Vereniging Nederlandse Gemeenten wil verplicht toezicht pedoseksueel

Donderdag 05 augustus 2010.

DEN HAAG – Pedoseksuelen moeten na het uitzitten van hun straf vaker verplicht onder toezicht van de reclassering worden gesteld. Dat stelt voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten donderdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

De rechter kan verplicht toezicht nu al opleggen, maar volgens de VNG gebeurt dat te weinig. Meestal wordt gekozen voor vrijwillige begeleiding.

Jorritsma wil dat het Openbaar Ministerie (OM) en rechters beter nadenken over de terugkeer van pedoseksuelen in de maatschappij. De VNG gaat dit ook aansnijden bij het ministerie van Justitie.
Verplicht toezicht maakt de reclassering verantwoordelijk voor de pedoseksueel in plaats van de burgemeester.

Jorritsma reageert met haar uitspraken op het verwerpen door de rechtbank van het gebiedsverbod dat burgemeester Rob van Gijzel aan de Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. had opgelegd.

Verval toezicht
Bovendien pleit de VNG er, net als burgemeester Van Gijzel, voor dat wordt vastgelegd dat het toezicht op zedendelinquenten niet direct vervalt wanneer deze in cassatie of hoger beroep gaan. Dit is nu wel het geval.

Pedoseksueel Sytze van der V. (62) is veroordeeld voor ontucht met jongens uit de Eindhovense wijk Woensel. Vanwege nog lopende beroepsprocedures hoeft Van der V. zich niet te houden aan reclasseringstoezicht.

Daarom koos Van Gijzel voor gebiedsontzegging. De rechtbank vindt echter dat een verbod voor de hele gemeente een buitenproportionele inbreuk maakt op de bewegingsvrijheid van de veroordeelde.