veel gestelde vragen over verwerkingsproces

Bij heel veel mannen blijft het verwerkingsproces “hangen” op het feit dat ze zichzelf schuldig voelen over wat er gebeurd is. Dat komt o.a. door dat je seksueel opgewonden bent geweest en dat je het zelf bent gaan opzoeken. Ook zitten veel mannen met het punt dat ze zelf met anderen zijn gaan doen (ook met leeftijdgenoten) wat ze zelf hebben meegemaakt. Daar kan ook nog bij komen dat je zelf gebruik bent gaan maken van de situatie. Verwerken: Begin met in kaart te brengen waarover je je allemaal schuldig over voelt. Maak verschillende briefjes voor elk onderwerp. Ga daarbij vooral naar het moment waarop het misbruik begon. (daar waar de schade is ontstaan). Bekijk alle zaken die daarna gebeurt zijn in die context.(waar begint het schuldig voelen Maak een verschil schuldig voelen en schuldig zijn. Begin met het veranderen van het woord “schuld” in “verantwoordelijk voor”. Kijk eens goed naar een jongen in je omgeving die even oud wat als jij toen het misbruik plaatsvond. Bekijk hem eens in termen van schuldig / onschuldig. Wie is verantwoordelijk voor wat? Zet twee stoelen neer in de kamer: een voor jezelf en een voor de dader: verdeel de briefjes over de stoelen. Leg de verantwoordelijkheid bij degene bij wie de verantwoordelijkheid ook echt hoort. en vooral zoek goede hulp als je blijft steken in schuld.

Ga opschrijven wat er in je hoofd zit en zoek hulp.

Er zijn niet veel specialisten op dit gebied en weinig tot geen speciaal aanbod van verwerkingsgroepen voor mannen met seksueel misbruik ervaringen. Kijk op deze website bij hulpverlening.

Vergeven is een groot goed maar het komt in het hele verwerkingsproces pas aan het einde. Je moet namelijk heel goed weten wat je vergeeft. Als je direct wil beginnen met vergeven en je komt later nog van alles tegen, dan heb je jezelf vastgezet in een positie van “nu niet meer zeuren”. Het vergeven komt bijna vanzelf als je voor je zelf op een rijtje hebt wat deze seksueel misbruik ervaringen hebben gedaan in je eigen leven. Uiteidelijk is alles weten, alles vergeven.

Ten eerste moet je zelf stevig in je schoenen staan. Bij de politie gaat het niet alleen om jou maar om een strafbaar feit vast te stellen. Je moet bereid zijn tot volle openheid over alle seksuele handelingen die hebben plaatsgevonden. Een goede oefening is eerst zelf van te voren het schadeformulier seksueel misbruik in te vullen (je kunt dit op deze website downloaden onder dossier III hulpverlening downloads. Je zult dan merken dat dat niet zo makkelijk is. Sommige mannen voelen heel veel weerstand, anderen worden al emotioneel als ze de naam en leeftijd van zichzelf en de dader invullen. De situatieschets brengt vaak meer details naar boven. Als je meer wil lezen kan dan op deze website onder seksueelmisbruik/aangifte doen bij de politie. Beter is nog de uitgebereide website van een oud-rechercheur van politie www.seksueelmisdrijf.nl