The Boys of St. Vincent
BOYS of ST.VINCENT
Erg goede televisiefilm over misbruik in een Katholiek jongens internaat in Canada. Tijdens misbruik en in volwassen leven. Geruineerde levens. Kerk, politie en hoogwaardigheidsbekleders zweren samen om het onder de pet te houden. Mogelijk niet te huur in videotheek.
The Boys of St. Vincent is een film uit 1993, geregisseerd door John N. Smith voor de National Film Board van Canada. De film is een miniserie van twee delen, gebaseerd op de gebeurtenissen in het Mount Cashel weeshuis in Newfoundland, Canada. Het was tevens een van de meest in het oog springende pedofilieschandalen in de Rooms-katholieke Kerk.
De eerste film, The Boys of St. Vincent, gaat over het seksueel misbruik door de priesters en over de manier waarop dit in de doofpot wordt gestopt. De tweede film, The Boys of St. Vincent: 15 Years Later, gaat over de strafzaak tegen de priesters vijftien jaar na de gebeurtenissen in de eerste film.
beschrijving van wikipedia:
De politie brengt de jonge Kevin Reevey terug naar het weeshuis, waaruit hij is weggelopen. Vader Peter Lavin begint meteen nadat de agenten weg zijn gegaan onzedelijke handelingen met de jongen uit te voeren, en wil dat Kevin hem “mama” noemt. Kevin weigert dit en zegt dat zijn moeder overleden is, waarop Lavin hem met zijn riem afranselt (met de kant waaraan de gesp zit). Een andere jongen, Brian Lunny, probeert zijn broertje Stephen te beschermen. Stephen wordt seksueel benaderd door een andere priester, vader Glynn. Brians handen worden bont en blauw geslagen door Glynn, die bovendien Brian impliciet dreigt dat zijn broertje wel eens wat zou kunnen overkomen als hij zijn mond opendoet.
Beide gevallen staan niet op zichzelf: de priesters misbruiken zeer veel jongetjes van rond de 10, variërend van onzedelijk betasten tot anale penetratie. Ook lichamelijke mishandeling komt voor, bij jongens die weigeren of uit de school dreigen te klappen. In het geval van zowel Kevin als Stephen en Brian komt een volwassene uit de buitenwereld hier echter achter. Bij Brian is dit de loodgieter, die ziet dan Brians handen tot moes zijn geslagen en aan wie Brian alles vertelt. Bij Stephen is dit een politie-inspecteur, die hem belooft te beschermen tegen de broeders. De loodgieter wordt echter meteen ontslagen en pogingen van hem en de inspecteur om justitie voor de zaak te interesseren stuiten op een muur van tegenwerking bij de lokale overheid. Een schandaal zou de hele stad in diskrediet brengen, bovendien heeft een deel van de waardigheidsbekleders zelf in het weeshuis gewoond als kind. De inspecteur wordt gewaarschuwd dat dit zijn carrière geen goed doet. De klokkenluiders worden zo monddood gemaakt.
Uiteindelijk wordt vader Lavin op heterdaad betrapt met Kevin door een van de priesters die zich niet aan de jongens had vergrepen. De drie grootste boosdoeners, waaronder Lavin, worden ontslagen en uit de geestelijkheid gezet. In de eindscène van de eerste film zien we echter dat het misbruik door de overige geestelijken gewoon doorgaat.
In de tweede film, die vijftien jaar na de eerste speelt, lijkt het erop dat de priesters (waaronder wederom Peter Lavin) hun straf niet zullen ontlopen. Justitie heeft een onderzoek ingesteld, en de priesters zijn voor de strafrechter gedaagd. De broers Lunny, Brian en Stephen, ontmoeten elkaar voor het eerst in jaren. Brian probeert Stephen bij te staan, die volledig is ontspoord, en verslaafd is geraakt aan drugs. Stephen zal getuigen in de zaak tegen de priesters, waarmee zeer veel oud zeer wordt opgerakeld.
Op Kevin Reevey, nu 25, heeft het misbruik ook diepe geestelijke letsels achtergelaten. Hij weigert dan ook te getuigen tegen Lavin en de andere priesters. Lavin zelf is intussen met een Frans-Canadese vrouw getrouwd en heeft twee kinderen. Lavin ontkent alle beschuldigingen.
Lavin wekt bij de jury de indruk van een nette huisvader die onterecht beschuldigd is en desondanks een geslaagd gezinsleven heeft opgebouwd. Het contrast met de verslaafde labiele Stephen is enorm. Lavins advocaat breekt Stephen bij het getuigenverhoor verbaal tot de grond af en confronteert hem met het feit dat hij zelf op 16-jarige leeftijd een 7-jarig jongetje heeft misbruikt. Stephen pleegt hierop zelfmoord.
Kevin raakt hierdoor dermate onder de indruk dat hij besluit toch tegen Lavin te getuigen. In zijn verklaring vertelt hij hoe hij voor de eerste keer door Lavin in het zwembad was misbruikt en hoe hij vanaf dat moment “Lavins jongen” was. Hij vertelt dat hij Lavin “mama” moest noemen en hoe hij werd mishandeld als hij Lavins intimiteiten weigerde. Alle aanwezigen zijn geschokt, inclusief Lavins eigen vrouw.
Of Lavin uiteindelijk wordt veroordeeld blijft in het midden. In de laatste scène, na de verklaring van Kevin, vraagt zijn geschokte en geëmotioneerde vrouw hem of hij ook hun kinderen soms heeft misbruikt en laat vader Lavin alleen achter.