Twaalf namen genoemd in verband met Duits misbruikschandaal

Hilversum (ANP/DPA) 18 februari 2010 –
Slachtoffers van seksueel misbruik op scholen van de Duitse jezuïeten hebben twaalf namen van docenten genoemd die zich aan leerlingen zouden hebben vergrepen. Twee van hen zijn vrouw. Dat heeft de Berlijnse advocate Ursula Raue vandaag tegen journalisten gezegd.
Meer dan honderd meldingen
De orde van de jezuïeten heeft Raue ingeschakeld om informatie over seksueel misbruik van leerlingen op scholen van de orde te verzamelen. Bij Raue hebben zich tot nu toe 115 tot 120 mensen gemeld. De meesten hebben op een school van de jezuïeten gezeten. Volgens Raue hebben de meeste slachtoffers geklaagd over het beroeren van geslachtsdelen of ernstige opdringerigheid.

Canisiusgymnasium
Het schandaal begon vorige maand, toen de rector van het Canisiusgymnasium in Berlijn bekendmaakte dat twee paters, die als leraar aan de onderwijsinstelling verbonden waren, zich in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw aan talrijke leerlingen hadden vergrepen. De twee zijn geen lid van de rooms-katholieke orde meer. Een van hen, die nu in Chili woont, heeft erkend dat hij zich op het gymnasium in Berlijn, maar ook op andere scholen aan leerlingen heeft vergrepen. Later werd de naam van een derde pater bekend, die nog wel lid van de orde is. Volgens Raue zijn er tot nu toe veertig tot vijftig gevallen van misbruik op het gymnasium bekend geworden.

Verzwegen
Raue zei dat de meeste strafbare feiten verjaard lijken. Zij heeft ook berichten ontvangen over slachtoffers die zich van het leven hebben beroofd. Sommige mannen hebben het misbruik zelfs voor hun vrouw verzwegen en komen nu pas naar buiten met wat hun is aangedaan.

Nieuw geval
Vandaag kwam een nieuw geval naar buiten van een pater die zich aan scholieren heeft vergrepen. Op een school van een katholieke religieuze congregatie in Rheinbach bij Bonn heeft een docent zich in de jaren zestig aan drie jongeren vergrepen. De man is na een klacht van een slachtoffer geschorst.