Vaticaan moet zich voor US-gerecht verantwoorden

USA. (HPD) In een nog niet eerder vertoond rechterlijk bevel is het Vaticaan opgedragen zich te verantwoorden voor de cover-up van seksueel misbruik door rooms-katholiek geestelijken en het gerecht documenten in die zin te overleggen. In een persconferentie verklaarde de advocaten van ‘John V. Doe’, de sensationele beslissing.

Negen jaar geleden begon de strijd van ‘John V. Doe’ tegen het Vaticaan. (Met ‘John Doe’ worden onbekende mannen genoemd, bijvoorbeeld wanneer een niet-geïdentificeerd lichaam wordt gevonden). De klager, een overlevende van seksueel misbruik door een priester, wenst anoniem te blijven.

Het doel van de juridische acties van John V. Doe, vertegenwoordigd door de firma Jeff Anderson and Associates, is het Vaticaan verantwoordelijk te stellen en rekenschap af te laten leggen in een rechtszaal in verband met hun rol in de wereldwijde cover-up van seksueel misbruik door geestelijken.

De hoogleraar in de rechtsgeleerdheid Marci Hamilton, een vooraanstaand rechtsgeleerde gespecialiseerd in de grondwet en de relatie van kerk en staat, noemde het besluit van rechter Michael Mosman zeer belangrijk. Het is namelijk de eerste keer dat een Amerikaanse rechtbank, de Heilige Stoel, alias het Vaticaan, ertoe veroordeeld zich voor de rechter te verantwoorden voor het seksueel misbruik van een kind. Het Vaticaan heeft zich met verve negen jaar lang op zijn immuniteit als souvereine staat beroepen, en verklaarde het US-gerecht als niet kompetent en dat het Vaticaan op geen enkele wijze verantwoordelijk was voor het misbruik.

Het Hof volgde echter het standpunt van de aanklager dat het Vaticaan wel degelijk de werkgever van de priester Andrew Ronan was; de priester die John V. Doe gemolesteerd heeft en staat daarom de aanklager toe inzicht te krijgen in het dossier.

Vragen aan de Heilige Stoel
Uit de documenten zou moeten blijken hoe het Vaticaan georganiseert is, hoe priesters gecontroleerd worden, wat hen gezegd werd over hoe ze zich te gedragen hebben. Het was belangrijk dat de rechter de argumentatie van de klager volgde dat een priester gelijktijdig meer dan een werkgever kan hebben gehad. Hoewel de Heilige Stoel geen absolute controle heeft, heeft het Vaticaan wel het recht voorbehouden om een priester op elk gewenst moment als gevolg van seksueel misbruik van kinderen over te plaatsen of te verwijderen. Het rechterlijk besluit verschaft mogelijk toegang tot ontelbare onthullingen. De documenten moeten binnen 60 dagen – vóór 20 Juni – de rechter worden voorgelegd.

Volgens de advocaat van de klager, Jeff Anderson, die al 27jaar slachtoffers van seksueelmisbruik door geestelijken vertegenwoordigt, leiden de sporen steeds weer naar de top van de organisatie, naar Rome. De priester Andrew Ronan werd vanwege zijn misbruik van Ierland naar Portland, Oregon, overgeplaatst waar hij midden van de jaren 1960, John V. Doe misbruikt. Elke beslissing, elke actie, elk protocol of procedure welke de geheimhouding en cover-up dienden, zijn in één plaats gemaakt, in één kantoor: namenlijk het Vaticaan en de paus.

In de rechtbank, moet het Vaticaan antwoorden op vragen zoals:
* Beschrijf de relatie tussen de Heilige Stoel, de paus en Andrew Ronan
* Beschrijf de autoriteit van de Heilige Stoel, de paus en alle relevante administratieve gemeenten, waaronder Congregatie voor de Doctrine van het Geloof, met betrekking tot het seksueel misbruik door geestelijken in Ierland en de Verenigde Staten
* Beschrijf de strategieën van de Heilige Stoel, de paus en alle relevante administratieve gemeenten, waaronder Congregatie voor de Doctrine van het Geloof, met betrekking tot het seksueel misbruik sinds 1950

Bovendien, zal het Vaticaan een aantal verklaringen moeten bevestigen of ontkennen, bijvoorbeeld, dat Andrew Ronan een werknemer van de Heilige Stoel was en of de Heilige Stoel de controle heeft over de represailles van priesters welke van seksueel misbruik van minderjarigen beschuldigd worden.

De beslissing van het US-gerechtshof kan een historische beslissing zijn. Wereldwijd kunnen kinderen veel effectiever beschermd worden tegen seksueel misbruik door geestelijken, als het Vaticaan zich niet langer kan beroepen op haar immuniteit, maar nu moeten bekendmaken hoe en wat zij doet met misbruikende priesters. Ook zal verduidelijkt worden of deze priesters zich over de hele wereld te verantwoorden hebben bij het seculier bevoegd gezag. In ieder geval is het besluit van rechter Michael Mosman, waarmee hij de opheffing van de immuniteit van het Vaticaan bevestigde, baanbrekend. Wereldwijd.

