijn bilspleet heeft gelegd. Daar wat vlotte stoten maakte en ejaculeerde. Daarna trok hij na te zijn uitgeheigd zijn toga over zijn naakte lijf aan en ging met zijn zender bezig.

Enig woord hebben we niet meer gewisseld. Ik heb me aangekleed en ben naar mijn les gegaan.  Met en natte kont kreeg ik op mijn donder te laat te zijn.

Na 1 jaar SVD had ik genoeg met hun. SVD staat voor de orde: societas verbum dei= het gezetschap van het Goddelijk Woord. Zij hadden 2 internaten zoals eerder aangegeven

Theo

12 antwoorden
 1. crispina
  crispina zegt:

  Theo, ik zit met tranen in mijn ogen te lezen en heel blij met jouw moed te zijn.
  Ook jij bent niet alleen. Ik ken nog een vroegere jongen van St. Jan.
  Jouw ervaringen zijn ongetwijfeld ook voor hem heel erg belangrijk. Wees ook jij goed voor en dus voorzichtig met jezelf! Dank je wel.

 2. john
  john zegt:

  Hallo Theo,
  inderdaad, die paters “van mij” waren toevallig ook SVD’ers. Maar dat doet er niet toe; achteraf blijken alle dienaars van God onbetrouwbaar. Wat een blamage voor het geloof. Sex als drijfveer voor gedeformeerde heren die zich onaantastbaar wanen.

  • theo
   theo zegt:

   hallo John,

   Kende deze page niet vandaar een enigsinds verlate reactie – als je die ziet –
   Janssen, grondlegger Societait Verbum Dei, had in orderegels besloten tot een rookverbod. Toen ik, na mijn verkrachting, werd ontboden naar de paterskamer voor ‘een gesprek met de prefect’ moest ik een blauw gerookte kamer openen waar het stel, redelijk bezopen, bijeen was en de hilariteit speelde. Mijn ontbidding goldt vanwege mijn verslag over de verkrachting. Ik moest een ‘zo nauwkeurig mogelijk verslag’ aan de prefect doen over wat er was gebeurd. Onder hoongelach in de kamer achter rook vertelde de prefect dat de feiten klopten en of ik wilde ophoupelen, want scholieren dienden daar niet te komen en ik was al in overtreding…..

 3. crispina
  crispina zegt:

  John, ieders individuele recht op geloof is een heel essentieel en onvervreemdbaar Mensenrecht.
  Ik hoop dat je het goed vind dat ik je de vraag stel die ik ook cadeau kreeg:
  Realiseer je je wat jij jezelf laat ontnemen door zo’n onbetrouwbare klojo die toen schijt had aan de grenzen van veiligheid en (geloofs)integriteit waarop jij als kind/jongen inderdaad alle recht had?

 4. john
  john zegt:

  Hallo Crispina,
  je bedoelt….mijn recht op geloof is mij ontnomen? Zo zie ik dat niet. Ik voel me volledig vrij te geloven. Alleen de katholieke kerk is voor mij destijds van haar voetstuk gevallen. Trouwens: onlangs heb ik “Knielen op een bed violen” gelezen. En ja hoor, ook daar doemen de griezels op. Blijkbaar is een georganiseerd kerkgenootschap een vrijplaats voor mafkezen, die het geloof misbruiken voor eigen doeleinden. (Hoe actueel kan het zijn met de huidige fundamentalisten binnen de islam?)
  Laat de mafkezen van het geloof afblijven!!

 5. Crispina
  Crispina zegt:

  Nou, dat was me de opmerking dan wel, John.
  Was dat effe gepeins aan deze kant .
  Bedankt!

 6. Pieter rietveld
  Pieter rietveld zegt:

  Tja mensen, ik zat bij de priester scj staat voot sanctus cor jesu priesters van het heilige hart.
  Het is toch ongelooflijk al die gasten die zonodig moesten kiezen voor celibaat leven. Die zich dan in hun ambt en getooid met toog te buiten gaan, ja ik heb het ook meegemaakt.
  St Joseph in Heer jezus waar kon ik naar toe het was het rijke roomse leven dat internaat stond op een voetstuk kreeg ondersteuning van gemeente burgemeester kessels was kind aan huis de opper van de rijkspolitie ook.
  300 jongens geleid door 70 broeders en paters een open internaat gebouwd om de arme stakkertjes een leven te bieden, ik walg steeds meer van deze instelling en tracht ik kerk en uitvoerende nog te scheiden zoals goed en kwaad verschillend is , toch valt het mij steeds moerilijker, ik kom nog weleens in een kerk maar een lege kerk zonder paters en geestelijke is de mooiste plek vind ik nog.
  Ik heb jaren geleden een kruisbeeld van de muur gehaald ik heb later nog priester willen worden, ik heb getwijfeld over geloof en het bestaan.
  Het is ook allesverzoekend dat deze instellingen gecreerd werden door kerken en hulp verlening daarmee creerde men bolwerken waar men hun gang kon gaan.
  de gelegenheid werd geschapen en de jonge naievelingen liepen recht in de val.
  van vrijheid en geloven in puurheid en openheid bleef geen donder meer heel.
  sorry voor mijn kernachtige uitspraken, overigens tracht ik nog altijd respect te tonen voor geloof en eigen mening, maar toch..
  Pieter.

 7. theo
  theo zegt:

  allereerst kende ik deze page niet. Daarom was reageren moeilijk. Men is met verhaal een beetje aan de gaan geweest. Ten eerste kan in in ’57 in Soeterberg en werd in ’58 verkracht mar dart zijn slechts data.

  Tussen het vertrouwen willen en het zwembroekje zit ook enige tijd.

  Rest is redelijk precies.

  Ik vind het opmerkelijkdit op internet terug te vinden. Kennelijk heb ik de info al in ’07 publiekelijk bekend gemaakt en verbaas me er over dat tot aan vandaag ik geen reactie heb gehad. Mijn partner wees mij op deze page anders had ik die zelf niet eens gevonden.

  Wacht reacties af

  Nu echt Theo

 8. Henk Lans
  Henk Lans zegt:

  Ik ben door Klokk op deze website geattendeerd.
  Ik heb op St.Jan in Soesterberg gezeten van 1955 tot de overgang naar Deurne.en St Jan werd tot Contact der Contineneten.
  Ook ik ben slachtoffer van verkrachting. In mijn geval betrof het pater van Leeuwen..De door Theo genoemde pater Lambrechts ken ik. Het is mijn bedoeling om met “SVD slachtoffers” in contact te komen om binnen Klokk misschien een groepje te vormen.
  Henk.

 9. Theo
  Theo zegt:

  Ben te lang niet op deze page geweest en zo je reactie gemist.
  Er is een groep SVD binnen KLOKK.
  Die heet nog groep St. Willibrord maar die naam willen we veranderen in groep SVD om zo ook slachtoffers van St. Jan uit te nodigen.

 10. John Vannisselroy
  John Vannisselroy zegt:

  Betreffende schandPater Willems, die in 1996 naar de Eeuwige Jachtvelden vertrokken is, kan in aanvulling van de vorige mail die zo plotseling afgebroken is, heb ik een best advies : breek z.s.m. met de RK Kerk. Schrijf je rap uit. John Vannisselroy

Reacties zijn gesloten.