Verwerken contact opnemen
“contact opnemen met wat diep in jezelf ligt te wachten”
Als je eenmaal begint komt het een na het ander. Dat gaat vanzelf.
Soms ben je lange tijd ergens mee aan het worstelen voordat je een antwoord krijgt.
In deze fase kom je onderstaande dilemma’s tegen.
dilemma’s en obstakels het zijn er wel twintig
Obstakels uit de weg ruimen, op dilemma’s antwoorden vinden.
Voordat je aan het eigenlijke verhaal toe kan komen (gewoon kunnen vertellen wat er is gebeurd) kom je een aantal obstakels tegen.
Heb je het ene obstakel weggeruimd dan is het volgende al weer daar. Deze obstakels zijn de ogenschijnlijk onoplosbare tegenstrijdigheden in jezelf.
Hieronder zie je de tegenstrijdigheden beschreven die ik bijna alle mannen met seksueel misbruik in hun jeugd tegenkomen.
Onveiligheid: vertrouwen/ wantrouwen/ zelfvertrouwen
Om iets te vertellen wat heel persoonlijk en kwetsbaar is moet je iemand vertrouwen. Doordat het gezonde vertrouwen in anderen bij veel mannen beschadigd is geraakt door het misbruik is dit een heel moeilijke hobbel.
Je hebt hierdoor vaak te veel vertrouwen in anderen of juist helemaal niet meer waardoor je niet op gang kan komen met je vertrouwenspersoon. Stel steeds je voorwaarden. Eenmaal op gang dan komen een aantal (hoeft niet allemaal) belangrijke innerlijke vraagstukken en dilemma’s naar boven. Deze onderwerpen moet je bespreken en/of een oplossing voor vinden. Bij sommige onderwerpen is bespreken en bewustzijn belangrijk, bij andere onderwerpen kom je niet een stapje verder als je geen oplossing vindt.
schaamte voor wat er is gebeurt
Mannen schamen zich vaak over wat er is gebeurd en nemen daardoor geen initiatief om naar buiten te komen met hun ervaringen. Soms is het ook zo schaamtevol dat je dat je niet alles kan vertellen. Dan moet je weer opnieuw door de schaamte heen.
schuldig/onschuldig/beschuldigen
Schuldig voelen/schuldig zijn. “Ik ben zelf schuldig aan het geheel dus kan ik niemand iets kwalijk nemen. Ik heb geen recht van spreken.”
Onderkennen van verwarring over seksuele identiteit
Vaak geeft misbruik ook een periode van verwarring over wat je eigelijk bent: homo- of heteroseksueel. Ben je dat door het misbruik of ben je zo geboren?
Je moet dit bespreken voordat je aan het verhaal toekomt omdat er na het “uitmaken van de verkering met de dader” opnieuw een fase komt van verwarring hierover.
Loyaliteit naar de dader
Hoe meer je vertelt hoe meer je dader in beeld komt. je komt op een punt dat je voelt dat je verraad pleegt naar hem of haar. Zo erg was het nou ook weer niet en hij/zij heeft ook goede dingen gedaan, was ook heel aardig. Of gewoon je vader of je moeder.
Mannelijkheid en slachtoffer zijn
Omdat mannen geen slachtoffer kunnen zijn in onze cultuur moet ook dit obstakel niet onderschat worden. Het is razend moeilijk om de opgelopen pijn en verwarring toe te laten door onze mannelijkheidcoderingen.
Angst om de ervaring weer terug te laten komen (om de herinneringen en beelden toe te laten). Het onder ogen leren zien van wat er gebeurd is, is een pijnlijk proces. Terugkeren naar het overlevingsmechanisme is een optie.
De angst kan je lang tegenhouden. Vaak is de angst niet zo reëel meer.(het is niet meer toen)
Angst voor intimiteit: praten over seks met iemand is een beetje seks. De valkuil van grenzeloosheid en het verlies van beheer over jouw intimiteit ligt op de loer.
Stoppen met verslavingen
Verslaving is afleiding en dempen van gevoelens van ontreddering en leegte.
De verslaving houdt je tegen, is een obstakel. Het vertellen van je verhaal als je iets hebt gebruikt is zinloos; het helpt niet werkelijk om de ervaring achter je te krijgen.
Onderkennen van seksuele patronen
Ook seksuele patronen moeten er op een gegeven moment aan geloven. Deze verslavingen zijn aan het misbruik gekoppeld. Je moet ze in ieder geval onderkennen en bespreken.