’Veroordeelde priester niet meer in zielzorg’

Een rooms-katholieke priester die voor seksueel misbruik is veroordeeld, mag in Duitsland nooit meer in de gewone zielzorg actief zijn.

Dat onderstreepte de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, kardinaal Karl Lehmann, vrijdag na afloop van de bijeenkomst van de bisschoppen in Fulda. Lehmann noemde elk geval van seksueel misbruik van gelovigen door priesters “één geval te veel”. Hij reageerde voor het eerst op het schandaal van een priester in het Beierse bisdom Regensburg. De man bleek zich jarenlang aan een misdienaar te hebben vergrepen. Hij was naar een andere parochie overgeplaatst, nadat hij eerder wegens seksueel misbruik was veroordeeld.

Lehmann herinnerde eraan dat de Duitse kerk in 2002 heeft bepaald dat priesters die zich aan seksueel misbruik van jongeren schuldig hebben gemaakt, nooit meer taken mogen vervullen waarin zij met jongeren in aanraking komen. Hij erkende dat het bisdom Regensburg onjuist heeft gehandeld door zich daaraan niet te houden.

Het schandaal in Regensburg stond overigens niet op de agenda van de vergadering van de bisschoppenconferentie. Geen van de kerkleiders had er aan het begin van de bijeenkomst op aangedrongen dat dat alsnog zou gebeuren. Toch hebben de kerkleiders donderdag meer dan twee uur over het tegengaan van seksueel misbruik door priesters en andere kerkelijke werkers gesproken.

Donderdag bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat kerkelijke werkers die met jongeren werken, een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten hebben. Zo’n document is nu al voor leraren in het basisonderwijs verplicht. Uit een eigen onderzoek van het televisieprogramma Netwerk bleek dat sommige priesters die schuldig zijn bevonden aan seksueel misbruik van minderjarigen, toch met kinderen konden blijven werken.