Vaticaan weigert schadeloosstelling

door Ton Leerschool
Stichting Mannenhulpverlening na Seksueel Misbruik

Zoals te lezen valt in De Gelderlander, De Telegraaf en op de website van PowNed heeft de Congregatie van de Geloofsleer (de vroegere Inquisitie) van het Vaticaan botweg geweigerd schadevergoeding te betalen aan Ruud Egging, slachtoffer van een kapelaan van de Arnhemse Sint Walburgiskerk. Eerder werd dit ook al door het bisdom Utrecht geweigerd. Op zich niets opzienbarends, zal je zeggen. Past helemaal in de eeuwenoude roomse traditie van schadebeperking voor de kerk. En toch zit er meer achter…

Ruud Egging klaagde bij Hulp en Recht, de binnen-kerkelijke klachtencommissie van de rooms-katholieke kerk en de bewuste kapelaan werd schuldig bevonden. Dan zou je zeggen dat men het ook wel eens zou moeten worden over een schadeloosstelling. Tenslotte is in het onderzoek vastgesteld dat er door hem ‘schade is geleden’ om het vernietigen van een mensenleven maar eens te vergelijken met een aanrijding of ingetrapte ruit…

Niets in die zin kwam echter over de lippen van de kerkfunctionarissen; in Nederland niet en in Rome niet.
Ruud Egging moet zijn genoegdoening putten uit het feit dat die kapelaan schuldig is bevonden en hij dus geen ‘vermeend’ slachtoffer meer is, maar dat zelfs de kerkelijke organisatie van mening is dat de door hem geschilderde gebeurtenissen echt gebeurd zijn.
Hij mag zich nu echt slachtoffer noemen zonder angst te hebben voor smaad aangeklaagd te worden.
En that’s it…case closed! Of niet?

Niet helemaal, zou ik zeggen, want wij kunnen allemaal uit deze herhaalde weigering leren over de wat er in de kerkhiërarchie gedacht en hoe er met slachtoffers omgegaan wordt! Door de eigen onderzoeksclub ‘bewezen slachtoffers’…
Dit moet ons allemaal leren dat er van de Nederlandse kerkorganisatie, het Vaticaan of hun hoogste baas (want hij bepaalt al sinds 30jaar hoe Rome met seksueel misbruik omgaat; eerst als hoofd van de Congregatie van de Geloofsleer en sinds 2005 als paus) geen menselijkheid te verwachten valt.
Zij gaan het niet, vrijwillig, netjes oplossen met de duizenden en nog eens duizenden wereldwijde slachtoffers!
En daar je hoop op te vestigen gaat je teleurstellen en beschadigen…

Zij zullen door wereldse rechters op hun knieën en tot menselijk handelen gedwongen moeten worden. Wereldse leiders zullen eindelijk afstand moeten nemen van deze criminele organisatie en deze politiek isoleren zoals zij met andere staatshoofden, welke misdaden tegen de mensheid plegen, doen. De katholieke kerk zal tot verboden criminele organisatie verklaard moeten worden zoals de Hells Angels.

Al meer dan 30jaar hebben overlevers van seksueel misbruik schanddaden aan het licht gebracht, boeken geschreven, bewijsmateriaal geproduceerd en nog steeds weigert de samenleving het grotere verband te zien.
En gaat de verandering dus niet van zelf komen…daarvoor is de macht van dit instituut veel te verweven met onze samenleving.
Goed-gelovige katholieken zitten op alle niveau’s in onze maatschappij en beschermen het goed van de kerkelijke macht.
En dat is geen toeval!

In 1928 richt de katholieke kerk Opus Dei op.
Sinds die tijd ronselt deze organisatie onder jeugdigen; niet om deze tot priester te wijden en zodoende de goede werken van de kerk te verspreiden, maar om als leken plaats te nemen in de hoge functies in de maatschappij. Uiterlijk niet als zodanig herkenbaar, maar van binnen opererend ten behoeve van de kerkelijke organisatie.
Zij zijn getrouwd (meestal met ander Opus Dei leden), leven een schijnbaar normaal bestaan, maar hun enige doel is de kerk voor schade te behoeden. En daarbij zijn alle middelen geoorloofd.

Scheiding van kerk en staat? Een rookgordijn – ze zitten overal, naar eigen zeggen 80.000 wereldwijd – binnenkort is op deze website mijn verhaal te lezen over Opus Dei op basis van ooggetuigen, mensen uitgestapt uit Opus Dei die hun verhaal vertellen van hersenspoeling, absolute indoctrinatie door isolatie, zelf-mutilatie, etc. etc. Zij vertellen hoe zij psychisch, fysiek en seksueel misbruikt zijn in het proces omgevormd te worden tot ‘mensen-robots’, het geheime roomse leger…
Voorbeeld in Nederland: Ruud Lubbers – google maar in zijn verleden en opeens staan allerlei dingen die hij gedaan en bedacht heeft in een heel ander licht.

Ruud Egging heeft nog geen genoegdoening voor het aangedaan onrecht mogen vinden, maar misschien helpt zijn zaak dat meer mensen doorzien met wie wij echt te maken hebben en sterkt het mensen hun strijd tegen deze criminele bende voor te zetten.
Niet om de wereld over te nemen of anderen te onderdrukken, maar voor heel doodgewone menselijkheid.
Menselijkheid die heel doodgewoon bij christen-zijn zou moeten horen.
Wordt vervolgd.

