Tom Curran's film "The Silence"

Documentaire film ‘The SIlence’ door Tom Curran en Mark Trahant.
De film ‘The SIlence’ vertelt over het seksueel misbruik van Yu’pik eskimo kinderen in een verre uithoek van Alaska. In die afgelegen plaats waren de kinderen van Saint Michael overgeleverd aan de grillen en perverse uitwassen van de lokale priester, pater Endal en de diaken-student Lundowski. Vrijwel alle kinderen, jongens en meisjes van die inuit gemeente werden zijn slachtoffer geworden van deze beiden roofdieren.

Het is een indrukwekkend en in-triest verhaal van het isolement en de elkaar opeenvolgende drama’s waar deze kinderen voor het leven door getekend zijn. Ik heb er vreselijk bij zitten huilen, maar raad iedereen deze film ten zeerste aan, omdat het weer eens aantoont hoe de plaag van het kindermisbruik door katholiek geestelijken tot in de verste uithoek van onze aarde reikt.
Ton Leerschool
Stichting Mannenhulpverlening na seksueel misbruik

INTRODUCTIE VOOR DE DOCUMENTAIRE
FRONTLINE openbaart een weinig bekend hoofdstuk van het seksueel misbruik verhaal binnen de katholieke kerk: tientallen jaren van misbruik van de oorspronkelijke bewoners door priesters en andere kerkelijke werkers in Alaska.

In ‘The Silence’, onderzoekt FRONTLINE producer Tom Curran samen met verslaggever Mark Trahant, de nalatenschap van misbruik door een aantal mannen die voor de katholieke kerk werkten langs verre westkust van Alaska eind 60-er jaren en begin 1970. Zij lieten een spoor achter van honderden claims van misbruik, wat deze regio tot een van de zwaarst getroffenen van het land gemaakt heeft.

“Ik was maar een kind”, Ben Andrews vertelt FRONTLINE van de jaren van misbruik door de handen van pater George Endal en Joseph Lundowski, een leek die een opleiding tot diaken volgde. “Pater Endal en Jozef Lundowski hielden niet op mij te molesteren toen ze eenmaal begonnen waren. Het was bijna een alledaagse gebeurtenis. Pater Endal hield vol dat het me dichter bij God zou brengen.”

“Ik heb nog steeds nachtmerries dat Joseph Lundowski mij verkracht, seks heeft met mij,” zegt Peter “Packy” Kobuk. “Ik word wakker, bezweet, boos, met het gevoel iemand pijn te willen doen, maar ik heb nooit de bedoeling gehad boos te zijn op mijn kinderen, maar de woede ging ook op mijn kinderen over.”

“Dit was 1970”, zegt advocaat Ken Roosa, die de slachtoffers in Alaska in een class action rechtszaak tegen de kerk vertegenwoordigde. “Het was absoluut ondenkbaar dat de katholieke kerk betrokken zou zijn bij het seksueel misbruik van kinderen. Er was nergens voor de kinderen om zich te verbergen. Er was niemand met wie ze konden praten. De volwassenen geloofde de misbruikers en niet hun eigen kinderen. Het was een perfect klimaat voor molestering. ”

Voor de volledige Engelstalige tekst van de introductie:
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/the-silence/etc/introduction.html

Voor de documentaire:
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/the-silence/