Kun je seksueel misbruik verwerken?

“Verwerken is werk en vraagt moed”

Hoe krijg je het achter je en raak je vrij van allerlei gedoe in je leven?
Kun je de tegenstrijdigheden en machteloosheid oplossen?
Ja, dat kan.

verwerken is een natuurlijk proces, maar het blijft steeds steken bij een onopgeloste tegenstrijdigheid

Verwerken gaat in fasen die je zelf sturen kan. Doe dat wel in samenwerking met je partner of je begeleider. Je kunt het hele traject namelijk niet alleen doen. Hulp vragen is nodig. Iemand leren vertrouwen en je verhaal toevertouwen is noodzakelijk.
Kijk onder de verwerkingsfasen hoe dat gaat. Als je zelf misbruikt bent kun je zien in welke fase je zit. Het verwerkingsproces gaat niet vanzelf ondanks dat je hele systeem voortdurend op de achtergrond pogingen doet om het te verwerken. Seksueel misbruik veroorzaakt tegenstrijdigheden in jezelf. Die moet je in samenspraak met iemand anders oplossen.

beginnen

kenmerken voor mannen is dat wij langdurig talmen en dralen voordat we hulp vragen

Toch moet je soms een besluit nemen om er iets aan te doen en iemand anders te vertrouwen.
Na seksueel misbruik in je jeugd kun je er op een dag niet meer onderuit. Als je bijvoorbeeld je verslaving(en) wil stoppen of je niet meer iedere dag somber wil voelen. Soms wil je partner niet meer met je verder omdat er geen echte intimiteit met je krijgen is.

Je hebt dus genoeg van je aarzelingen en besluit er iets aan te doen. Ben je zo ver? Daar gaan we.

bagatelliseren

het moeilijkste deel is het stoppen met bagatelliseren.

Veel mannen blijven maar tegen zichzelf zeggen dat het allemaal niet zo erg was of dat het toch maar een enkele keer plaatsvond. Dat het geen naam mag hebben. Kijk steeds bij de gevolgen op deze website en je weet meer. Seksueel misbruik is de ondergrond voor veel ellende en verwarring, voor verslavingen, onmacht, moeizame relaties en tal van andere zaken. Kijk wat jij herkent en neem het besluit om er iets aan te doen.

Veel mannen zijn te laf en te bang om dingen onder ogen te zien. Ze laten liever hun partner de rommel opruimen en haar of hem deze website bezoeken. Ze pakken zelf een joint of de fles of zoeken naar seks op internet. Moeilijkheden lossen mannen zelf wel op: in hun eentje!
Het bagatelliseren gaat het hele proces door. Je kunt niet van buiten aan je zien hoe seksueel misbruik je ziel heeft verwond. Je moet het steeds zelf naar buiten brengen.  Je bent niet gek. Als jongen seksueel misbruikt worden is een ramp ook al zocht je het zelf op en vond je het ook prettig.

het volle besef van de ernst

ophouden met bagatelliseren!
bagatel:* 1 zaak van geen betekenis, iets onbeduidends
synoniem: kleinigheid, futiliteit

Het volle besef van de ernst
van de gevolgen van seksueel misbruik lijkt nauwelijks door te dringen bij onszelf en onze omgeving. Er is een collectieve ontkenning gaande van de verborgen wereld. Daarom is het zo moeilijk om erover te praten. Om erover te beginnen.

Om het onzichtbare zichtbaar te maken en het ongezegde te zeggen: daar is moed en kracht voor nodig. Ongeloof en weerstand van omstanders weerhouden je ervan om met je verhaal naar buiten te komen.
“Stel je niet zo aan”, “praat daar maar niet over”, “ach ouwe koeien” en “wat is dat modern zeg, dat hadden wij vroeger niet” zijn voorbeelden van onjuiste bejegening die je tegen kan komen.

Steeds meer mannen komen met verhalen naar buiten. In een wereld waar mannen altijd en overal seks willen blijkt plotseling dat mannen het soms niet willen of bang zijn voor seks omdat oude beelden en herinneringen weer naar boven komen.

Soms breekt het volle besef van de ernst even door, dat seksueel misbruik als een rode draad door je leven loopt. Steeds weer komt de vraag terug Wat stelde het nou eigenlijk voor? Is dat nou echt zo belangrijk om het er over te hebben? Het kan toch niet daardoor komen dat ik mij al jaren somber en machteloos voel. (zie klachten van mannen)

hulp zoeken

soms heb je problemen waar je alleen niet meer uit kan komen.
als je geluk heb is er iemand die je helpt

Geluk kun je een beetje helpen door gewoon hulp te zoeken.
Sommige mannen hebben geen tijd meer om te wachten. Hun lijden is te groot. Hoe eerder er een goede hulpverlener gevonden is hoe beter. Voor mannen is het niet altijd even gemakkelijk om een iemand te vinden. Mannen zijn vaak kritisch en stellen hoge eisen aan deskundigheid en betrouwbaarheid.

Sommige hulpverleners hebben zich er nog niet in verdiept en nemen daardoor de klachten wel serieus maar koppelen die bij mannen nog niet aan seksueel misbruik. Andere hulpverleners doen mee met het bagatelliseren waardoor het onderwerp niet de juiste waarde krijgt in de therapie. Bovendien zijn de verhalen lastig om aan te horen, waardoor we er liever vanaf gaan dan er naar toe..

Mannen stellen vaak hoge eisen aan hulpverlening en willen goed begrepen en begeleid worden.
Veel hulpverleners hebben nog niet de juiste houding en methode voor mannen aangeleerd. Daardoor voelen mannen zich niet erkend en gezien. Ook de ernst van de problemen die seksueel misbruik kunnen veroorzaken, wordt vaak niet goed ingeschat. Omdat mannen vaak ook zelf een “ach, het valt ook eigenlijk wel mee” houding hebben. Maar de werkelijkheid valt helemaal niet mee.

“Ik moet iets vertellen wat niemand wil of kan horen: ik weet zelf niet eens of het wel echt is…”