Veel scholieren slachtoffer ongewenst seksueel gedrag

Uitgegeven: 27 oktober 2004 15:29
Laatst gewijzigd: 27 oktober 2004 16:40

UTRECHT – Ongeveer de helft van de 15- en 16-jarigen in Nederland is dader bij dan wel slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1700 jongeren van veertien vmbo-, havo- en vwo-scholen verspreid over Nederland.

De studenten Paula de Bruijn en Ingrid Burrie van de studie Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht hebben dat woensdag bekendgemaakt. De Bruijn en Burrie werkten een jaar aan hun afstudeeronderzoek Jongeren en Seksualiteit.

Dwang

Daaruit blijkt dat 58 procent van de geÎnquÍteerde jongeren soms ongewenst seksueel gedrag meemaakt. Het grootste deel daarvan is verbaal seksueel ongewenst gedrag. Bijna een op de vijf 15- en 16-jarigen maakt soms lichamelijk ongewenst seksueel gedrag mee. Een procent zegt te zijn gedwongen tot fysieke seksuele handelingen.

Veelal blijken slachtoffers ook dader te zijn. Van de geÔnterviewden geeft 46 procent aan dat ze zich soms schuldig maken aan seksueel ongewenst gedrag. “Vriendinnen noemen elkaar onderling gewoon slet en hoer. De huidige jongerencultuur is erg seksueel ingesteld”, aldus Burrie.

Opvoedingsklimaat

Kinderen die zijn opgegroeid in een gewelddadig opvoedingsklimaat, zowel verbaal als fysiek, hebben een relatief grotere kans zowel dader als slachtoffer te worden. Jongens zijn relatief vaker dader, meisjes vaker slachtoffer.

Meerdere geÔnterviewden gaven uit eigen initiatief aan fysiek seksueel misbruikt te zijn. “Zij schreven een verhaaltje op de achterzijde van het formulier met een ervaring, erg schokkend”, aldus Burrie. De onderzoekers doen geen aangifte bij de politie omdat de enquÍte anoniem is.

Signaal

De Bruijn en Burrie willen met hun onderzoek een signaal afgeven richting de scholen. Alle scholen van geÎnquÍteerde leerlingen hebben de resultaten gekregen. Ook werken de onderzoekers aan een artikel voor wetenschappelijke tijdschriften over het onderwerp.

“Wij wisten dat het probleem bestond. Maar we zijn wel geschrokken van de mate waarin seksueel ongewenst gedrag voorkomt”, aldus Burrie.

—–