Wetteren – Scheppersinstituut – internaat

Hallo, ik ben Tony (Teun) De Dobbelaere. Ik ben er nu 48 en zat in het internaat Scheppersinstituut te Wetteren eind de jaren zestig, begin de jaren zeventig. Ik ben er jarenlang seksueel misbruikt door broeder Eugene. Niet alleen ik, maar ook nog vele anderen. In 1975 is er dan toch een kind geweest die het vertelde aan zijn ouders. De pedosexuele broeder is dan overgeplaatst naar een andere dienst van de congegratie. Graag doe ik een oproep aan andere slachtoffers van deze dader. Ondertussen heb ik reeds 2 lotgenoten gevonden. We weten dat er meer zijn. Het internaat bestond vooral uit schipperskinderen die werden toevertrouwd aan broeder Eugene. De schuchterige en kalme jongens waren zijn prooien. De dader moet nu ongeveer een zeventiger zijn. We willen (h)erkenning in ons slachtoffer-zijn. De dader kreeg een overplaatsing en leeft in alle rust zijn oude dag. Wij , de slachtoffers, allen 40 en 50’ers kregen levenslang. Aarzel niet om contact op te nemen op teunenjan128@hotmail.com.

4 antwoorden
 1. Srik
  Srik zegt:

  In eerste instantie wens ik iedereen die misbruikt is geweest een hart onder de riem te steken om de moed niet te verliezen en te blijven strijden zodat dit onrecht aandacht blijft krijgen en hopelijk ooit uit de wereld zal verdreven worden.
  Ten tweede wil ik specifiek reageren op de feiten van de mensen die misbruikt zijn geweest op Scheppers in Wetteren. Ik ben geschokeert door de verhalen en te meer door het feit dat ik pas onlangs, na de reportage (Het Kruis van de Kerk) gezien te hebben, iets ontdekt heb, nadat ik verschillende knopen aan elkaar gebonden had. Ik moet erover vertellen, als vorm van zelftherapie en om jullie van enkele feiten op de hoogte te brengen. Broeder Eugene was geen volledige onbekende voor mij… Ik kan jullie met grote zekerheid vertellen dat deze ziekelijke mens, die hij voor mij sinds heel kort geworden is, dood is (al enkele jaren). Hij heeft zelfs een niet zo fraaie dood gehad. Gestikt in zijn eigen bloed heb ik vernomen. Ik hoop dat dit gepubliceerd wordt. Ik wil het nog vollediger uitleggen, maar dit kan ik niet om anderen te beschermen die met zijn feiten niets te maken hebben. Hopelijk volstaat dit. Want dit is het minste wat ik voor jullie doen kan. De rest is voor de verantwoordelijken.

 2. Didier
  Didier zegt:

  Dag Tony, ik heb er ook gezeten, we sliepen op een grote kamer, waar de kleintje vooraan lagen, en de ouderen achteraan.. met 1 toilet.. bedjes naast elkaar, en de kasten mooi gelijnd. Voor het slapen gaan op de knietjes een laatste gebed en dan de lichten uit…. maar ik kan je zeggen dat niet enkel Eugene werd weg gestuurd ook broeder Efrem… roodharige man.. streng en geen schrik om er eens deftig op te kloppen.Ik verbleef er in het we-end en ging naar huis om de viertien dagen.. ik heb er heel mooie momenten gehad. Mooie momenten met alle schipperskinderen, ik was er geen. Ik weet idd van het misbruik/// maar daar werd wel over gezwegen, ik ben er zelf nooit mee geconfronteerd mee geweest.. maar weet er wel van. Helaas is Eugene overleden, en ik denk zelf Efrem ook. Het gaat je goed. Groeten,

 3. hendrik van der linden
  hendrik van der linden zegt:

  ik ben in scheppers wetteren intern geweest van 1971 tot 1985 ik ken dat verhaal en nu alles naar boven komt denk ik ja dat klopt maar alles werd in die tijd in de doofpot gestoken om alle misverstanden te vermijden ik ben zelf geen slachtoffer verder had ik daar met de schipperskinderen een mooie tijd en dat koester ik hendrik

 4. Tony De Dobbelaere
  Tony De Dobbelaere zegt:

  Beste Didier,

  Mijn excuses voor de late reactie. Ik kan ten zeerste jouw reactie appreciëren. Er zijn helaas heel nare dingen gebeurd in het Scheppersinstituut. Gelukkig zijn er velen van bespaard geweest. Mochten die enkele broeders er niet zijn geweest, dan had ik waarschijnlijk net zoals jij en anderen, een heel mooie tijd in het internaat. Het mag je goed goed. Van harte, Tony (Teun)

Reacties zijn gesloten.