Het verhaal in het volle licht zetten

reconstructie en verhaal ophalen

terug naar plaats delict. mensen uit die tijd opzoeken. iedereen gaan vertellen wat je is overkomen toen je nog een jongen was

contact opnemen met wat in je leeft

Heb je alle obstakels doorgewerkt dan kom je toe aan het verhaal.
Het gaat meestal niet zo stapsgewijs en niet in een bepaalde volgorde.
En meestal ga je weer terug naar een obstakel (b.v. schaamte). Ik heb een aantal zaken uit elkaar gehaald om het duidelijker te maken. Je verhaal vertellen moet. Je moet uitspreken wat er is, wat er in je leeft. Door het niet uit te spreken blijft het statisch. Een groot deel van verwerking van schokkende of verwarrende ervaringen wordt bepaald door het geheim te delen en daardoor je isolement te doorbreken. Je moet getuigen maken van je verhaal. Als je de dader zover kan krijgen dat hij/zij getuigt en erkent wat er is gebeurd helpt dat enorm.

toevertrouwen

Je verhaal aan iemand toevertrouwen
Daarbij moet je voortdurend bewust zijn van vertrouwen tussen jou en de ander aan wie je het vertelt. Wat geef je prijs en wat niet. Dat is een goede oefening om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen. Maak van je verhaal iets kostbaars, iets wat van jou is.

Wat ik tot nu toe heb gezien bij veel mannen:

van binnen naar buiten

van binnen naar buiten
Goed. Maar dan komt toch het verhaal. Er zijn verschillende mogelijkheden om het te doen: je verhaal vertellen, opschrijven, verfilmen, schilderen etc.
wat van binnen bij je zit naar buiten brengen.

gevoelspijn

Oude gevoelspijn
Je gaat een periode van rouw in. Je voelt van alles waar je geen raad mee weet: gewoon doorgaan met ademhalen en vertellen. Je komt hier doorheen.
In deze periode heb je veel liefdevolle aandacht nodig. Alle gevoelens van toen komen terug. Je zoekt de plekken weer op waar er iets is gebeurd. Je herinnert je weer dingen die gebeurd zijn. Details komen naar boven, elk detail heeft zijn eigen gevoelens.

lichaam laat los

Lichamelijke pijn komt terug
Ook oude lichamelijke pijn of sensaties kunnen terugkomen. de ervaring zit in je lichaam opgeslagen en komt terug om te genezen als je daar ruimte voor maakt. Pijn in de anus, soms bloedingen, striemen, de plekken waar je bent aangeraakt (bijvoorbeeld de handen in je zij) een pik tegen je buik. Kokhalzen als je de dader hebt gepijpt, vies voelen en willen douchen. Alles is er nog, je lichaam weet het nog. Niets is vergeten.

te jong

Te jong voor het verhaal?
Als je erg jong was toen er iets is gebeurd dan is het lastiger om bij het verhaal te komen. Er zijn diverse methoden om het toch naar boven te halen.
Sommige mannen hebben al als baby of peuter al iets meegemaakt. De ervaring is er toch vaak in het gevoel van “er is ooit iets gebeurd”.

“Het is mij nu duidelijk dat feiten en data in mijn geval op zichzelf weinig zeggen. De werkelijke ervaring ligt bij mij verborgen in het weefsel van subjectieve, nauwelijks onder woorden te brengen indrukken, in de echo van voorbije gewaarwordingen en stemmingen en in dat voor mij zo reële maar nu als een droom verdampte gevoel van symbiose met een oude ervaring.”

verdriet

verdriet, diepe eenzaamheid
Als echt gaat doordringen bij je wat het misbruik met je leven heeft gedaan dan kun je intens verdrietig worden over de verloren jaren. Je voelt hoe eenzaam je erdoor bent geworden.