5 antwoorden
 1. herman
  herman zegt:

  Het is niet te geloven wat de mensen aangedaan is.
  Beste Ruud ook ik ben tot twee maal toe verkracht door een kapelaan en een frater in 1952 te Tilburg beide zijn overleden.
  Daarvan heb ik gegevens van beide smeerlappen.
  Dat heeft mij drie operaties gekost aan mijn achterste om het weer een beetje goed te krijgen.
  Mijn beide ouders hebben toen in 1952 aangifte gedaan bij politie Tilburg maar ik en mijn ouders werden niet gelooft.
  Zoiets doen deze mensen niet en pas maar op want het kan tegen je gebruikt worden.
  Heb tot twee maal toe een zelfmoorpoging gedaan wat niet lukte.
  Als ik dit hierboven lees dan rollen de tranen weer over mijn wangen.
  Men weet waarschijnlijk niet wat voor blijvende schade ze hebben aangericht.
  Het kind zijn is ontnomen.
  Ik vraag mij nog steeds af hoe zou ik geweest zijn als dit niet gebeurt zou zijn.
  Schuld gevoelens naar mijn vrouw en kinderen zit ik dagelijks nog mee.
  Ik hou maar op weer te emotioneel.
  Bert veel sterkte groetjes Herman

  • Loek
   Loek zegt:

   Beste Ruud, ik zit met de zelfde zaak.Deze begon in 1953,toen ik bij de nonnen werdt geplaatst.In 1957 werdt ik geplaatst in rijksinrichting Harreveld.
   Daar werdt ik ernstig mishandeld door een broeder.Dus zit ik ook met een gee-
   stelijke inzingking.Dit alles, omdat ik in nazi duitsland was geboren.Mijn vader
   was nederlands staatsburger.

 2. Geus
  Geus zegt:

  @Herman
  Volgens mij moet op dat moment de politie van Tilburg vervolgt worden. Zij hebben tenminste de plicht zulks te onderzoeken. Bovendien zie ik niet hoe een dergelijke zaak, waarbij ook uw ouders aangifte deden, ongeloofwaardig zou zijn. Deze corruptie bij de politie is een tendens die men overal tegenkomt, ze arresteren telkens onschuldige mensen om misdadigers te beschermen.

  Dit is duidelijk een zaak voor het leger.
  Militairen zijn niet verdacht van machtsmisbruik, die vertrouw ik eerder dan de Spaanse Hermandad broederschap in hun priester uniformen. Behalve hun officieren natuurlijk, al is verdenking natuurlijk iets anders dan een bewijs.

  Het verhaal hier van opus Dei lezende, moet ik denken aan de Maltezer Ridders, een andere orde in de orde van Constantijn, die ook met een geheime agenda werkt op hoog niveau. De directeur van de CIA is bijvoorbeeld altijd een Maltezer Ridder. Maar tijdens de inquisitie op Christenen door de katholieken in WACO Texas in 1993, was de directeur daar, Louis Free, lid van Opus Dei.

  Ik weet in ieder geval hoe de hemel er uit ziet.
  Dat is als het leger hier eens wakker wordt!

 3. Joke Philipsen
  Joke Philipsen zegt:

  Hallo

  Hieronder een stukje schrijven, een hels drama, wat nooit opgelost is en wat ik en de bijbehorende vragen al jarenlang met me meedraag. Dit was mede één van de redenen dat ik Simonis, Hoogenboom, en Eijck wilde spreken.
  Ook al zou ik persoonlijk naar de paus gaan dan zal er nog geen aandacht aan besteed worden. Schouderophalend, rapporten afwachten. Zij gaan hun eigen gang en luisteren braaf naar wat de paus hen opdraagt en gaan verheerlijkend kijken naar een zaligverklaring. Zaligverklaring, afleiding zoeken naar wat er werkelijk speelt. Zelfverheerlijking noem ik het maar.
  Ik hoop voor Ruud Egging dat hij nooit zijn zelfrespect gaat verliezen, want dat is wat uiteindelijk het meest belangrijker is zodat we onszelf en anderen kunnen helpen en het naar buiten blijven brengen.
  Het gebeuren van het onderstaande stukje heeft mij ontzettend veel onterechte schuldgevoelens opgeleverd omdat ik in mijn jonge volwassen jaren zo bang was dat hij het, de sokkenpater, die mij misbruikte dit op zijn geweten zou hebben. Ik had geen stappen ondernomen. Het betreft een moord in 1970.

  Lees hieronder een stukje uit het plaatselijk nieuw:

  Hardnekkiger, tot op de dag van vandaag, is de connectie die Achterhoekers veronderstellen met de onverkwikkelijke praktijken van een der paters van het klooster St.Willibrordus op landgoed De Slangenburg.
  De abdij ligt enkele honderden meters van de plaats waar het vermoorde meisje wordt gevonden.
  In 1996 komt aan het licht dat de beminnelijke ‘sokkenpater’, die de kapotte sokken van de kloosterlingen her en der naar nijvere huismoeders brengt, zich veertig jaar terug herhaaldelijk heeft vergrepen aan een jong meisje, kind nog.

  Nadat de affaire aan het licht komt, blijkt al gauw dat zeker tien andere – inmiddels middelbare – vrouwen slachtoffer zijn van de grijpgrage pater.
  De kwestie leidt niet tot strafvervolging, maar wordt intern in het bisdom afgehandeld.
  Toch blijft, tot ieders verbijstering, de sokkenpater in Gaanderen gewoon pastoraal werk doen.
  Of de politie ooit de betrokkenheid van de Slangenburg-pater bij de moord op Rinie Wielheesen onderzoekt, is niet duidelijk.
  Tot enige formele verdenking komt het in elk geval nooit.

  Wel of niet gedaan, maar laten WIJ in ieder geval niet de andere kant op gaan kijken.

  Ruud ik wens je sterkte in de strijd.

  Joke Philipsen

Reacties zijn gesloten.