Vertaald van Fiona Lorenz – Humanistische Pressedienst

Link naar lijst van specifieke vragen en documenten aan te leveren door het Vaticaan

5 antwoorden
 1. ruudvreeburg
  ruudvreeburg zegt:

  erg interessante ontwikkeling, temeer omdat de verenigde staten alle daders tegen hun eigen burgers straks zullen gaan vervolgen, om uitleveringen gaan vragen, stel je voor dat de paus zelf naar bijvoorbeeld Colombia reist en de verenigde staten hem laten uitleveren als hoofdverdachte, als leider van een pedofielen netwerk. Het vatikaanland zal nooit uitleveren, dus zullen ze daar allemaal onderdak moeten vinden of in andere landen die niet uitleveren aan Amerika, priesters in Iran? op Cuba? uitroken die hap.
  Hier zijn natuurlijk wel niet verjaarde zaken voor nodig en niet eens alleen tegen Amerikaanse burgers. Wat ik niet weet is wat de verjaringstermijn voor Amerika is, maar als in een land de zaak is verjaard zal dat land niet gaan uitleveren.
  Als de paus het lef heeft om het Amerikaanse grondgebied te betreden zal hij ook wegens delikten tegen welke wereldburger dan ook opgepakt kunnen worden, evenals alle andere daders. Een pedofile priester of anders die een tussenlanding maakt op Miami om door te vliegen naar Zuid Amerika wordt mits hij is aangegeven bij interpol meteen opgepakt.
  Aan de polities van alle wereldlanden moet gevraagd worden om de smoelen van deze schijnheilige misdadigers op de interpol pagina te laten komen staan, en weet een ding zeker, in de Amerikaanse gevangenis weten ze wel wat ze met deze heren moeten doen, die kunnen niet meer zitten als ze weer vrij komen.
  Ruud Vreeburg vanuit Colombia

  • joop sijo
   joop sijo zegt:

   `Hoi Ruudje. fijn om te weten dat je nog leeft.
   Laat eens weten hoe ’t met je gaat.(bv op Facebook)
   Groetjes
   Johan Sijo

 2. Geus
  Geus zegt:

  Leuk die foto te zien. Enige maanden terug, was ik de eerste die een commentaar plaatste bij een filmpje op het Youtube account van dat advocaten kantoor. Ik prees de moed van de advocaat, gaf hem te kennen zoveel mogelijk geld uit die vies vette pot te trekken om de antichrist wat minder machtig te maken.

  Wat mij opvalt aan het artikel is:
  “Het is namelijk de eerste keer dat een Amerikaanse rechtbank, de Heilige Stoel, alias het Vaticaan, ertoe veroordeeld zich voor de rechter te verantwoorden voor het seksueel misbruik van een kind.”
  Daarna komen de sofistische excuses voor de medeplichtigheid van de juristen aan het bedekken van deze criminaliteit.

  Ik steun die advocaat, dat zal ik ook blijven doen, maar ik heb 0, beter gezegd -1, vertrouwen in juristen. Deze zaak dient aangepakt te worden door defensie is mijn mening, alles wat ik tegenkom bevestigt dit.

  Een ander citaat:
  “…leiden de sporen steeds weer naar de top van de organisatie, naar Rome.”
  En wie financiert dat? Juist, de Katholieken. Ondersteunt door eenieder die Kerstmis, Pasen, Zondag houdt. Ondersteunt door lieden die samen met de Katholieken de Bijbel zoeken te saboteren.

  Dit kan goed nieuws zijn, maar realistisch gezien is het niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Vijf van de negen rechters in de USA is Rooms Katholiek, helpt het financieren van het Rome waar die wegen heen leiden, maar komen als medeplichtigen met ernstige misdadige achtergronden weg. De priesters beschermen zo de lui die nog schuldiger zijn, de Katholieken zelf. En mocht zo’n priester in een gevangenis komen, wat dan? TBS? TBS in een kliniek met psychiaters, die niet alleen gewoon niemand genezen maar wel mensen ziek maken? Genezing is gemakkelijk, gewoon castreren, dat zou voor een celibatair zelfs een aantrekkelijk aanbod moeten zijn.

 3. brenda
  brenda zegt:

  2013
  Bisdom rotterdam ontkend dat pastoor HW Haselaar in de jaren 1950 tot 1959 of 1960 ,
  verbonden was aan de rk kerk kruiskade te rotterdam,
  Ik ben niet de enige die misbruikt is in die tijd, er is nog een lotgenoot
  Hij werd in 10 jan 1961 pastoor in een andere plaats
  t/m 24 Juli.
  overleden 9 December 1964
  Zilk.

Reacties zijn gesloten.